Готуємося до новорічного банкету. 7 порад, щоб впоратися з переїданням

Наближаються новорічні свята — час застіль і сімейних вечерь. Щедрі господині прагнуть здивувати своїх гостей незвичайними стравами. Все так і хочеться спробувати...
А що потім? У якийсь момент ви розумієте — переїли. Організму важко впоратися зі з'їденим делікатесами. Йому потрібна допомога. Що ж робити?
1. Зберігайте спокій
По-перше, без паніки. Всі ми іноді переїдаємо. Навіть той, хто рахує кожну калорію і прискіпливо стежить за своєю вагою, іноді може оступитися. Якщо переїдання не входить у ваші звички, то одиничний випадок не стане катастрофою для здоров'я. При правильних діях, ви швидко прийдете в норму.
А от зайвий стрес, навпаки, погіршує травлення. Так що не треба мучити себе за те, що з'їли зайву порцію салату «Олів'є». Не заважайте вашому організму його переварювати.
2. Приймайте травні ферменти
Ферменти — це речовини, які допомагають розщеплювати різні види продуктів. При раціональному харчуванні організм здорової людини в стані сам впоратися з переварюванням їжі. Йому вистачає ферментів.
Переїдання — це стрес для травної системи, перевантаження. Щоб підтримати здатність організму розщеплювати нездорові продукти, можна приймати додаткові травні ферменти до або після їжі.
Для переварювання білків і жирів потрібні різні ферменти.
Для білків:
Для жирів:
- ліпаза;
- стеапсин.
Тому краще віддати перевагу комплексним добавок, які містять широкий спектр ферментів. Найбільш популярним ферментним препаратом, який випускається різними торговими марками, є панкреатин. Це речовина тваринного походження.
Однак є і рослинні ферменти, які сприяють ефективному розщепленню білків в організмі, покращуючи травлення. Наприклад, папаїн. Його отримують з соку екзотичної папайї.
Папайя
Це дуже корисний фрукт, який в тропічних країнах використовують не тільки як джерело ферментів. Він багатий вітамінами, а сік папайї справляється з багатьма шкірними проблемами. Але для нас цей фрукт — екзотика. Тому важко знайти по-справжньому стиглу і якісну папайю на прилавках магазинів. А адже саме зрілість плода визначає його корисні властивості.
Незріла папайя може викликати отруєння і алергічні реакції. Тому в наших широтах краще віддати перевагу добавок папайї, які увібрали в себе корисні ферменти цього фрукта. Такі препарати разом з папаїном часто містять і інші ферменти. Тому їх ефективність у боротьбі з переїданням вище.
3. Не бійтеся пити
Існує багато думок щодо того, чи можна пити під час прийому їжі. За будь-яким столом ми зазвичай вживаємо різні напої, у тому числі й алкогольні. А хто-то все одно звик пити воду. Приводить це до уповільнення травлення?
Різні дослідження, які проводилися в цій області, стверджують, що пиття рідини не впливає на активність ферментів шлункового соку. Тому нічого страшного в тому, щоб запивати святкові страви напоями, немає.
Разом з тим, багато фахівців вважають, що тепла води, випита за півгодини до прийому їжі, покращує травлення.
Лайфхак: Стакан води може приглушити почуття голоду і вберегти вас від зайвого перекусу чимось солодким.
4. Спробуйте корицю
Кориця відома своєю властивістю нормалізувати рівень цукру в крові. Якщо ви з'їли дуже багато солодких десертів, вона допоможе знизити навантаження на підшлункову залозу. Додайте в теплу воду трохи кориці і випийте. Це допоможе вашому організму швидше впоратися з підвищеним рівнем цукру.
Лайфхак: Якщо вам подобається пряний аромат кориці, додавайте її в десерти і солодкий кава. Це не тільки смачно, але і корисно.
5. Їжте ананаси
В ананасі міститься бромелайн — фермент природного походження. Він допомагає організму розщеплювати білки і покращує їх всмоктування.
Так що насолодитися освіжаючим смаком ананаса після рясного застілля з великою кількістю м'ясних страв — хороша ідея.
У невеликій кількості бромелайн також міститься в ківі і папайї.
6. Пийте трав'яні чаї
Багато трав'яні чаї допомагають травленню. Самі по собі вони не містять ферментів, але активізують наші власні травні соки.
Після застілля вашому шлунково-кишковому тракту допоможуть такі трави:
- м'ята містить ментол, який стимулює травлення;
- аніс і фенхель борються з диспепсією;
- імбир стимулює кровообіг шлунка, покращуючи його роботу;
- куркума підвищує активність кишкової флори.
Лайфхак: Ці трави можна заварювати самостійно або в суміші з зеленим чаєм. Вийде смачний і корисний напій.
7. Рухайтеся
Піша прогулянка після пишного застілля розжене обмін речовин і покращує травлення. Чому б першого січня не зустрітися з друзями на міській ялинці або в парку, де можна просто подихати свіжим повітрям.
До речі, танцювальні перерви під час застілля — ще один спосіб запобігти переїдання.
Сподіваємося, наші поради допоможуть вам заздалегідь підготуватися до наступаючих свят і застіль. І ви зможете насолоджуватися смачними стравами без страху за своє травлення. Адже Новий рік — це час чудес. І кулінарних, в тому числі.
Купуйте дієві травні ферменти вже зараз, щоб на свята відчувати себе максимально добре!
Для того, щоб швидко покласти товар у кошик, натисніть на картинку.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті