Як правильно мити овочі і фрукти?

Всі знають, що овочі і фрукти повинні бути основою нашого щоденного раціону. І звичайно соковите яблучко або хрумкий огірок перед вживанням потрібно ретельно мити. Але чому?
Напрошується відповідь "щоб змити бруд" зараз здається якимось безглуздим. Адже на полицях супермаркетів нас чекають ідеально чисті плоди, які буквально виблискують, і ні про яку налиплої землі вже не йдеться. Але мити овочі і фрукти перед вживанням потрібно ОБОВ'ЯЗКОВО. І ось чому.
Бактерії, глисти і пестициди
На візуально чистої поверхні овочів і фруктів можуть знаходитися яйця глистів, а також бактерії. Їх не можна розгледіти, але вони можуть нанести величезну шкоду вашому здоров'ю. Зараження глистами через вживання немитих овочів — явище досить поширене. Тому ретельне миття абсолютно всіх овочів і фруктів необхідно.
Сучасні реалії такі, що знайти продукти, вирощені без пестицидів, практично неможливо. Навіть маркування "еко-продукція" не гарантує на 100% відсутність пестицидів.
Ці речовини, потрапляючи в організм людини, послаблюють його здоров'я. Вони підвищують ризик розвитку раку, діабету та інших захворювань. В органічних продуктах кількість пестицидів набагато менше. А ті хімікати які дозволені для використання на еко-фермах, проходять строгий контроль. Без них виростити скільки-небудь пристойний урожай дуже важко.
Однак не всі овочі, фрукти однаково вбирають пестициди, якими їх обробляли. Можна виділити продукти, для яких краще вибирати еко-марки. Вони можуть вбирати велику кількість пестицидів. До таких фруктам і овочам відносяться:
-
полуниця;
-
яблука і груші;
-
виноград;
-
персики;
-
черешня;
-
шпинат;
-
помідори черрі;
-
перець.
Наступна група продуктів не так сильно вбирає пестициди:
-
авокадо;
-
солодка кукурудза;
-
ананаси;
-
капуста (у т. ч. цвітна і броколі);
-
цибуля;
-
баклажани;
-
диня.
Чим мити продукти?
Зазвичай ми просто обполіскуємо овочі і фрукти холодною проточною водою. Таким чином можна видалити практично всі бактерії і деякі залишки пестицидів. Віск, яким часто покривають плоди, звичайна вода не змиє. Крім того, фахівці рекомендують використовувати водопровідну воду, а дистильовану або бутильовану.
Більш ефективно очистити овочі і фрукти від шкідливих хімікатів можуть такі натуральні засоби:
-
солона вода;
-
подкисленная вода;
-
вода з содою.
Вода з сіллю
Це самий простий і економічний спосіб видалення певних пестицидів з поверхні продуктів. Дослідження підтверджують, що 10%-ний розчин солі набагато ефективніше звичайної проточної води.
Розчин оцту
Він також добре очищує овочі і фрукти, але може надати їм певний присмак. До речі, сучасні органічні засоби для миття овочів і фруктів, що містять у своєму складі саме натуральні кислоти, наприклад, лимонну.
Вода з содою
Дослідження показали, що 1% розчин харчової соди виявився найбільш ефективним при видаленні залишків пестицидів як на поверхні, так і під шкірою яблук. Для досягнення найкращого ефекту рекомендується замочувати плоди в розчині на 10-15 хвилин.
Як мити овочі?
Викладіть овочі або зелень в миску і залийте водою. Додайте одну чайну ложку соди і добре перемішайте. Залиште на пару хвилин замачиваться, а потім обтрусіть і добре прополощіть. Після миття зелень необхідно обсушити паперовим або кухонним рушником, а овочі просто акуратно витерти.
Як мити фрукти?
Плоди з гладкою шкіркою, наприклад, яблука, вишні і сливи можна мити так само, як і овочі в розчині соди.
Ягоди краще мити безпосередньо перед вживанням. Так вони довше збережуться. Промийте ягоди під холодною водою, а потім розкладіть на паперовому рушнику, щоб вбралася зайва волога.
Горіхи і сухофрукти
Якщо ви купуєте горіхи і сухофрукти на вагу, то мити їх потрібно обов'язково. Дослідження показують, що вони відносяться до найбільш брудним харчових продуктів. Якщо горішки або курага упаковані в фірмову герметичну упаковку, то вони готові до вживання, і мити їх необов'язково.
У той же час фахівці рекомендують замочувати будь-які горіхи в воді перед вживанням, щоб позбутися від надлишку фитиновой кислоти. Ця речовина сприяє вимивання мінералів з організму. Замочувати горіхи потрібно від 7 до 12 годин.
І ще 4 ради
1. Перед миттям продуктів вимийте руки.
2. Температура води повинна відповідати температурі продуктів. Це означає, що овочі, які зберігаються в холодильнику потрібно мити холодною водою. А якщо вони лежали при кімнатній температурі — теплою.
3. Для ретельного очищення коренеплодів використовуйте спеціальні щітки або грубі мочалки.
4. Не можна використовувати для миття овочів і фруктів мило або рідина для миття посуду. Можна користуватися тільки спеціальними засобами, які не містять шкідливих інгредієнтів і повністю змиваються з поверхні плодів.
Їжте більше овочів і фруктів, мийте їх правильно і будьте здорові!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті