Берегти, як зіницю ока. 6 корисних речовин для здоров'я очей
З допомогою зору людина отримує більше 80% всієї інформації. Однак ми розуміємо важливість цієї цифри тільки тоді, коли наші очі починають бачити гірше. З віком у більшості людей розвивається далекозорість. Це зміна оптики очі зазвичай коригується окулярами. Але, на жаль, далеко не всі проблеми з очима вирішуються правильним підбором лінз.
Катаракта і дегенерація жовтої плями — серйозні захворювання, точних причин виникнення яких вчені ще не знайшли. Однак раціональне харчування і харчові добавки, багаті особливими корисними для очей речовинами, що здатні значно знизити ризик їх виникнення. Які саме нутрієнти корисні для очей?
1.Лютеїн і зеаксантин
Лютеїн — це природний жовтий пігмент, який відноситься до класу каротиноїдів. Для ока він має найважливіше значення. Лютеїн нейтралізує вільні радикали, які можуть пошкодити сітківку, а особливо її найбільш чутливу частину — жовта пляма.
Крім цього, він формує світлофільтр, який захищає очі від негативного впливу синьої частини спектра. Лютеїн і зеаксантин здатні піднімати гостроту зору, так як захищають кришталик ока.
Окремі дослідження показують, що лютеїн здатний відновлювати чутливість до світла у пацієнтів, що страждає дегенерацією жовтої плями. Число операція з видалення катаракти також значно менше у людей, що приймає добавки з цією речовиною.
На жаль, лютеїн не виробляється в нашому організмі. Тому необхідно забезпечувати його надходження разом з продуктами харчування.
Основні джерела лютеїну:
- жовто-оранжеві фрукти і овочі (перець, кукурудза, гарбуз, хурма);
- темно-зелені листові овочі;
- яйця.
Зеаксантин синтезується в самій сітківці ока з лютеїну. Однак ця речовина також може надходити в організм разом з добавками.
2. Вітаміни-антиоксиданти
З дитинства ми знаємо, що морква корисна для очей. Цей солодкий коренеплід разом з іншими овочами і фруктами яскраво-помаранчевого кольору є джерелом бета-каротину — провітаміну А. Сам же вітамін А (ретинол) є частиною пігменту сітківки. При його дефіциті розвивається «куряча сліпота» — людина погано бачить у темряві. Також вітамін А підтримує повноцінне зволоження рогівки, а значить покращує захист очі.
Нагадаємо, що ретинол відноситься до жиророзчинних вітамінів. Він міститься у жовтку яєць і печінки.
Провітаміном А багаті:
- гарбуз;
- хурма;
- морква;
- червоний і жовтий болгарський перець.
Однак для кращого засвоєння ці продукти необхідно приймати разом з жирами, наприклад, рослинними оліями.
Природні антиоксиданти: вітамін с і вітамін E — також справляють важливий вплив на здоров'я очей. Дослідження показують, що тривалий прийом аскорбінової кислоти знижує ризик виникнення катаракти на 77% відсотків.
Спеціально розроблені комплекси для очей містять в собі оптимальні пропорції необхідних вітамінів, а також лютеїн, зеаксантин і екстракти рослин.
3. Мінерали
Вчені вважають, що цинк — найважливіший елемент для здоров'я очей. Цей мінерал відомий своїми антиоксидантними властивостями. Але крім цього, він бере участь в обміні речовин в сітківці ока.
Дослідження показали цікаву статистику: 90% пацієнтів, що страждає катарактою, мають значно знижений рівень цинку в організмі.
Іншим відомим мінералом, що володіє антиоксидантними властивостями, є селен. Він підвищує ефективність ферментів, які захищають кришталик ока від пошкоджень. Таким чином знижується ймовірність розвитку вікової катаракти.
Багаті цинком такі продукти:
- арахіс;
- гарбузове насіння;
- устриці і морепродукти.
Продукти, багаті селеном:
- горіхи (особливо фісташки);
- рис;
- квасоля і сочевиця.
4. Флавоноїди
Багатьом відомо, що чорниця — ягода надзвичайно корисна для зору. Це пояснюється високим вмістом в ній особливих флавоноїдів — антоціанів, які і надають ягодам червону і синю забарвлення.
Однак корисні для зору флавоноїди містяться не тільки в чорниці. Екстракти чорниці, соснової кори і виноградних кісточок також позитивно впливають на здоров'я очей. Вони нормалізують кровопостачання сітківки, а також покращують сутінковий зір.
5. Коензим Q10 і ацетил-L-карнітин
Ці поживні речовини покращують обмінні процеси в організмі. Дослідження показують, що прийом коензиму Q10 і ацетил L-карнітину в комплексі з жирними кислотами омега-3 покращує зір і запобігає дегенерації жовтої плями.
6. Риб'ячий жир
Риб'ячий жир — один з головних джерел поліненасичених жирних кислот омега-3.
Здоровье сосудов — это здоровье всего организма. Ведь именно они являются теми дорогами, по которым питательные вещества и кислород вместе с кровью разносятся по всему организму. При атеросклерозе сосудов клетки сетчатки недополучают необходимых нутриентов, из-за чего могут развиваться дегенеративные явления в глазу.
Полиненасыщенные жирные кислоты омега-3 способствуют очищению сосудов, снижению уровня плохого холестерина, а значит и борются с атеросклерозом.
Зір — це можливість бачити цей світ у яскравих фарбах. Давайте берегти наші очі і частіше відривати погляд від телевізорів, планшетів і смартфонів.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті