5 сортів чаю, які зігріють вас цієї осені

Чай прийшов до нас з загадкового Сходу. Там цей напій вважають ключем до здоров'я і довголіття. Його унікальні властивості зацікавили і західних вчених. Своїми дослідженнями вони підтвердили його благотворний вплив на людський організм.
Корисні властивості чаю
Серед цілющих властивостей деяких сортів чаю варто відзначити:
- зниження ризику онкологічних захворювань;
- профілактика діабету і хвороб серця;
- зниження рівня «поганого» холестерину;
- підвищення концентрації та уваги.
Саме тому американські дієтологи пропонують чай як здорової альтернативи традиційному ранкової кави. Чай містить менше кофеїну, але більше антиоксидантів і флавоноїдів, які і визначають його корисні властивості.
Щоб максимально розкрити смакові якості і отримати найбільшу користь від цього напою, його необхідно правильно заварювати. А це ціла наука, яка також прийшла до нас зі Сходу.
За способом обробки чайного листа цінителі виділяють такі сорти:
Вони відрізняються вмістом кофеїну і антиоксидантів.
Зелений чай
Щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин в зеленому чаї, його практичні не ферментують. Тому час, який зірвані листя проводять на відкритому повітрі і сушаться, мінімально.
Після сушіння листя скручуються вручну або залишаються у первісному вигляді. При скручуванні можуть формуватися круглі перлинки або продовгуваті палички. Чим сильніше скручені листя, тим міцніше вийде напій.
Антиоксиданти, які містяться в зеленому чаї, перешкоджають виникненню ракових пухлин, а також розвитку неврологічних розладів, наприклад, хвороби Альцгеймера.
Заварювання
Зелений чай заварюють гарячою водою, але не окропом. Оптимальна температура — 60-90°С. Час настоювання — 1-3 хвилини. Лише деякі сорти вимагають більш тривалого заварювання.
Окремо варто відзначити японський зелений чай матчу. Він має вигляд яскраво-зеленої пудри, яку використовують в кондитерських виробах. Так як порошок повністю розчиняється у воді, то такий напій несе в собі найбільшу кількість корисних речовин, у тому числі вітамінів і мікроелементів.
Білий чай
Не кожен чайний листок може бути гідним честі називатися білим чаєм. Сировина для виробництва цього сорту — верхні нирки і наступна за ними пара полураскрывшихся листочків.
Ферментації вони не піддаються, а тому повинні зберігати свій сірувато-зелений колір. Цей сорт найбільш вимогливий до умов зберігання. Але корисних речовин в ньому зберігається багато.
Заварювання
Висока концентрація ефірних масел надає готовому напою вишуканий аромат і солодкуватий смак. Однак занадто гаряча вода вбиває цей букет. Тому чай необхідно заварювати водою, температура якої не перевищує 85°С. Час настоювання також невелика — до п'яти хвилин.
Чорний чай
Цей сорт найбільш популярний у нашій країні. Він буває крупно - і дрібнолистовий, а також гранульований. Найбільш якісними вважаються крупнолістовиє сорти, вирощені в регіоні Індії — Дарджлинг.
Чайні листя проходячи повний цикл ферментації, завдяки чому отримують характерний темний колір і смолистий, насичений аромат. Міцність такого чаю вище, а ось корисних речовин менше, ніж у зелених сортах. Адже частина з них руйнується в процесі ферментації.
Чорний чай благотворно впливає на кровоносні судини. Він містить фтор, який необхідний для здоров'я зубів.
Вміст кофеїну в чорному чаї вище, ніж у зеленому. Тому він надає стимулюючу дію на нервову систему, підвищує працездатність і концентрацію.
Смак чорного чаю відмінно доповнюється різними добавками. Багато такі збори отримали величезну популярність, наприклад, Ерл Грей з бергамотом.
Заварювання
Чорний чай заварюється дуже гарячою водою 95-100°С і настояти 5 хвилин.
Улун
Це середня ланка між неферментированными зеленими чаями і повністю чорними. Чай улун містить найбільшу кількість ефірних масел, які і надають йому неповторний смак.
Так як чайні листя ферментуються нерівномірно, то смак улуна поєднує в собі терпкість чорного і легкість зеленого чаю. Колір напою може бути різним-від зеленувато-жовтого до червоного.
Заварювання
Від ступеня ферментації (для улунів вона становить 20-50%) залежить температура води, якої необхідно заливати чай. Ніж «зеленішим» чай, тим нижче температура води (до 70°С). Особливість цього сорту полягає в тому, що його можна заварювати кілька разів, зберігаючи квітковий аромат і пікантний смак.
Пуер
Цей сорт є постферментированным чаєм. Вважається, що при правильному зберіганні якість пуеру з часом тільки поліпшується. Однак його смак досить специфічний і відрізняється від класичних чорних чаїв смолистими і солодовими нотками.
Традиційно пуер фасують у плитки або коржі. Саме така форма дозволяє зберегти чай найкращим чином. Зараз можна зустріти розсипний пуер.
Як і всі чаї, цей сорт містить антиоксиданти, які запобігають передчасному старінню і виникнення раку.
Заварювання
Перед заварюванням необхідну кількість чаю промивають окропом. Потім його закладають в чайник і заливають майже окропом чи киплячою водою. Перші дві заварки рекомендують наполягати всього кілька секунд. А потім збільшувати час витримки на 30 секунд. Таким чином можна приготувати 5-10 порцій ароматного чаю.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті