Продавець Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
3429 відгуків
promo_banner
+380 (44) 333-44-41
+380 (98) 333-44-70
+380 (50) 333-44-70
+380 (93) 170-29-16
вул.Степана Бандери 77, Львів, Україна
Кошик
Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів

7 рецептів пасок та іншої смачної пасхальної випічки

7 рецептів пасок та іншої смачної пасхальної випічки

Не за горами Великдень — світлий день Воскресіння Христового. Паска — один з невід'ємних символів цього свята. У багатьох господинь є свої, перевірені роками рецепти пасок. Але якщо ви хочете спробувати щось новеньке або нарешті відмовитися від магазинної випічки на користь домашньої — придивіться до нашій добірці.

Ми пропонуємо рецепти традиційного ароматного паски, а також варіанти з горіхами і спеціями. А може ви захочете спробувати соковиту великодню бабку? Або здивувати гостей традиційної пасхальної здобою з Англії чи Болгарії?

Домашня випічка — це тільки натуральні інгредієнти, корисні горіхи і сухофрукти. І ніяких консервантів!

 

1. Паска

Це класичний рецепт традиційної великодньої випічки. В якості начинки можна використовувати родзинки, курагу або інші сухофрукти. Святковий вигляд випічці надає біла шапочка з збитих білків з цукром.

Інгредієнти:

(на 3 середніх паски)Паска

  • 4 яйця;
  • 600 мл молока;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 г свіжих дріжджів (або 30 г сухих активних);
  • 400 г цукру;
  • 1500 г борошна;
  • 1 ч. л. солі;
  • родзинки або курага.

Приготування:

1. Розводимо дріжджі в склянці теплого молока і додаємо 3 ст. л. цукру. Відкладаємо в сторону і чекаємо, поки не утвориться "шапочку". Потім додаємо решту молоко, розтоплене вершкове масло, цукор, яйця і сіль. Все перемішуємо до однорідного стану.

2. Додаючи поступово 1300 г борошна, замішуємо тісто. З нього формуємо кулю і залишаємо підходити в мисці під рушником. Обсяг тесту повинен збільшитися в два рази.

3. Борошно насипати на стіл і обминаємо в неї тісто. На цьому етапі додаємо родзинки або іншу начинку. Вимішуємо.

4. Ділимо тісто на частини і розподіляємо за формами. Форма повинна бути заповнена наполовину. Залишаємо тісто, щоб воно знову підійшло в теплі.

5. Зверху паски змащуємо жовтком і випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці. Перевіряємо на готовність дерев'яною паличкою — вона повинна залишатися сухою. Час випічки паски залежить від його розміру і може коливатися від 30 хвилин до 1,5 годин.

6. Готові паски охолоджуємо і прикрашаємо за бажанням.

 

2. Великодній шафрановий паска

Шафран — це дорогоцінна пряність, яка додасть вашій випічці неймовірний аромат і радісний жовтий колір.

Інгредієнти:

(на 2 великих паски):Шафрановий паска

  • 1 кг борошна;
  • 18 г сухих дріжджів (або 40 г свіжих);
  • 250 мл жирних вершків;
  • 200 г коричневого цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 10 жовтків;
  • щіпка шафрану;
  • 1/2 ч. л. солі;
  • 1/2 ч. л. меленого кардамону;
  • 100 мл рому;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г горіхів;
  • 100 г цукатів;
  • глазур.

Приготування:

1. Шафран заливаємо ромом і даємо настоятися. Цукати і родзинки також замочуємо в алкоголі.

2. Для опари нагріваємо 100 мл води, додаємо третину вершків і розводимо в цій суміші дріжджі. Додаємо 1 ст. л. цукру і 150 г борошна, замішуємо однорідне тісто. Залишаємо на расстойку в теплі приблизно на годину.

3. Половину цукру, що залишився розтираємо з розтопленим маслом, а другу половину — з жовтками.

4. В опару додаємо жовтки, масло, мелений кардамон, вершки, сіль і шафран разом з алкоголем. Вимішуємо, поступово додаючи просіяне борошно. Замішуємо м'яке тісто.

5. Накриваємо його рушником і залишаємо в теплі підходити. Тісто має збільшиться удвох, на це може піти до двох годин.

6. Обминаємо тісто і викладаємо на присипаний борошном стіл. Додаємо начинку (горіхи, цукати, родзинки) і вимішуємо 10 хвилин.

7. Форми змащуємо вершковим маслом, присипаємо борошном і наповнюємо на третину тестом. Даємо ще раз підійти протягом 40 хвилин.

8. Випікаємо в розігрітій до 170 градусів духовці протягом 40-50 хвилин. Готові паски остуджуємо і прикрашаємо глазур'ю.

 

3. Ажурний маковий паска

Для цієї паски необхідно більше часу на расстойку, однак результат того вартий. М'якуш виходить ніжним і повітряним. А мак надає йому особливу смакову нотку.

Інгредієнти:

(на 2 невеликих паски)

Опара:
Тісто:
Начинка:
  • 160 мл молока кімнатної температури;
  • 20 г свіжих дріжджів (або 7 г сухих);
  • 50 г цукру;
  • 80 р борошна;
  • 4 жовтка;
  • 70 г цукру;
  • 1/4 ч. л солі;.
  • 350 г борошна;
  • 75 мл води кімнатної температури;
  • 80 р масла кімнатної температури;
  • 100 г маку;
  • 75 г цукру;
  • 1 білок.

 

Приготування:

Ажурний маковий паска1. Для приготування опари розводимо дріжджі в молоці, всипаємо борошно, цукор і перемішуємо до однорідного стану. Накриваємо і залишаємо щоб підійшло протягом години.

2. У чаші міксера змішати опару, борошно, жовтки, цукор і сіль. Вимішуємо тісто і залишаємо його прямо в чаші на півгодини "відпочивати".

3. Після додаємо воду і знову вимішуємо до однорідного стану. Вводимо розм'якшене масло і ще раз вимішуємо до гладкості.

4. З тіста формуємо кулю, накриваємо його і залишаємо на дві години при кімнатній температурі.

5. Тісто викладаємо на стіл і формуємо квадрат або прямокутник. Складаємо втричі, розтягуємо і знову складаємо втричі. Так повторити ще два рази. Тісто назад поміщаємо в миску бродити на півтори години.

6. Для начинки мак перемелюємо з цукром, а потім змішуємо з білком.

7. Тісто ділимо на дві частини, кожну розтягуємо в прямокутник, викладаємо зверху начинку і звертаємо в рулет. Рулети згинаємо навпіл і кладемо в підготовлені форми. Це тісто добре підходить, бо форми потрібно заповнювати не більш, ніж на третину. Ще раз даємо підійти в теплі протягом години.

8. Змащуємо верх жовтком і випікаємо при 200 градусах 25-30 хвилин. Готові паски остуджуємо і прикрашаємо.

 

4. Фісташковий паска

Фісташки надають цьому куличу незвичайний колір і горіхову нотку. Їх можна замінити на інші горіхи: мигдаль або фундук. В якості начинки можна додати родзинки або цукати. Але і без них ця паска припаде до смаку любителям горіховою випічки.

Інгредієнти:

(на 2 невеликих паски)Фісташковий паска

  • 7 г сухих дріжджів (або 20 г свіжих);
  • 150 мл молока;
  • 125 г цукру;
  • 450 г борошна
  • 1 яйця;
  • 50 г вершкового масла кімнатної температури;
  • 1 ст. л. ванільної есенції;
  • 100 г фісташок (мигдалю, фундука);
  • глазур.

Приготування:

1. Для приготування опари розводимо дріжджі в теплому молоці, всипаємо 1 ст. л. цукру і 100 г борошна. Все добре перемішуємо і залишаємо підходити в теплі.

2. Фісташки подрібнюємо в кавомолці. Масло розтираємо з цукром і яйцями. Додаємо готову опару, ванільну есенцію і мелені горіхи, добре перемішуємо.

3. Поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке тісто. У цей момент можна додати начинку (родзинки, цукати або сухофрукти). Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підходити в теплі. Тісто має збільшиться вдвічі. На це може знадобитися до двох годин.

4. Обминаємо тісто і викладаємо у форми для пасок. Ще раз залишаємо на расстойку на 40-50 хвилин в теплому місці.

5. Випікаємо 40-50 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.

6. Повністю охолодити і прикрашаємо глазур'ю.

 

5. Великодня бабка

Цей рецепт сподобається тим, хто любить солодку випічку з кексовой текстурою м'якушки. Це справжній великодній кекс, в якому багато сухофруктів і цукатів. Зверху його також можна прикрасити глазур'ю або цукровою пудрою.

Інгредієнти:

(на 2 баби вагою діаметром 16 см)

Опара:
Тісто:
Начинка:
  • 200 мл молока кімнатної температури;
  • 30 г свіжих дріжджів (або 10 г сухих);
  • 25 г цукру;
  • 65 г борошна.
  • 375 г борошна + трохи для обсипання сухофруктів;
  • 150 г цукру;
  • 45 мл рослинного масла;
  • 8 жовтків;
  • 100 мл молока.
  • 350-400 г родзинок і різних цукатів (курага, журавлина);
  • 75 мл темного рому.

 

Приготування:

Великодня бабка1. Інгредієнти для начинки нарізаємо і замочуємо в ромі.

2. Для приготування опари розводимо дріжджі в молоці, всипаємо борошно, цукор і добре перемішуємо. Накриваємо і залишаємо на годину при кімнатній температурі.

3. 2 жовтки збиваємо з 50 г цукру. Повинна вийти пишна біла маса. Викладаємо її в чашу міксера опару додаємо борошно і молоко. Замішуємо досить круте тісто. Залишаємо його на півгодини "відпочити".

4. Додаємо рослинне масло і вимішуємо до однорідного стану. З тіста формуємо кулю і залишаємо його бродити 2 години при кімнатній температурі.

5. Готове тісто обминаємо, ріжемо на шматочки і складаємо в чашу міксера.

6. Решта 6 жовтків збиваємо з цукром в пишну світлу масу. Додаємо її до шматочків тіста, а потім вимішуємо до однорідної консистенції. Даємо відпочити півгодини.

7. Сухофрукти трохи віджимаємо і змішуємо зі столовою ложкою борошна. Додаємо начинку в тісто і перемішуємо.

8. Тісто розкладаємо в підготовлені форми і знову даємо підійти протягом години. Потім випікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці близько 30 хвилин. Виймаємо з формочок і остуджуємо на решітці. Прикрашаємо на свій розсуд.

 

6. Великодні булочки

Це традиційна великодня здоба для Великобританії і США. Там їх називають Hot Cross Buns і печуть у Страсну п'ятницю (Good Friday).

Інгредієнти:

(на 16 булочок)

Опара:
Тісто:
Паста для прикраси:
  • 120 мл молока;
  • 120 мл кефіру;
  • 11 г сухих активних дріжджів;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 150 г борошна;
  • 100 г цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 1 апельсин (цедра);
  • 1 лимон (цедра);
  • 500 г борошна;
  • 1/2 ч. л. солі;
  • 200 г родзинок;
  • 1 ст л. вершкового масла;
  • 70 мл молока;
  • 1/4 ч. л. розпушувача;
  • 50 г цукру;
  • 80 г борошна.

 

Приготування:

Великодні булочки1. Для опари дріжджі розчиняємо в теплому молоці, додаємо кефір, цукор, борошно і замішуємо тісто. Накриваємо і ставимо підходити в теплі.

2. У підійшла опару додаємо розтоплене вершкове масло, молоко, яйця, всипаємо цукор і цедру. Все добре перемішуємо і, поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке тісто. В кінці додаємо в нього родзинки.

3. З тіста формуємо кулю, укладаємо в миску, накриваємо і залишаємо підходити в теплі приблизно годину-півтора.

4. Обминаємо тісто і ділимо на 16 частин. Щоб тісто не липло до рук, їх можна змастити рослинним маслом. Формуємо круглі булочки. Викладаємо їх у змащену вогнетривку форму, залишаючи зазори в палець. Накриваємо булочки плівкою і даємо підійти. Тим часом готуємо пасту.

5. Розтоплюємо вершкове масло і змішуємо його з усім рештою інгредієнтами до однорідності. Викладаємо Пасту в кондитерський мішок з прямою насадкою.

6. Підійшли булочки змащуємо збитим яйцем і малюємо пастою хрест.

7. Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці 25-30 хвилин. Подаємо теплими.

 

7. Болгарський козунак

Козунак — це пасхальний хліб родом з Болгарії. Його м'якуш дуже ніжний і м'який. Козунак зазвичай ліплять у вигляді плетінки, але можна використовувати це тісто і для класичного паски.

Інгредієнти:

(2 штуки)Козунак

  • 15 г свіжих дріжджів (або 5-7 г сухих);
  • 125 мл теплого молока;
  • 125 мл теплої води;
  • 125 г цукру + 2 ст. л для посипання;
  • 3 яйця;
  • 100 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. апельсинового лікеру;
  • 1 апельсин (цедра);
  • 600-700 г борошна;
  • 150 г родзинок.

Приготування:

1. Розводимо дріжджі в суміші молока і води. Додаємо 2 ст. л. цукру і залишаємо бродити на 10-15 хвилин.

2. Додаємо цедру, яйця, лікер, масло і цукор, що залишився. Все добре перемішуємо і, поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке тісто.

3. З тіста формуємо кулю, викладаємо в миску, накриваємо і залишаємо на дві години в теплі. Тісто має збільшитися в об'ємі в три рази.

4. Обминаємо тісто, додаємо ізюм і ще замішуємо руками 10 хвилин.

5. Ділимо тісто на 2 частини. З кожної формуємо 3-4 джгута і заплітаємо їх у косу.

6. Викладаємо хліба на деко застелений на достатній відстані один від одного, накриваємо рушником і даємо підійти протягом години. Потім змащуємо збитим яйцем і посипаємо цукром.

7. Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці 25-35.

 

Створіть святковий настрій і наповніть будинок ароматом домашньою випічкою без зайвої хімії, консервантів і штучних ароматизаторів!

 

Для приготування ми використовували:

Борошно пшенична
             Пшеничне борошно
 
Фундук
                  Фундук
 
Фісташки
                  Фісташки
 
Ізюм
                      Ізюм
 
Курага
                     Курага
 
Шафран
                   Шафран
 
Кардамон
                  Кардамон
 
Коричневий цукор
            Коричневий цукор
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner