7 рецептів пасок та іншої смачної пасхальної випічки

Не за горами Великдень — світлий день Воскресіння Христового. Паска — один з невід'ємних символів цього свята. У багатьох господинь є свої, перевірені роками рецепти пасок. Але якщо ви хочете спробувати щось новеньке або нарешті відмовитися від магазинної випічки на користь домашньої — придивіться до нашій добірці.
Ми пропонуємо рецепти традиційного ароматного паски, а також варіанти з горіхами і спеціями. А може ви захочете спробувати соковиту великодню бабку? Або здивувати гостей традиційної пасхальної здобою з Англії чи Болгарії?
Домашня випічка — це тільки натуральні інгредієнти, корисні горіхи і сухофрукти. І ніяких консервантів!
1. Паска
Це класичний рецепт традиційної великодньої випічки. В якості начинки можна використовувати родзинки, курагу або інші сухофрукти. Святковий вигляд випічці надає біла шапочка з збитих білків з цукром.
Інгредієнти:
(на 3 середніх паски)
- 4 яйця;
- 600 мл молока;
- 200 г вершкового масла;
- 100 г свіжих дріжджів (або 30 г сухих активних);
- 400 г цукру;
- 1500 г борошна;
- 1 ч. л. солі;
- родзинки або курага.
Приготування:
1. Розводимо дріжджі в склянці теплого молока і додаємо 3 ст. л. цукру. Відкладаємо в сторону і чекаємо, поки не утвориться "шапочку". Потім додаємо решту молоко, розтоплене вершкове масло, цукор, яйця і сіль. Все перемішуємо до однорідного стану.
2. Додаючи поступово 1300 г борошна, замішуємо тісто. З нього формуємо кулю і залишаємо підходити в мисці під рушником. Обсяг тесту повинен збільшитися в два рази.
3. Борошно насипати на стіл і обминаємо в неї тісто. На цьому етапі додаємо родзинки або іншу начинку. Вимішуємо.
4. Ділимо тісто на частини і розподіляємо за формами. Форма повинна бути заповнена наполовину. Залишаємо тісто, щоб воно знову підійшло в теплі.
5. Зверху паски змащуємо жовтком і випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці. Перевіряємо на готовність дерев'яною паличкою — вона повинна залишатися сухою. Час випічки паски залежить від його розміру і може коливатися від 30 хвилин до 1,5 годин.
6. Готові паски охолоджуємо і прикрашаємо за бажанням.
2. Великодній шафрановий паска
Шафран — це дорогоцінна пряність, яка додасть вашій випічці неймовірний аромат і радісний жовтий колір.
Інгредієнти:
(на 2 великих паски):
- 1 кг борошна;
- 18 г сухих дріжджів (або 40 г свіжих);
- 250 мл жирних вершків;
- 200 г коричневого цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 10 жовтків;
- щіпка шафрану;
- 1/2 ч. л. солі;
- 1/2 ч. л. меленого кардамону;
- 100 мл рому;
- 100 г родзинок;
- 100 г горіхів;
- 100 г цукатів;
- глазур.
Приготування:
1. Шафран заливаємо ромом і даємо настоятися. Цукати і родзинки також замочуємо в алкоголі.
2. Для опари нагріваємо 100 мл води, додаємо третину вершків і розводимо в цій суміші дріжджі. Додаємо 1 ст. л. цукру і 150 г борошна, замішуємо однорідне тісто. Залишаємо на расстойку в теплі приблизно на годину.
3. Половину цукру, що залишився розтираємо з розтопленим маслом, а другу половину — з жовтками.
4. В опару додаємо жовтки, масло, мелений кардамон, вершки, сіль і шафран разом з алкоголем. Вимішуємо, поступово додаючи просіяне борошно. Замішуємо м'яке тісто.
5. Накриваємо його рушником і залишаємо в теплі підходити. Тісто має збільшиться удвох, на це може піти до двох годин.
6. Обминаємо тісто і викладаємо на присипаний борошном стіл. Додаємо начинку (горіхи, цукати, родзинки) і вимішуємо 10 хвилин.
7. Форми змащуємо вершковим маслом, присипаємо борошном і наповнюємо на третину тестом. Даємо ще раз підійти протягом 40 хвилин.
8. Випікаємо в розігрітій до 170 градусів духовці протягом 40-50 хвилин. Готові паски остуджуємо і прикрашаємо глазур'ю.
3. Ажурний маковий паска
Для цієї паски необхідно більше часу на расстойку, однак результат того вартий. М'якуш виходить ніжним і повітряним. А мак надає йому особливу смакову нотку.
Інгредієнти:
(на 2 невеликих паски)
Опара: | Тісто: | Начинка: |
|
|
|
Приготування:
1. Для приготування опари розводимо дріжджі в молоці, всипаємо борошно, цукор і перемішуємо до однорідного стану. Накриваємо і залишаємо щоб підійшло протягом години.
2. У чаші міксера змішати опару, борошно, жовтки, цукор і сіль. Вимішуємо тісто і залишаємо його прямо в чаші на півгодини "відпочивати".
3. Після додаємо воду і знову вимішуємо до однорідного стану. Вводимо розм'якшене масло і ще раз вимішуємо до гладкості.
4. З тіста формуємо кулю, накриваємо його і залишаємо на дві години при кімнатній температурі.
5. Тісто викладаємо на стіл і формуємо квадрат або прямокутник. Складаємо втричі, розтягуємо і знову складаємо втричі. Так повторити ще два рази. Тісто назад поміщаємо в миску бродити на півтори години.
6. Для начинки мак перемелюємо з цукром, а потім змішуємо з білком.
7. Тісто ділимо на дві частини, кожну розтягуємо в прямокутник, викладаємо зверху начинку і звертаємо в рулет. Рулети згинаємо навпіл і кладемо в підготовлені форми. Це тісто добре підходить, бо форми потрібно заповнювати не більш, ніж на третину. Ще раз даємо підійти в теплі протягом години.
8. Змащуємо верх жовтком і випікаємо при 200 градусах 25-30 хвилин. Готові паски остуджуємо і прикрашаємо.
4. Фісташковий паска
Фісташки надають цьому куличу незвичайний колір і горіхову нотку. Їх можна замінити на інші горіхи: мигдаль або фундук. В якості начинки можна додати родзинки або цукати. Але і без них ця паска припаде до смаку любителям горіховою випічки.
Інгредієнти:
(на 2 невеликих паски)
- 7 г сухих дріжджів (або 20 г свіжих);
- 150 мл молока;
- 125 г цукру;
- 450 г борошна
- 1 яйця;
- 50 г вершкового масла кімнатної температури;
- 1 ст. л. ванільної есенції;
- 100 г фісташок (мигдалю, фундука);
- глазур.
Приготування:
1. Для приготування опари розводимо дріжджі в теплому молоці, всипаємо 1 ст. л. цукру і 100 г борошна. Все добре перемішуємо і залишаємо підходити в теплі.
2. Фісташки подрібнюємо в кавомолці. Масло розтираємо з цукром і яйцями. Додаємо готову опару, ванільну есенцію і мелені горіхи, добре перемішуємо.
3. Поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке тісто. У цей момент можна додати начинку (родзинки, цукати або сухофрукти). Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підходити в теплі. Тісто має збільшиться вдвічі. На це може знадобитися до двох годин.
4. Обминаємо тісто і викладаємо у форми для пасок. Ще раз залишаємо на расстойку на 40-50 хвилин в теплому місці.
5. Випікаємо 40-50 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
6. Повністю охолодити і прикрашаємо глазур'ю.
5. Великодня бабка
Цей рецепт сподобається тим, хто любить солодку випічку з кексовой текстурою м'якушки. Це справжній великодній кекс, в якому багато сухофруктів і цукатів. Зверху його також можна прикрасити глазур'ю або цукровою пудрою.
Інгредієнти:
(на 2 баби вагою діаметром 16 см)
Опара: | Тісто: | Начинка: |
|
|
|
Приготування:
1. Інгредієнти для начинки нарізаємо і замочуємо в ромі.
2. Для приготування опари розводимо дріжджі в молоці, всипаємо борошно, цукор і добре перемішуємо. Накриваємо і залишаємо на годину при кімнатній температурі.
3. 2 жовтки збиваємо з 50 г цукру. Повинна вийти пишна біла маса. Викладаємо її в чашу міксера опару додаємо борошно і молоко. Замішуємо досить круте тісто. Залишаємо його на півгодини "відпочити".
4. Додаємо рослинне масло і вимішуємо до однорідного стану. З тіста формуємо кулю і залишаємо його бродити 2 години при кімнатній температурі.
5. Готове тісто обминаємо, ріжемо на шматочки і складаємо в чашу міксера.
6. Решта 6 жовтків збиваємо з цукром в пишну світлу масу. Додаємо її до шматочків тіста, а потім вимішуємо до однорідної консистенції. Даємо відпочити півгодини.
7. Сухофрукти трохи віджимаємо і змішуємо зі столовою ложкою борошна. Додаємо начинку в тісто і перемішуємо.
8. Тісто розкладаємо в підготовлені форми і знову даємо підійти протягом години. Потім випікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці близько 30 хвилин. Виймаємо з формочок і остуджуємо на решітці. Прикрашаємо на свій розсуд.
6. Великодні булочки
Це традиційна великодня здоба для Великобританії і США. Там їх називають Hot Cross Buns і печуть у Страсну п'ятницю (Good Friday).
Інгредієнти:
(на 16 булочок)
Опара: | Тісто: | Паста для прикраси: |
|
|
|
Приготування:
1. Для опари дріжджі розчиняємо в теплому молоці, додаємо кефір, цукор, борошно і замішуємо тісто. Накриваємо і ставимо підходити в теплі.
2. У підійшла опару додаємо розтоплене вершкове масло, молоко, яйця, всипаємо цукор і цедру. Все добре перемішуємо і, поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке тісто. В кінці додаємо в нього родзинки.
3. З тіста формуємо кулю, укладаємо в миску, накриваємо і залишаємо підходити в теплі приблизно годину-півтора.
4. Обминаємо тісто і ділимо на 16 частин. Щоб тісто не липло до рук, їх можна змастити рослинним маслом. Формуємо круглі булочки. Викладаємо їх у змащену вогнетривку форму, залишаючи зазори в палець. Накриваємо булочки плівкою і даємо підійти. Тим часом готуємо пасту.
5. Розтоплюємо вершкове масло і змішуємо його з усім рештою інгредієнтами до однорідності. Викладаємо Пасту в кондитерський мішок з прямою насадкою.
6. Підійшли булочки змащуємо збитим яйцем і малюємо пастою хрест.
7. Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці 25-30 хвилин. Подаємо теплими.
7. Болгарський козунак
Козунак — це пасхальний хліб родом з Болгарії. Його м'якуш дуже ніжний і м'який. Козунак зазвичай ліплять у вигляді плетінки, але можна використовувати це тісто і для класичного паски.
Інгредієнти:
(2 штуки)
- 15 г свіжих дріжджів (або 5-7 г сухих);
- 125 мл теплого молока;
- 125 мл теплої води;
- 125 г цукру + 2 ст. л для посипання;
- 3 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 2 ст. л. апельсинового лікеру;
- 1 апельсин (цедра);
- 600-700 г борошна;
- 150 г родзинок.
Приготування:
1. Розводимо дріжджі в суміші молока і води. Додаємо 2 ст. л. цукру і залишаємо бродити на 10-15 хвилин.
2. Додаємо цедру, яйця, лікер, масло і цукор, що залишився. Все добре перемішуємо і, поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке тісто.
3. З тіста формуємо кулю, викладаємо в миску, накриваємо і залишаємо на дві години в теплі. Тісто має збільшитися в об'ємі в три рази.
4. Обминаємо тісто, додаємо ізюм і ще замішуємо руками 10 хвилин.
5. Ділимо тісто на 2 частини. З кожної формуємо 3-4 джгута і заплітаємо їх у косу.
6. Викладаємо хліба на деко застелений на достатній відстані один від одного, накриваємо рушником і даємо підійти протягом години. Потім змащуємо збитим яйцем і посипаємо цукром.
7. Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці 25-35.
Створіть святковий настрій і наповніть будинок ароматом домашньою випічкою без зайвої хімії, консервантів і штучних ароматизаторів!
Для приготування ми використовували:








- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті