Фруктова пора: які вітаміни ростуть в саду

Літо – саме вітамінне час року. Фруктову «користь» можна відрами знімати з дерев, її повно в магазинах і на ринках. Яблука, груші, сливи і персики – це смачні і корисні «вітаміни» кожен з яких допомагає своїм органам.
Яблука
Білі і червоні, жовті і зелені, яблука – найбільш популярні фрукти у нас в країні. Це не дивно, при всій солодощі, їх калорійність всього 47 кКал, а, отже, їх можна вживати навіть в період жорстких дієт! У фруктах містяться:
-
макро - і мікроелементи: калій, молібден, кальцій, фосфор і натрій, а також залізо;
-
пектини і клітковина.
Яблука незамінні при:
-
серцевої недостатності і атеросклерозі;
-
ламкості нігтів і в'ялою шкірі;
-
ожирінні і погану роботу жовчного міхура.
Груші
Ці фрукти – другі за популярністю після яблук, хоча на смак і кількості корисних елементів груші зовсім не поступаються «плодам з райського саду». Груші повні:
-
мінеральними солями: заліза, кобальту, марганцю, йодом і іонами калію;
-
дубильними і азотистими елементами, флавоноїдами, фруктозою і клітковиною.
Такий багатий склад допомагає при:
-
неправильної роботи підшлункової залози;
-
надмірній вазі і діабеті;
-
занепаді сил і атаках різних інфекцій;
-
регенерації клітин, запамороченнях і прискореному серцебитті.
Сливи
Повні соку і м'якоті, з ніжним приємним ароматом, сливи можна їсти свіжими і в переробленому вигляді. Фрукти містять досить багато цукрів, хоча їх калорійність становить 40-50 кКал на 100 р.
Сливи можуть похвалитися багатим складом, у них входять:
У плодах багато натуральних кислот і харчових волокон, кумаринів і білків.
Одне з найбільш корисних властивостей фруктів – м'яке очищення шлунка і корекція роботи всього шлунково-кишкового тракту. А ще, при вживанні плодів ви:
-
підсилите перистальтику кишечника;
-
допоможете організму боротися з атеросклерозом;
-
зменшіть холестеринові бляшки;
-
очистіть нирки і весь організм від отрут і шлаків;
-
зміцніть серцевий м'яз і стінки судин.
Абрикоси
Ці фрукти радісного оранжевого кольору корисні повністю, аж до кісточок. Їх їдять у свіжому вигляді, варять повидла і компоти, сушать (курага особливо актуальна взимку). Кісточки культурних сортів розколюють, а ядерця використовують для приготування різних страв. Ще з них роблять масло для косметичних процедур. На 100 г абрикосів припадає 44 кКал. У плодах є:
Плоди багаті на інулін, крохмаль і клітковину, цукор і органічні кислоти.
Вживаючи по кілька штук свіжих або сушених плодів, ви активуєте перистальтику кишечника, а крім того:
-
зміцніть захисний бар'єр організму;
-
відкоригуєте роботу щитовидної залози;
-
нормалізуете скорочення серцевого м'яза;
-
знизите утворення бляшок холестерину в судинах і виведете з організму отруйні елементи.
Персики
Ці ароматні і рум'яні красені цілком заслужено користуються попитом у дорослих і дітей – це одні з найбільш соковитих і солодких фруктів. З кісточок персика роблять масло, а також використовують їх у приготуванні лікерів. Калорійність плодів – 46 кКал/100 р. Фрукти наповнені:
-
вітамінами: В3, В7, В9, С, Е, К;
-
мікроелементами: калієм і натрієм, міддю, селеном, цинком і марганцем.
У персиках також є кислоти – винна і лимонна, а також пектини.
Вживаючи персики регулярно, ви зможете значно поліпшити своє здоров'я. Вони підходять для:
-
стабілізації серцевого ритму і тиску;
-
боротьби із зайвою «поганим» холестерином в крові;
-
підвищення захисних функцій організму – це відмінна профілактика від інфекційних захворювань та застуди;
-
зміцнення кістково-м'язової та нервової систем;
-
активізації роботи різних відділів головного мозку.
Тепер ви самі бачите, скільки користі висить на деревах садів і лежить на полицях магазинів. Їжте фрукти регулярно, і будьте здорові!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті