12 спецій, які зроблять ваше життя смачнішим і здоровіше
Часто словосполучення «здорове харчування» асоціюється у нас з прісними паровими стравами і позбавленими смаку кашами. Але ж не тільки зажаристая скоринка на м'ясі робить його смачним. Спеції і прянощі — ось що може перетворити будь-яку страву в кулінарний шедевр.
Дієтологи Університету Майамі стверджують, що спеції роблять їжу не тільки смачніше, але й здоровішими. Висушені насіння, бутони і листя пряних рослин:
-
володіють протизапальними і антибактеріальними властивостями;
-
запобігають розвиток деяких захворювань;
-
насичують блюдо смаком, не додаючи йому зайвих калорій;
-
покращують апетит і роботу травного тракту в цілому.
Крім цього, смачна і здорова їжа — відмінний засіб від зимової хандри.
Давайте розберемося, які прянощі можна використовувати на кухні, і яку користь вони приносять.
1. Перець чилі
Цей гострий перець використовують у свіжому, сушеному або порошкоподібному вигляді. Він покращує метаболізм і зміцнює кровоносні судини.
Перець чилі додає нотку пікантності в будь-яку страву. Без гострого перцю немислима мексиканська і південноазійська кухні. Зазвичай свіжий перець додають в соуси і заправки, а мелений або сушений — в м'ясні і перші страви.
2. Часник
Це рослина відома своїми бактерицидними властивостями. Однак не всі знають, що проявляються вони, тільки якщо зубчик розчавити. При цьому утворюється особлива речовина — аліцин, який і вбиває бактерії.
Бути може, тому в країнах Середземномор'я для приготування бутербродів використовують хліб, натертий свіжим зубчиком часнику.
Крім цього, часник нормалізує рівень холестерину, знижує артеріальний тиск і зміцнює імунітет.
3. Лавровий лист
Одна з найбільш популярних прянощів у всьому світі. З-за антимікробних властивостей його часто використовують в соліннях і маринадах не тільки як натуральний ароматизатор, але і як консервант.
Лавровий лист зміцнює імунітет, благотворно впливає на стан волосся і шкіри, покращує роботу нервової системи. Крім цього, регулярне використання лаврового листа прискорює метаболізм.
4. Кмин
Ці ароматні зернятка багаті залізом. Дослідження показують, що кмин сприяє схудненню. Для цього достатньо вживати одну чайну ложку насіння в день. Також кмин нормалізує стілець і знижує рівень холестерину в крові.
Насіння цієї рослини в цілому вигляді додають в маринади, м'ясні та овочеві страви. Запечена картопля з кмином — здорова і смачна альтернатива шкідливим фастфуду.
5. Кардамон
Зерна кардамону містять багато магнію і цинку. Ця спеція допомагає при розладах травлення. Покращуючи кровообіг, вона бореться з гіпотонією. Також кардамон має сечогінну властивість.
Зерна кардамону можна додавати в чай або каву, щоб знизити дію кофеїну. Мелений кардамон кладуть у випічку. Цілі зерна додають в м'ясні страви і маринади.
6. Імбир
Цей корінь використовують як у свіжому вигляді, так і в порошку. Він надає стравам свіжість, характерний аромат і невелику гостроту.
Якщо пожувати невеликий шматочок кореня імбиру, то нудота відступить. Ця спеція також позитивно впливає на травлення. Імбирний чай — відмінний засіб при переїданні.
Завдяки своїм протизапальним властивостям, імбир допомагає усунути больові відчуття. Дослідження показують, що в деяких випадках він діє не гірше ібупрофену.
7. Куркума
Цей яскраво-жовтий порошок — джерело потужного антиоксиданту куркумину. Він має протизапальні властивості, а його ефективність порівнянна з фармацевтичними протизапальними препаратами.
Куркумін полегшує біль і знижує ризик серцевих захворювань. Він активізує захисні функції нашого організму.
Дослідження показують, що вживання навіть невеликої кількості куркуми знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
Куркума — натуральний жовтий барвник, що надає стравам сонячний жовтий колір і легкий аромат. Вона входить в склад спецій каррі і приправ для плову.
8. Гвоздика
Ці маленькі бутончики з сильним прям запахом володіють заспокійливою дією. Гвоздика стимулює травлення, знижує артеріальний тиск і знеболює.
По-справжньому якісна гвоздика не повинна легко розпадатися. Ніжка цього маленького «гвоздика» містить ефірне масло, яке і надає спеції неповторний і сильний аромат. Гвоздику використовують для приготування пряної випічки, а також додають в м'ясні страви.
9. Кориця
Ця дивовижна спеція — знахідка для діабетиків. Сама по собі вона не містить цукру, але надає стравам невелику солодкість і тонкий аромат. Кориця допомагає організму знизити рівень глюкози в крові, а також підвищує чутливість до інсуліну. Дослідження показують, що навіть у діабетиків рівень цукру може знизитися на 10-29%, якщо вживати корицю після солодощів.
Мелену корицю можна додавати до будь-яких десертів. Вона допоможе вашому організму впоратися з великою порцією солодкого. Багатьом подобається кава або гарячий шоколад з корицею.
10. Аніс
Невеликі ароматні зірочки багаті залізом, калієм і марганцем. Ці мінерали важливі для нормальної роботи імунної системи і профілактики анемії. Як і інші спеції, аніс має антиоксидантні і антимікробними властивостями.
Аніс був відомий ще за часів Київської русі. Його часто використовували для лікування кашлю як ефективний відхаркувальний засіб.
Аніс використовується в кондитерських виробах. Їм часто ароматизують напої, у тому числі й алкогольні.
Увага! Вагітним жінкам краще відмовитися від вживання анісу.
11. Мускатний горіх
Ця пряність являє собою висушену кісточку плодів мускатного дерева. Здавна його використовували в лікарських цілях для заспокоєння нервової системи. А в Європі мускатний горіх знайшов ще і застосування в кулінарії.
Мускатний горіх — джерело антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Дослідження підтверджують його ефективність у боротьбі з грибковими інфекціями. Ця пряність покращує стан шкіри і волосся, а також запобігає дегенерації жовтої плями на сітківці ока.
Мускатний горіх часто використовують для приготування десертів і випічки. Він важливий компонент класичного соусу бешамель, індійської суміші гарам-масала і багатьох інших страв. Адже ця спеція добре поєднується з фруктами, і з овочами, і з м'ясом.
12. Шафран
Це король прянощів. Найдорожча спеція в світі. Щоб отримати 1 грам цієї спеції необхідно вручну зібрати рильця з 200 квіточок! Та й ще до сходу сонця.
Але люди використовують шафран вже більше чотирьох тисячоліть. І, мабуть, є причина, щоб з такою працею добувати цю спецію.
Шафран містить багато каротиноїдів, які допомагають зміцнити імунітет. Саме вони і додають рыльцам яскравий помаранчевий колір. Ця спеція піднімає настрій, покращує сон, нормалізує вироблення гормонів і покращує кровообіг.
Шафран використовують для додання кольору і особливого аромату стравам з м'яса, рису, а також десертів. Шафран — головна спеція для іспанської паельї. Перед використанням його необхідно замочити у воді, бульйоні або молоці. Так він краще розкриє свій аромат.
Як вибирати спеції
Справжню користь можна отримати тільки від натуральних і якісних спецій. Дуже важливим параметром є правильне зберігання прянощів. Адже з часом, вони втрачають свій аромат і смак. Практично всі приправи краще зберігати у щільно закритих скляних ємностях в темному місці.
Кмин, гвоздику і кардамон краще вибирати у вигляді цільних зерен, бутонів і стручків, а не порошку. Так вони довше зберігають свої властивості. Перед використанням, якщо цього вимагає рецепт, спецію можна помолоти.
Порадуйте себе і рідних здоровими і смачними стравами з неповторним ароматом!
Для того, щоб швидко покласти товар у кошик, натисніть на картинку.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті