Продавець Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
3196 відгуків
promo_banner
+380 (44) 333-44-41
+380 (98) 333-44-70
+380 (50) 333-44-70
+380 (93) 170-29-16
вул.Степана Бандери 77, Львів, Україна
Кошик
Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів

7 рецептів ароматної і корисної різдвяної випічки

7 рецептів ароматної і корисної різдвяної випічки

Різдво — найбільше свято християнського світу. У всіх країнах, де його відзначають, існує традиція — збиратися всією сім'єю за святковим столом. До Різдва готують багато різних страв. Але особливе місце у святковому меню займає випічка.

В Україні на Святвечір традиційно печуть різні хліби і калачі. Але чому б не спробувати щось новеньке?

У різних країнах існують свої традиційні рецепти пахучих кексів, печива і пряників. Пропонуємо вам познайомитися з ними. Можливо, ви знайдете в цій добірці рецепт і для своєї сім'ї. Адже домашня випічка набагато корисніша від тієї, що продається на прилавках магазинів. Особливо, якщо в ній так багато горіхів і сухофруктів.

1. Панеттоне

Панеттоне — це італійський кекс, який також популярний в Іспанії. У цих південних країнах традиційно його готують напередодні Різдва.

Неважко помітити, що він дуже схожий на знайому нам паску.

Домашні панеттоне зазвичай дарують господарям будинку, коли йдуть у гості.

Інгредієнти:

  • Панеттоне80 мл води;
  • 15 г сухих дріжджів;
  • 650 г борошна;
  • 120 мл молока;
  • 4 цілих яйця;
  • 3 жовтка;
  • 130 г цукру;
  • 1 ст. л. ванільного цукру;
  • 170 г вершкового масла;
  • 300 г сухофруктів і цукатів;
  • цедра одного апельсина;
  • цедра одного лимона.

Приготування:

  1. Готуємо опару. Половину дріжджів розводимо в теплій (до 43 градусів) воді та розмішуємо. Додаємо 80 г борошна і залишаємо під плівкою в теплі на пів години.
  2. Решту дріжджів розчиняємо в теплому молоці. Борошно розтираємо з маслом.
  3. Яйця, 2 жовтки, цукор і ванільний цукор збиваємо міксером. Додаємо опару і молочно-дріжджову суміш. Акуратно перемішуємо.
  4. Додаємо олійно-борошняну масу і замішуємо тісто.
  5. Додаємо порізані сухофрукти, цукати і натерту цедру, залишаємо в теплому місці підходити. Через 1-2 години тісто має збільшитися в 2 рази.
  6. Обминаємо тісто і ділимо на три частини. Кожен шматочок викладаємо в змащену і посипану борошном форму та знову даємо підійти протягом пів години. Потім змащуємо верх жовтком.
  7. Випікаємо 10 хвилин за температури 200 градусів, а потім ще 30 хвилин за 180 градусів.

2. Штоллен

Батьківщина штоллена — Німеччина. Німці готують цю випічку з родзинками і цукатами. Однак, можна додавати також мак і горіхи.

Тісто для штоллена виходить досить важким, тому сам кекс не дуже пишний. Але дуже ситний і неймовірно смачний.

Інгредієнти:

  • Штоллен25 г свіжих дріжджів;
  • 340 г борошна;
  • 140 мл молока;
  • 1,5 ст. л. цукру;
  • 25 г подрібненого мигдалю;
  • 215 г вершкового масла;
  • по 125 г світлого і темного ізюму;
  • 75 г суміші цукатів і сухофруктів;
  • 35 мл коньяку або рому;
  • 100 г цукрової пудри;
  • дрібка солі, кардамону і мускатного горіха.

Приготування:

  1. Ізюм, сухофрукти та цукати заливаємо алкоголем і даємо настоятися ніч.
  2. Дріжджі розводимо в теплому (30 градусів) молоці. Додаємо туди цукор, спеції і половину борошна, перемішуємо.
  3. Додаємо 115 г розм'якшеного масла, підготовлені сухофрукти, мигдаль і борошно. Тісто спершу вимішуємо в мисці, а потім місимо на присипаному борошном столі 10 хвилин.
  4. Перекладаємо тісто в миску, змащену рослинним маслом, накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце підходити протягом 1,5 години.
  5. Потім обминаємо тісто і розгортаємо в овальний корж. Складаємо його навпіл так, щоб вийшов довгий батон. Сформованому штоллену даємо підійти ще 40 хвилин в теплому місці.
  6. Випікаємо за температури 180 градусів близько 40 хвилин до золотистого кольору.
  7. Гарячий штоллен просочуємо розтопленим вершковим маслом (100 г) і посипаємо цукровою пудрою. Остуджуємо.

Класичний штоллен повинен дозріти. Для цього його загортають у фольгу і кладуть в прохолодне місце на 3 тижні.

3. Кекс Данді

Це традиційний англійський різдвяний кекс. Його основа — бездріжджове тісто. Як і штоллену, Данді потрібен час, щоб дозріти і просочитися ароматами сухофруктів і спецій.

Інгредієнти:

  • Кекс Данді250 г борошна;
  • 200 г коричневого цукру;
  • 4 яйця;
  • 200 г вершкового масла;
  • 0,5 ч. л. розпушувача;
  • 500 г сухофруктів і цукатів;
  • 50 мл темного рому;
  • 50 г меленого мигдалю;
  • 2 жмені очищеного мигдалю для прикраси.

Приготування:

  1. Сухофрукти та цукати нарізаємо і замочуємо в ромі протягом двох годин.
  2. Масло збиваємо з цукром, щоб отримати пишну масу.
  3. Вбиваємо одне за одним яйця і добре збиваємо після кожного.
  4. Просіюємо борошно з розпушувачем і додаємо в тісто разом з меленим мигдалем. Збиваємо ще раз.
  5. Додаємо підготовлені сухофрукти і акуратно перемішуємо.
  6. Тісто викладаємо у змащену маслом і посипану борошном форму. Зверху прикрашаємо мигдалем.
  7. Випікаємо за температури 170 градусів протягом 80 хвилин.
  8. Остиглий кекс загортаємо в харчову плівку і даємо дозріти в темному місці протягом декількох тижнів.

4. Різдвяний пудинг

Ще одне традиційне англійське блюдо, яке не випікається, а готується на водяній бані. На британських островах знають толк в пудингах, бо на Різдво також їх готують.

Подають страву досить незвично: поливають міцним ароматним алкоголем і підпалюють. Така ось різдвяна магія.

Інгредієнти:

  • 250 г чорної смородини;
  • 500 г родзинок;
  • 250 г кураги або чорносливу;
  • 250 г хлібної крихти;
  • 250 г цукру;
  • 125 г замороженого вершкового масла;
  • 225 г цукатів;
  • 200 г мигдалю;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 1 морква;
  • 1 яблуко;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 3 яйця;
  • 150 мл бренді;
  • цедри лимона і апельсина;
  • 1 ч. л. кардамону;
  • 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха;
  • сіль, ванілін

Приготування:

  1. Яблука і моркву натираємо на дрібній тертці. Горіхи подрібнюємо. Масло тремо на тертці.
  2. Змішуємо родзинки, горіхи, ягоди, сухофрукти, цедру, натерті яблука і моркву. Перемішуємо і додаємо інші інгредієнти. Все ретельно перемішуємо руками.
  3. Форму для пудинга добре обмазуємо маслом і утрамбовуємо в неї тісто. Щільно накриваємо папером для випічки.
  4. Ставимо форму на водяну баню (у велику каструлю) і накриваємо кришкою або фольгою. Після закипання води готуємо 4 години.
  5. Якщо рівень води у великій каструлі падає, потрібно доливати туди окріп.
  6. Готовий пудинг охолодити.

5. Імбирні пряники

Це найбільш популярна різдвяна випічка. Імбирне печиво або пряники випікають у всій Європі, прикрашають білою або кольоровою глазур'ю.

Такі пряники можна презентувати друзям або близьким, повісити на ялинку в якості прикрас.

Аромат цієї пряної випічки у багатьох асоціюється з Різдвом.

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Цукор, мед і всі спеції кладемо в каструлю і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і додаємо соду.
  2. Масло ріжимо кубиками і додаємо в тісто, добре розмішуючи до розчинення.
  3. Додаємо яйце, борошно і вимішуємо пластичне тісто.
  4. Тісто розгортаємо в пласт товщиною 5 мм. Вирізаємо формочками печиво. Якщо будете вішати його на ялинку, відразу робіть дірочки для стрічки.
  5. Випікаємо за температури 170 градусів 12-14 хвилин.
  6. Прикрашаємо за бажанням.

6. Різдвяне печиво з корицею

Це ще один варіант святкового печива до Різдва. Його традиційно печуть в Німеччині. Найпоширеніша форма — зірочки.

Особливість цієї випічки — повна відсутність пшеничного борошна. Воно замінене меленими горіхами. Чарівний корично-горіховий аромат наповнить ваш будинок.

Інгредієнти:

  • 3 яйця;
  • 250 г цукрової пудри і трохи підсипки;
  • 10 г ванільного цукру;
  • ароматизатор рому (за бажанням);
  • 1 ч. л. меленої кориці;
  • 400 г меленого мигдалю або фундука (можна суміш).

Приготування:

  1. Розділяємо білки і жовтки. Білки збиваємо міксером на високій швидкості до стійких піків. Потім поступово додаємо цукрову пудру і збиваємо в міцну піну.
  2. 3-4 ложки білкової глазурі відкладаємо для прикраси, а в решту крему додаємо ванільний цукор, корицю, ароматизатор і половину мелених горіхів. Обережно збиваємо все на низькій швидкості.
  3. Додаємо решту горіхів і замішуємо м'яке тісто, щоб не липло до рук.
  4. Дошку посипати цукровою пудрою і розкатати на ній тісто товщиною 1 см Вирізати формочками печиво і перекласти його на застелене пергаментом деко. Зверху прикрашаємо глазур'ю.
  5. Випікаємо печиво за температури 140 градусів протягом 20-25 хвилин. Глазур повинна залишитися білою, а саме печиво — підсохнути.
  6. Готове печиво остудити.

Це печиво можна напекти заздалегідь, оскільки воно відмінно зберігається в закритій коробці.

7. Різдвяне поліно

Буш ден Ноель — так називають цей десерт у Франції. По суті, це бісквітний рулет з кремом. Його можна прикрасити шоколадним ганашем або крихтою, щоб імітувати кору дерева. Вийде різдвяне поліно — символ домашнього вогнища.

Цей десерт припаде до смаку любителям тортів. Крем для начинки можна приготувати за вашим улюбленим рецептом.

Інгредієнти:

Для бісквіту:

Для вершкового крему:

Для масляного крему:

  • 10 яєць;
  • 200 г цукру;
  • 150 г борошна;
  • 2 ч. л. ванільного цукру.
  • 350 мл вершків для збивання;
  • 70 г цукрової пудри;
  • 30 г какао-порошку.
  • 220 г вершкового масла;
  • 270 г цукрової пудри;
  • 175 г чорного шоколаду;
  • 3 ст. л. молока або вершків.

Приготування:

  1. Готуємо бісквітне тісто. Відокремлюємо білки від жовтків. Охолоджені білки збиваємо з половиною цукру до жорстких піків. Цукор треба вводити поступово. Жовтки збиваємо з цукром і ванільним цукром до посвітління.
  2. У жовткову суміш додати борошно і збити. Потім у два заходи додати збиті білки і акуратно перемішати.
  3. Випікаємо бісквітний корж за температури 180 градусів протягом 10-15 хвилин.
  4. Готовий бісквіт викладаємо на чистий рушник, згортаємо в рулет і ставимо вистигати на решітці.
  5. Готуємо масляний крем. Розтоплюємо і охолоджуємо до кімнатної температури шоколад, додаємо м'яке масло, пудру і збиваємо. Повинен вийти гладкий крем.
  6. Готуємо вершковий крем. Збиваємо вершки з какао і цукровою пудрою.
  7. Бісквітний рулет розгортаємо і прибираємо рушник. Змащуємо вершковим кремом і загортаємо. Зверху покриваємо рулет шоколадно-масляним кремом і проводимо борозенки, як на корі дерева.
  8. Рулет можна прикрасити шоколадною стружкою.

 

Порадуйте свою сім'ю смачною домашньою випічкою без зайвої хімії, консервантів і штучних ароматизаторів.

 

Для приготування ми використовували:

Мигдаль
                 Мигдаль
 
Фундук
                  Фундук
 
Волоський горіх
                Волоський горіх
 
Ізюм
                      Ізюм
 
Курага
                     Курага
 
Чорнослив
                Чорнослив
 
Кардамон
                  Кардамон
 
Кориця
                      Кориця
 

 

Мускатний горіх
             Мускатний горіх
 
Імбир
                  Імбир
 
Запашний перець
             Запашний перець
 
Гвоздика
                   Гвоздика
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner