Все, що потрібно знати про лецитині

Лецитини — це група речовин, які складаються в основному з жирних кислот. Вони присутні майже в усіх органах і тканинах. А для клітин мозку є основою нормальної роботи.
Вперше лецитин вдалося виділити з жовтка яєць. Пізніше люди навчилися добувати його і з рослинних продуктів. Він знайшов своє застосування в харчовій промисловості, в якості емульгатора і стабілізатора. Але разом з тим лецитин володіє безліччю корисних властивостей для здоров'я людини. Саме тому його добавки настільки популярні.
Типи лецитину
Основні джерела для отримання лецитину:
Сою використовують найчастіше, однак споживачі, які страждають від алергії на соєві продукти, віддають перевагу лецитину соняшнику.
Користь лецитину
Основою лецитину є фосфоліпіди. Так, це жири, що може насторожити. Але ми ж знаємо, що не всі жири однаково шкідливі? Лецитин відноситься якраз до тих ліпідів, які надають позитивний вплив на стан нашого організму.
1. Покращує роботу мозку
Лецитин містить холін, який є важливим нейромедіатором —без нього наш мозок не може повноцінно функціонувати. Дослідження показують, що багата на холін дієта сприяє покращенню пам'яті, а також знижує симптоми хвороби Альцгеймера.
2. Знижує рівень холестерину
Це одне з найбільш відомих достоїнств лецитину. Дослідження підтверджують, що він може сприяти підвищенню рівня хорошого холестерину (HDL) в крові і зниження рівня поганого (LDL). Тобто він допомагає холестерину, який завжди присутній в нашій крові, знаходиться в рідкому, а не в твердому стані. А адже саме тверда форма і утворює небезпечні бляшки в наших судинах.
3. Покращує здоров'я серця і судин
Фосфоліпіди, що входять до складу лецитину, покращують мікроциркуляцію крові. Це позитивно впливає на серцево-судинну систему і знижує ризик розвитку гіпертонії і атеросклерозу.
4. Покращує травлення
Дослідження, в яких брали участь пацієнти, які страждають на виразковий коліт, підтвердили, що лецитин значно полегшує стан при цьому захворюванні. Він полегшує процес травлення і захищає ніжну слизову травного тракту.
Також лецитин входить до складу жовчі. Він стимулює вироблення і знижує ризик утворення каменів у жовчному міхурі.
Крім цього лецитин піклується про печінки, захищаючи її від зайвих жирових відкладень.
5. Покращує всмоктування вітамінів
Вітаміни бувають водорозчинні (С, група B) і жиророзчинні (A, D, E). Саме з засвоєнням останніх можуть виникати проблеми. При дієті з низьким вмістом жирів може виникнути їх дефіцит.
Лецитин завдяки емульгуючим властивостям, допомагає організму краще засвоювати ці вітаміни.
6. Запобігає лактостазы
Лецитин може бути корисний годуючим мамам. Експерти з грудного вигодовування стверджують, що його вживання знижує ризик закупорки молочних проток. Рекомендована доза, яка дасть ефект — 1200 мг чотири рази на день.
Вчені вважають, що лецитин зменшує в'язкість грудного молока. А значить, знижується ризик застоїв в грудях і розвитку маститу.
7. Піклується про шкіру
Лецитин часто додають у косметичні препарати. Він робить шкіру м'якою і гладкою, а також покращує всмоктування інших діючих речовин крему або емульсії.
Ця речовина допомагає зняти запалення і посилити регенерацію клітин. Тому лецитин використовують для лікування дерматитів та псоріазу. А його антиоксидантні властивості допомагають захистити шкіру від дії вільних радикалів.
Де знайти лецитин?
Не варто думати, що єдиним джерелом лецитину є добавки. Це речовина можна отримувати з продуктів харчування. Їм багаті:
-
м'ясні продукти;
-
морепродукти;
-
яйця;
-
брюссельська капуста і брокколі;
-
борошно волоських горіхів.
У разі гострої нестачі лецитину на допомогу прийдуть Бади, які містять його в зручній для засвоєння формі:
Добавки лецитину — це суміші в які входять холін, інозитол, фосфоліпіди. В магазині vitamin.in.ua ви легко зможете вибрати Бади, які ідеально підійдуть саме вам по своїй дозуванні і складом.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті