Продавець Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
2923 відгуків
promo_banner
+380 (44) 333-44-41
+380 (98) 333-44-70
+380 (50) 333-44-70
+380 (93) 170-29-16
вул. Японська, 7, Львів, Україна
Кошик
Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів

5 сортів чаю, які зігріють вас цієї осені

5 сортів чаю, які зігріють вас цієї осені

Чай прийшов до нас з загадкового Сходу. Там цей напій вважають ключем до здоров'я і довголіття. Його унікальні властивості зацікавили і західних вчених. Своїми дослідженнями вони підтвердили його благотворний вплив на людський організм.

Корисні властивості чаю

Серед цілющих властивостей деяких сортів чаю варто відзначити:

  • зниження ризику онкологічних захворювань;
  • профілактика діабету і хвороб серця;
  • зниження рівня «поганого» холестерину;
  • підвищення концентрації та уваги.

Саме тому американські дієтологи пропонують чай як здорової альтернативи традиційному ранкової кави. Чай містить менше кофеїну, але більше антиоксидантів і флавоноїдів, які і визначають його корисні властивості.

Щоб максимально розкрити смакові якості і отримати найбільшу користь від цього напою, його необхідно правильно заварювати. А це ціла наука, яка також прийшла до нас зі Сходу.

За способом обробки чайного листа цінителі виділяють такі сорти:

Вони відрізняються вмістом кофеїну і антиоксидантів.

 

Зелений чайЗелений чай

Щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин в зеленому чаї, його практичні не ферментують. Тому час, який зірвані листя проводять на відкритому повітрі і сушаться, мінімально.

Після сушіння листя скручуються вручну або залишаються у первісному вигляді. При скручуванні можуть формуватися круглі перлинки або продовгуваті палички. Чим сильніше скручені листя, тим міцніше вийде напій.

Антиоксиданти, які містяться в зеленому чаї, перешкоджають виникненню ракових пухлин, а також розвитку неврологічних розладів, наприклад, хвороби Альцгеймера.

Заварювання

Зелений чай заварюють гарячою водою, але не окропом. Оптимальна температура — 60-90°С. Час настоювання — 1-3 хвилини. Лише деякі сорти вимагають більш тривалого заварювання.

Окремо варто відзначити японський зелений чай матчу. Він має вигляд яскраво-зеленої пудри, яку використовують в кондитерських виробах. Так як порошок повністю розчиняється у воді, то такий напій несе в собі найбільшу кількість корисних речовин, у тому числі вітамінів і мікроелементів.

 

білий чайБілий чай

Не кожен чайний листок може бути гідним честі називатися білим чаєм. Сировина для виробництва цього сорту — верхні нирки і наступна за ними пара полураскрывшихся листочків.

Ферментації вони не піддаються, а тому повинні зберігати свій сірувато-зелений колір. Цей сорт найбільш вимогливий до умов зберігання. Але корисних речовин в ньому зберігається багато.

Заварювання

Висока концентрація ефірних масел надає готовому напою вишуканий аромат і солодкуватий смак. Однак занадто гаряча вода вбиває цей букет. Тому чай необхідно заварювати водою, температура якої не перевищує 85°С. Час настоювання також невелика — до п'яти хвилин.

 

чорний чайЧорний чай

Цей сорт найбільш популярний у нашій країні. Він буває крупно - і дрібнолистовий, а також гранульований. Найбільш якісними вважаються крупнолістовиє сорти, вирощені в регіоні Індії — Дарджлинг.

Чайні листя проходячи повний цикл ферментації, завдяки чому отримують характерний темний колір і смолистий, насичений аромат. Міцність такого чаю вище, а ось корисних речовин менше, ніж у зелених сортах. Адже частина з них руйнується в процесі ферментації.

Чорний чай благотворно впливає на кровоносні судини. Він містить фтор, який необхідний для здоров'я зубів.

Вміст кофеїну в чорному чаї вище, ніж у зеленому. Тому він надає стимулюючу дію на нервову систему, підвищує працездатність і концентрацію.

Смак чорного чаю відмінно доповнюється різними добавками. Багато такі збори отримали величезну популярність, наприклад, Ерл Грей з бергамотом.

Заварювання

Чорний чай заварюється дуже гарячою водою 95-100°С і настояти 5 хвилин.

 

чай улунУлун

Це середня ланка між неферментированными зеленими чаями і повністю чорними. Чай улун містить найбільшу кількість ефірних масел, які і надають йому неповторний смак.

Так як чайні листя ферментуються нерівномірно, то смак улуна поєднує в собі терпкість чорного і легкість зеленого чаю. Колір напою може бути різним-від зеленувато-жовтого до червоного.

Заварювання

Від ступеня ферментації (для улунів вона становить 20-50%) залежить температура води, якої необхідно заливати чай. Ніж «зеленішим» чай, тим нижче температура води (до 70°С). Особливість цього сорту полягає в тому, що його можна заварювати кілька разів, зберігаючи квітковий аромат і пікантний смак.

 

чай пуерПуер

Цей сорт є постферментированным чаєм. Вважається, що при правильному зберіганні якість пуеру з часом тільки поліпшується. Однак його смак досить специфічний і відрізняється від класичних чорних чаїв смолистими і солодовими нотками.

Традиційно пуер фасують у плитки або коржі. Саме така форма дозволяє зберегти чай найкращим чином. Зараз можна зустріти розсипний пуер.

Як і всі чаї, цей сорт містить антиоксиданти, які запобігають передчасному старінню і виникнення раку.

Заварювання

Перед заварюванням необхідну кількість чаю промивають окропом. Потім його закладають в чайник і заливають майже окропом чи киплячою водою. Перші дві заварки рекомендують наполягати всього кілька секунд. А потім збільшувати час витримки на 30 секунд. Таким чином можна приготувати 5-10 порцій ароматного чаю.

На сайті vitamin.in.ua ви зможете знайти ці та інші сорти чаїв і органічних фіточаїв, які розвіють осінню хандру своїм яскравим смаком і неповторним ароматом.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner