Даємо здоров'ю зелене світло. Найкорисніші зелені овочі
Зелені овочі можуть по праву вважатися основою здорового харчування. Вони чудово поєднуються з іншими продуктами, сприяють схудненню і детоксикації організму.
Які ж саме корисні речовини містяться в зелених овочах?
1. Клітковина
Практично будь-які овочі — це цінне джерело клітковини. Вона покращує роботу кишечника і уповільнює швидкість всмоктування цукру. Таким чином запобігають різкі скачки глюкози в крові.
У той же час клітковина створює відчуття ситості. Ось чому зелені овочі ідеальні для тих, хто хоче схуднути.
2. Антиоксиданти і вітаміни
Зелені овочі багаті антиоксидантами. Найвідомішим з них є вітамін С. Зелений колір надає овочам пігмент хлорофіл. Він перекриває собою жовтий пігмент бета-каротин, який є провітаміном А. Так що не тільки помаранчева морква містить багато каротину. Зелені овочі також багаті цим провітаміном.
Вітамінне поєднання фолієвої кислоти і бета-каротину покращує природний захист шкіри від шкідливого впливу сонячних променів.
3. Лютеїн і зеаксантин
Листові овочі темно-зеленого кольору містять рослинні пігменти лютеїн і зеаксантин. Ця парочка каротиноїдів дуже важлива для нашого зору. Вони захищають кришталик та сітківку ока від окисних процесів, а також знижують ризик дегенерації жовтої плями.
А тепер поговоримо докладніше про найбільш корисних зелених овочах.
1. Кале (кейл)
Кучерява капуста кале вважається одним із самих багатих поживними речовинами овочів на планеті. Її популярність останнім часом б'є всі рекорди, а фахівці зі здорового харчування відносять її до розряду "суперфудов".
Дійсно, кале багата вітамінами, мінералами і антиоксидантами. У 70 грамах сирих листків міститься:
-
майже 7 денних норм вітаміну K;
-
2 денні норми провітаміну A;
-
134% денної норми вітаміну С.
Є в листовій капусті і згадані вище лютеїн з бета-каротином.
Щоб отримати максимальну користь від цього продукту, його краще вживати в сирому вигляді, наприклад, у вигляді салатів. Є також добавки з капустою кейл. Вони зручні в застосуванні і містять всі корисні властивості зеленого овоча.
2. Броколі
Броколі — це ще один представник сімейства капустяних. За своєю будовою головка брокколі нагадує цвітну капусту, а по корисним властивостям перевершує її.
Один стакан (90 г) сирої брокколі містить:
-
135% денної норми вітаміну С;
-
116% денної норми вітаміну K;
-
кальцій, фосфор.
Крім цього брокколі багата сульфорафаном. Це органічна сполука покращує мікрофлору кишечника. Дослідження американських учених вказують на те, що сульфорафан може бути ефективний для профілактики раку та лікуванні аутизму.
3. Шпинат
Шпинат — популярна листова зелень, яка активно використовується в різних стравах багатьох кухонь світу.
Він багатий вітаміном K, провітаміном А і марганцем. Фолати, які містяться в шпинаті, відіграють ключову роль у виробництві еритроцитів і запобіганні дефектів нервової трубки під час вагітності. Тому шпинат — ідеальний продукт для дієти вагітної жінки.
4. Капуста
Не варто скидати з рахунків і звичну всім білокачанну капусту.
Її товсті листки, зібрані в щільний качан, містять глюкозинолат, який надає їм гіркий смак. У процесі руйнування рослинних клітин глюкозинолат перетворює в іншу хімічну речовину — изотиоцианат. Він надає потужний зміцнювальний вплив на імунну систему.
Всім відомо таке блюдо, як квашена капуста. У процесі ферментації вона не тільки стає м'якше і набуває характерний смак. У ній утворюються речовини, які покращують роботу кишечника. Так як сквашивание не вимагає термічної обробки, то вітамін с, який міститься в сирих капустяних листках, зберігається майже в повному обсязі. Квашена капуста — одна з найбільш корисних зимових заготовок.
5. Рукола
Рукола — це також родич капусти. Її ніжні листя з пікантною гіркуватістю найчастіше використовують для приготування салатів.
Как и другая листовая зелень, руккола богата витаминами А, В9 и К. Она благоприятно влияет на уровень гемоглобина в крови и улучшает метаболизм.
Содержащийся в ней антиоксидант, альфа-липоевая кислота, улучшает чувствительность к инсулину и защищает от действия свободных радикалов.
6. Зеленые листья свеклы
Мы привыкли употреблять корнеплод свеклы для приготовления различных блюд. Это, бесспорно, очень полезный овощ. Однако не только “корешки” в нем полезны, но и “вершки”.
Молодые листья свеклы отличаются нежным приятным вкусом и очень полезны. Они богаты:
Листя буряка також містять антиоксиданти бета-каротин і лютеїн.
7. Мікрозелень
Маленькі кущики незрілої зелені стрімко увірвалися в кулінарну моду. І не даремно. Мікрозелень вирощують з насіння злаків, різних овочів і трав: редиска, горох, буряк, кріп. Розмір пагонів всього 2-7 см, але вони містять більше користі, ніж їх зрілі побратими.
Дослідження показують, що мікрозелень містить у 40 разів більше вітамінів С, E і K у порівнянні з її зрілими аналогами.
Літо ще не закінчилося! Встигніть отримати максимум користі від зелених овочів!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті