7 рецептів ароматної і корисної різдвяної випічки
Різдво — найбільше свято християнського світу. У всіх країнах, де його відзначають, існує традиція — збиратися всією сім'єю за святковим столом. До Різдва готують багато різних страв. Але особливе місце у святковому меню займає випічка.
В Україні на Святвечір традиційно печуть різні хліби і калачі. Але чому б не спробувати щось новеньке?
У різних країнах існують свої традиційні рецепти пахучих кексів, печива і пряників. Пропонуємо вам познайомитися з ними. Можливо, ви знайдете в цій добірці рецепт і для своєї сім'ї. Адже домашня випічка набагато корисніша від тієї, що продається на прилавках магазинів. Особливо, якщо в ній так багато горіхів і сухофруктів.
1. Панеттоне
Панеттоне — це італійський кекс, який також популярний в Іспанії. У цих південних країнах традиційно його готують напередодні Різдва.
Неважко помітити, що він дуже схожий на знайому нам паску.
Домашні панеттоне зазвичай дарують господарям будинку, коли йдуть у гості.
Інгредієнти:
- 80 мл води;
- 15 г сухих дріжджів;
- 650 г борошна;
- 120 мл молока;
- 4 цілих яйця;
- 3 жовтка;
- 130 г цукру;
- 1 ст. л. ванільного цукру;
- 170 г вершкового масла;
- 300 г сухофруктів і цукатів;
- цедра одного апельсина;
- цедра одного лимона.
Приготування:
- Готуємо опару. Половину дріжджів розводимо в теплій (до 43 градусів) воді та розмішуємо. Додаємо 80 г борошна і залишаємо під плівкою в теплі на пів години.
- Решту дріжджів розчиняємо в теплому молоці. Борошно розтираємо з маслом.
- Яйця, 2 жовтки, цукор і ванільний цукор збиваємо міксером. Додаємо опару і молочно-дріжджову суміш. Акуратно перемішуємо.
- Додаємо олійно-борошняну масу і замішуємо тісто.
- Додаємо порізані сухофрукти, цукати і натерту цедру, залишаємо в теплому місці підходити. Через 1-2 години тісто має збільшитися в 2 рази.
- Обминаємо тісто і ділимо на три частини. Кожен шматочок викладаємо в змащену і посипану борошном форму та знову даємо підійти протягом пів години. Потім змащуємо верх жовтком.
- Випікаємо 10 хвилин за температури 200 градусів, а потім ще 30 хвилин за 180 градусів.
2. Штоллен
Батьківщина штоллена — Німеччина. Німці готують цю випічку з родзинками і цукатами. Однак, можна додавати також мак і горіхи.
Тісто для штоллена виходить досить важким, тому сам кекс не дуже пишний. Але дуже ситний і неймовірно смачний.
Інгредієнти:
- 25 г свіжих дріжджів;
- 340 г борошна;
- 140 мл молока;
- 1,5 ст. л. цукру;
- 25 г подрібненого мигдалю;
- 215 г вершкового масла;
- по 125 г світлого і темного ізюму;
- 75 г суміші цукатів і сухофруктів;
- 35 мл коньяку або рому;
- 100 г цукрової пудри;
- дрібка солі, кардамону і мускатного горіха.
Приготування:
- Ізюм, сухофрукти та цукати заливаємо алкоголем і даємо настоятися ніч.
- Дріжджі розводимо в теплому (30 градусів) молоці. Додаємо туди цукор, спеції і половину борошна, перемішуємо.
- Додаємо 115 г розм'якшеного масла, підготовлені сухофрукти, мигдаль і борошно. Тісто спершу вимішуємо в мисці, а потім місимо на присипаному борошном столі 10 хвилин.
- Перекладаємо тісто в миску, змащену рослинним маслом, накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце підходити протягом 1,5 години.
- Потім обминаємо тісто і розгортаємо в овальний корж. Складаємо його навпіл так, щоб вийшов довгий батон. Сформованому штоллену даємо підійти ще 40 хвилин в теплому місці.
- Випікаємо за температури 180 градусів близько 40 хвилин до золотистого кольору.
- Гарячий штоллен просочуємо розтопленим вершковим маслом (100 г) і посипаємо цукровою пудрою. Остуджуємо.
Класичний штоллен повинен дозріти. Для цього його загортають у фольгу і кладуть в прохолодне місце на 3 тижні.
3. Кекс Данді
Це традиційний англійський різдвяний кекс. Його основа — бездріжджове тісто. Як і штоллену, Данді потрібен час, щоб дозріти і просочитися ароматами сухофруктів і спецій.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- 200 г коричневого цукру;
- 4 яйця;
- 200 г вершкового масла;
- 0,5 ч. л. розпушувача;
- 500 г сухофруктів і цукатів;
- 50 мл темного рому;
- 50 г меленого мигдалю;
- 2 жмені очищеного мигдалю для прикраси.
Приготування:
- Сухофрукти та цукати нарізаємо і замочуємо в ромі протягом двох годин.
- Масло збиваємо з цукром, щоб отримати пишну масу.
- Вбиваємо одне за одним яйця і добре збиваємо після кожного.
- Просіюємо борошно з розпушувачем і додаємо в тісто разом з меленим мигдалем. Збиваємо ще раз.
- Додаємо підготовлені сухофрукти і акуратно перемішуємо.
- Тісто викладаємо у змащену маслом і посипану борошном форму. Зверху прикрашаємо мигдалем.
- Випікаємо за температури 170 градусів протягом 80 хвилин.
- Остиглий кекс загортаємо в харчову плівку і даємо дозріти в темному місці протягом декількох тижнів.
4. Різдвяний пудинг
Ще одне традиційне англійське блюдо, яке не випікається, а готується на водяній бані. На британських островах знають толк в пудингах, бо на Різдво також їх готують.
Подають страву досить незвично: поливають міцним ароматним алкоголем і підпалюють. Така ось різдвяна магія.
Інгредієнти:
- 250 г чорної смородини;
- 500 г родзинок;
- 250 г кураги або чорносливу;
- 250 г хлібної крихти;
- 250 г цукру;
- 125 г замороженого вершкового масла;
- 225 г цукатів;
- 200 г мигдалю;
- 100 г волоських горіхів;
- 1 морква;
- 1 яблуко;
- 1 ст. л. борошна;
- 3 яйця;
- 150 мл бренді;
- цедри лимона і апельсина;
- 1 ч. л. кардамону;
- 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха;
- сіль, ванілін
Приготування:
- Яблука і моркву натираємо на дрібній тертці. Горіхи подрібнюємо. Масло тремо на тертці.
- Змішуємо родзинки, горіхи, ягоди, сухофрукти, цедру, натерті яблука і моркву. Перемішуємо і додаємо інші інгредієнти. Все ретельно перемішуємо руками.
- Форму для пудинга добре обмазуємо маслом і утрамбовуємо в неї тісто. Щільно накриваємо папером для випічки.
- Ставимо форму на водяну баню (у велику каструлю) і накриваємо кришкою або фольгою. Після закипання води готуємо 4 години.
- Якщо рівень води у великій каструлі падає, потрібно доливати туди окріп.
- Готовий пудинг охолодити.
5. Імбирні пряники
Це найбільш популярна різдвяна випічка. Імбирне печиво або пряники випікають у всій Європі, прикрашають білою або кольоровою глазур'ю.
Такі пряники можна презентувати друзям або близьким, повісити на ялинку в якості прикрас.
Аромат цієї пряної випічки у багатьох асоціюється з Різдвом.
Інгредієнти:
- 100 г цукру;
- 165 г меду або патоки;
- 1,5 ч. л. меленого імбиру;
- по 1 ч. л. меленого запашного перцю, меленої кориці і гвоздики;
- 2 ч. л. соди;
- 125 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 525 г борошна.
Приготування:
- Цукор, мед і всі спеції кладемо в каструлю і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і додаємо соду.
- Масло ріжимо кубиками і додаємо в тісто, добре розмішуючи до розчинення.
- Додаємо яйце, борошно і вимішуємо пластичне тісто.
- Тісто розгортаємо в пласт товщиною 5 мм. Вирізаємо формочками печиво. Якщо будете вішати його на ялинку, відразу робіть дірочки для стрічки.
- Випікаємо за температури 170 градусів 12-14 хвилин.
- Прикрашаємо за бажанням.
6. Різдвяне печиво з корицею
Це ще один варіант святкового печива до Різдва. Його традиційно печуть в Німеччині. Найпоширеніша форма — зірочки.
Особливість цієї випічки — повна відсутність пшеничного борошна. Воно замінене меленими горіхами. Чарівний корично-горіховий аромат наповнить ваш будинок.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 250 г цукрової пудри і трохи підсипки;
- 10 г ванільного цукру;
- ароматизатор рому (за бажанням);
- 1 ч. л. меленої кориці;
- 400 г меленого мигдалю або фундука (можна суміш).
Приготування:
- Розділяємо білки і жовтки. Білки збиваємо міксером на високій швидкості до стійких піків. Потім поступово додаємо цукрову пудру і збиваємо в міцну піну.
- 3-4 ложки білкової глазурі відкладаємо для прикраси, а в решту крему додаємо ванільний цукор, корицю, ароматизатор і половину мелених горіхів. Обережно збиваємо все на низькій швидкості.
- Додаємо решту горіхів і замішуємо м'яке тісто, щоб не липло до рук.
- Дошку посипати цукровою пудрою і розкатати на ній тісто товщиною 1 см Вирізати формочками печиво і перекласти його на застелене пергаментом деко. Зверху прикрашаємо глазур'ю.
- Випікаємо печиво за температури 140 градусів протягом 20-25 хвилин. Глазур повинна залишитися білою, а саме печиво — підсохнути.
- Готове печиво остудити.
Це печиво можна напекти заздалегідь, оскільки воно відмінно зберігається в закритій коробці.
7. Різдвяне поліно
Буш ден Ноель — так називають цей десерт у Франції. По суті, це бісквітний рулет з кремом. Його можна прикрасити шоколадним ганашем або крихтою, щоб імітувати кору дерева. Вийде різдвяне поліно — символ домашнього вогнища.
Цей десерт припаде до смаку любителям тортів. Крем для начинки можна приготувати за вашим улюбленим рецептом.
Інгредієнти:
Для бісквіту: |
Для вершкового крему: |
Для масляного крему: |
|
|
|
Приготування:
- Готуємо бісквітне тісто. Відокремлюємо білки від жовтків. Охолоджені білки збиваємо з половиною цукру до жорстких піків. Цукор треба вводити поступово. Жовтки збиваємо з цукром і ванільним цукром до посвітління.
- У жовткову суміш додати борошно і збити. Потім у два заходи додати збиті білки і акуратно перемішати.
- Випікаємо бісквітний корж за температури 180 градусів протягом 10-15 хвилин.
- Готовий бісквіт викладаємо на чистий рушник, згортаємо в рулет і ставимо вистигати на решітці.
- Готуємо масляний крем. Розтоплюємо і охолоджуємо до кімнатної температури шоколад, додаємо м'яке масло, пудру і збиваємо. Повинен вийти гладкий крем.
- Готуємо вершковий крем. Збиваємо вершки з какао і цукровою пудрою.
- Бісквітний рулет розгортаємо і прибираємо рушник. Змащуємо вершковим кремом і загортаємо. Зверху покриваємо рулет шоколадно-масляним кремом і проводимо борозенки, як на корі дерева.
- Рулет можна прикрасити шоколадною стружкою.
Порадуйте свою сім'ю смачною домашньою випічкою без зайвої хімії, консервантів і штучних ароматизаторів.
Для приготування ми використовували:
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті