Продавець Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
2876 відгуків
promo_banner
+380 (44) 333-44-41
+380 (98) 333-44-70
+380 (50) 333-44-70
+380 (93) 170-29-16
вул. Японська, 7, Львів, Україна
Кошик
Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів

Білок для тих, хто не їсть м'ясо. 12 джерел рослинних протеїнів

Білок для тих, хто не їсть м'ясо. 12 джерел рослинних протеїнів

Вегетаріанство, веганство і з кожним роком стають все популярнішими. Такий спосіб живлення називають більш здоровим і легким. Ну і без гуманізму тут не обходиться.

Однак одним з головних питань до такого стилю харчування є наявність білка. Адже основними його джерелами прийнято вважати продукти тваринного походження: м'ясо, риба, молоко.

Які ж вегетаріанські продукти найбільш багаті білком?

1. Соєві продукти

Соєві продуктиСоєві боби вважаються цінним джерелом білка. Це означає, що вони забезпечують організм незамінними амінокислотами. З сої готують безліч продуктів:

Крім цього, вживають обсмажені і пророщені боби. Останні відрізняються солодким і злегка трав'янистим смаком.

Тофу виготовляється з соєвого сиру. Сам процес дуже нагадує традиційне сироваріння. Тофу не має вираженого смаку, але легко вбирає аромат інгредієнтів і соусів.

Соєві продукти також містять залізо і кальцій.

2. Сочевиця

В одній склянці сочевиці міститься 18 г білка. Крім цього, вона багата повільними вуглеводами. Дослідження показують, що клітковина сочевиці сприяє поліпшенню мікрофлори кишечнику.

Як і соя, сочевиця містить залізо. Крім цього, у ній є фолієва кислота, яка покращує його засвоєння.

З сочевиці готують супи, другі страви, а також додають у салати.

3. Нут і квасоля

Не тільки сочевиця, але і інші бобові культури багаті білком. Особливо нут (турецький горох) і квасоля.

БобовіВ одній склянці цих бобових міститься близько 15 г білка. Вони також є відмінними джерелами:

Деякі дослідження показують, що дієта, багата бобовими, може знизити рівень холестерину в крові і допомогти контролювати рівень глюкози.

4. Зелений горошок

Всього одна порція зеленого горошку – це:

  • 9 г білка (більше ніж у склянці молока);

  • 25% щоденної норми вітамінів А і С;

  • джерело марганцю і фолатів.

Солодкий смак зеленого горошку сподобається навіть юним гурманам.

5. Харчові дріжджі

Харчові дріжджі – це дезактивированный штам дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Вони багаті білком і вітамінами, а їх сирний аромат робить їх популярними серед кулінарів. Харчові дріжджі можна використовувати як присипку для пасти і додавати в інші страви.

Крім білка ця добавка містить:

Харчові дріжджі містять всі вітаміни групи B, крім кобаламін (В12). Однак багато добавки їм додатково збагачені.

6. Амарант і кіноа

Кіноа і чіаЦі «крупи» насправді не відносяться до злакам і не містять глютен.

Амарант і кіноа містять 8-9 грамів білка на склянку готового продукту.

Також вони є хорошими джерелами складних вуглеводів, клітковини, заліза, марганцю, фосфору і магнію.

7. Насіння чіа

Насіння чіа отримані з рослини шавлія іспанський, який росте в Мексиці і Гватемалі.

Крім білка ці маленькі насіння містять велику кількість заліза, кальцію, селену і магнію. Вони також багаті омега-3 жирними кислотами і антиоксидантами.

Насіння чіа мають м'який смак і здатні вбирати воду, перетворюючись в гелевидний речовина. Тому їх часто додають в смузі та пудинги.

8. Насіння конопель

Не лише заморські насіння чіа є джерелами протеїнів. Насіння конопель також містять багато цінного і легкозасвоюваного білка.

Конопляне насіння багата магнієм, селеном та іншими мінералами. З конопель роблять масло, а значить, і самі насіння багаті омега-3 і омега-6 жирними кислотами. І їх співвідношення вважається оптимальним для здоров'я.

Насіння конопель можна додавати в смузі, мюслі або салатні заправки.

9. Спіруліна

Ці синьо-зелені водорості – справжній суперфуд.

СпірулінаУ двох столових ложках спіруліни міститься:

  • 8 г повноцінного білка;

  • 22% добової норми заліза і вітаміну B1;

  • 42% добової норми міді.

Спіруліна також багата іншими вітамінами, мінералами і незамінними жирними кислотами.

Фікоцианін, природний пігмент, що міститься в спіруліні, володіє потужними антиоксидантними і протизапальними властивостями.

10. Дикий рис

Дикий рис містить приблизно в 1,5 рази більше білка, ніж інші сорти рису, включаючи коричневий рис і басматі. Він також багатий мінералами і вітамінами групи B.

На відміну від білого рису, дикий рис не містить висівок, в яких і полягає основна користь цього продукту.

Вибирайте екологічно чистий рис, щоб уникнути домішок миш'яку, який може накопичуватися в ньому при недотриманні правил вирощування.

11. Вівсянка

Овес – звичний нам злак, який також багатий білком. Так, це не такий високоякісний білок, який містять інші злаки. Але разом з тим, вівсянка багата магнієм, цинком і фосфором.

Вівсяні мюслі – відмінний варіант здорового і поживного сніданку. А вівсяну муку можна використовувати у звичній вам випічці.

Овочі, багаті білком12. Багаті білком овочі

Всі фрукти і овочі містять білок, але його кількість зазвичай невелика. Однак у деяких овочах протеїнів більше, ніж в інших.

Овочі з найбільшою кількістю білка:

 

Білок – це будівельний матеріал для нашого організму. Він обов'язково повинен бути присутнім у вашому щоденному раціоні. Продукти, багаті рослинним білком, можуть стати відмінною основою вашого меню під час дієти або поста.

 

Насіння чіа, джерело Омега, Chia Seeds, Earth Circle Organics, 340 гЧервона кіноа, Inca Red, Ancient Harvest, 340 гСпіруліна, Spirulina, Gaia Herbs, 180 таблетокFrontier Natural Products, Поживні дріжджові пластівці, 0,81 унц.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner