Коли хочеться солоденького або чим замінити цукор

Ми всі любимо солодке з дитинства. Адже саме такий смак має наше перше харчування – материнське молоко. Солодкі продукти заряджають енергією краще, а дітям потрібно більше енергії, щоб рости і пізнавати світ. Ось чому дитина інтуїтивно тягнеться до солодощів. У дорослому житті солодке часто піднімає настрій.
Проте натуральні солодкі продукти, наприклад, фрукти, крім цукру містять ще клітковину, вітаміни, мінерали. Вони корисні для організму і дають відчуття насичення. А ось захоплення солодкими тортами і цукерками може негативно позначитися на здоров'ї. І виною тому є звичайний рафінований цукор.
Зловживання ним може стати причиною:
-
ожиріння;
-
цукрового діабету;
-
проблем з серцем і судинами.
Адже цей продукт являє собою чисті вуглеводи і порожні калорії. Жодних білків, вітамінів і мінералів.
На щастя, є багато способів підсолодити продукти без додавання цукру. Ми пропонуємо вам альтернативи традиційному рафінаду.
1. Стевія
Стевія – це натуральний підсолоджувач, який витягується з листів південноамериканської чагарнику. Його калорійність близька до нуля, а дослідження не виявили жодних негативних наслідків від її застосування.
Стевія вважається не тільки безпечною. Вона несе певну користь для здоров'я:
-
знижує артеріальний тиск на 6-14%;
-
нормалізує рівень цукру в крові.
З рослини екстрагують два різних з'єднання: стевіозид і ребаудиозид. Вони мають дещо різні смаки. Деякі продукти, позначені «стевія», містять одну з цих сполук, інші – обидва. Ось чому відрізняються смаки у різних добавок. Експериментуйте і ви знайдете ту, що пасує саме вам.
2. Ксиліт
Ксиліт – це кристали зі солодким смаком. У хімії його класифікують як спирт. Він виробляється з кукурудзи або берези, а також міститься у багатьох фруктах і овочах.
Один грам ксиліту – це 2,4 калорії, що на 40% менше, ніж міститься в цукрі. І при цьому він не підвищує рівень глюкози в крові і не провокує різкий сплеск інсуліну.
Ксиліт володіє такими корисними властивостями:
-
покращує стан зубів і знижує ризик розвитку карієсу;
-
покращує всмоктування кальцію.
Зазвичай, ксиліт добре переноситься. Але вживання цієї добавки в занадто великих кількостях може викликати побічні ефекти з боку органів травлення, наприклад, пронос і здуття живота.
Важливо! Ксиліт токсичний для собак. Якщо у вас в будинку є чотириногі вихованці, тримайте баночки з ксилітом в недоступних місцях.
3. Эритрит
Як і ксиліт, эритрит відноситься до спиртів, але калорійність його набагато нижча – всього 6% від енергетичної цінності цукру.
Організм людини не виробляє ферментів, які розщеплювали б це речовина. Тому більша частина виводиться без змін. А значить – він не має шкідливого впливу на організм і добре переноситься. Побічні ефекти, які пов'язані з прийомом великих доз, відмічалися дуже рідко.
4. Сироп якона
Сироп якона витягується з однойменного південноамериканської рослини. На смак він солодкий. Відрізняється темний кольором і густою консистенцією.
Існують дослідження, які показують, що цей продукт допомагає худнути. Це досягається завдяки тому, що гормону голоду виробляється менше, бо апетит знижується. Таким чином, людина менше ризикує переїсти.
Сироп якона майже наполовину складається з фруктоолігосахаридів. Цей тип молекул цукру організм людини не може перетравлювати. Тому калорійність сиропу в три рази менше, ніж у звичайного рафінаду. Крім цього, такі баластні речовини підтримують "корисні" бактерії в кишечнику. А значить:
-
покращується імунітет;
-
знижується ризик ожиріння;
-
нормалізується травлення.
Сироп якона вважається безпечним. Але вживання його у великих кількостях може призвести до здуття живота і діареї.
Цей сироп можна використовувати для випічки або приготуванні страв. Високі температури руйнують структуру фруктоолігосахаридів. Але його можна додавати в чай, каву або холодні соуси.
5. Кокосовий цукор
Кокосовий цукор добувають із соку кокосової пальми. Незважаючи на те, що він дуже близький до традиційного цукру, користі від нього більше.
Кокосовий цукор містить такі поживні речовини:
-
цинк;
Його глікемічний індекс нижче, ніж у цукру, так як він містить інулін – волокно, яке уповільнює поглинання глюкози.
Калорійність кокосового цукру така ж, як у звичайного. Тому використовувати його потрібно в невеликих кількостях.
6. Мед
Всім відомий золотистий і ароматний мед. Про його користь ходять легенди:
-
містить невелику кількість вітамінів, а також багато антиоксидантів;
-
нормалізує рівень холестерину в крові;
-
володіє протизапальною дією.
Мед більш м'яко впливає на рівень цукру в крові. Але все одно містить багато глюкози, а тому не підходить діабетикам.
7. Кленовий сироп
Кленовий сироп – це густа і солодка рідина, яку готують з соку певного сорту кленів. Він містить деякі мінерали, наприклад, марганець і цинк, а також антиоксиданти.
Однак вміст цукру в кленовому сиропі дуже велике. Його глікемічний індекс є меншим, тому підвищення рівня глюкози не відбувається так швидко.
Як і кокосовий цукор, кленовий сироп краще звичайного рафінаду. Але вживати його потрібно помірно.
Їжте більше свіжих солодких фруктів. Це той десерт, які не відкластися зайвими сантиметрами на талії. Ну а якщо хочеться солодкого чаю – вибирайте підсолоджувачі в нашому магазині!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті