Каша на кожен день: 7 найкорисніших круп для вашого здоров'я

Коли давня людина зрозумів, скільки енергії він отримує з невеликих зерняток, зібраних на полях, він захотів навчитися їх вирощувати. В Європі це були ячмінь і пшениця, в Азії — рис, в Америці — кукурудза. Злаки і страви з них стали основою раціону людини, і залишаються ними до цього дня.
Каша — страва з певним чином оброблених злаків. Як правило, зерна проходять при цьому не настільки сильну очищення, як при виробництві борошна, а тому зберігають більше корисних речовин:
-
клітковину.
Крім цього, каша — відмінний джерело енергії, а саме повільних вуглеводів. Саме тому їх рекомендують як здоровий варіант сніданку.
Вибирайте каші з нашого "хіт-параду"!
1. Вівсянка
Вівсянка — найбільш популярна каша в усьому світі. Її нерідко називають "королевою злаків". І все це завдяки високому вмісту:
Корисні властивості вівсянки:
-
Допомагає контролювати рівень цукру в крові.
-
Виводить токсини з організму.
-
Має обволікаючу властивість, тому захищає слизову шлунка при гастриті і виразковій хворобі.
-
Сприяє нормалізації рівня холестерину в крові, а значить захищає серце і судини.
-
Запобігає остеопороз.
2. Ячна крупа
Ячна каша відрізняється ніжним смаком. Цей злак має високу поживну цінність і багатий важливими вітамінами.
Корисні властивості ячної каші:
- Містить вітаміни групи В:
- фолієву кислоту, яка необхідна для засвоєння заліза;
- холін і інозитол — важливі для роботи нервової системи, так і для нормального обміну жирів.
- Джерело вітаміну К, який необхідний для нормального згортання крові.
- Високий вміст клітковини (до 17%).
- Хороший джерело мінералів (калію, магнію і фосфору).
3. Пшоно
Пшоно — це крупа, яку отримують з злаку під назвою просо. Користь цих жовтих кругленьких зерняток справді величезна, і це помітили ще в Стародавньому Китаї. Пшоно має унікальний мінеральний склад.
Корисні властивості пшона:
-
Не містить глютен, а тому підходить для харчування людей, що не переносять цей білок.
-
Високий вміст клітковини.
-
Нормалізує тиск, завдяки високому вмісту магнію.
4. Гречка
У нашій країні гречана каша давно є символом здорового харчування. А ось на заході її популярність тільки починає набирати обертів. Гречана каша має свій специфічний смак, який нам знаком з дитинства, а от для більшості європейців він незвичний.
Проте незвичайна користь цієї крупи робить її популярною серед прихильників здорового харчування в усьому світі.
-
Гіпоалергенний продукт, не містить глютен. Ідеальна джерело корисних речовин для початку прикорму малюків.
-
Містить залізо та фолієву кислоту, завдяки чому підвищує рівень гемоглобіну в крові.
-
Багата високоякісним білком.
-
Завдяки високому вмісту клітковини, покращує роботу кишечника.
-
Має низький глікемічний індекс, а тому підходить для харчування людей, що страждають діабетом.
-
Містить магній, який покращує роботу нервової системи.
5. Булгур
Булгур готують із зерен пшениці. Ця крупа особливо популярна в східних країнах, однак і у нас вже перестала бути екзотикою.
Булгур багатий крохмалем, а от вміст жиру в ньому невелика. Через це його часто включають в меню спортсменів.
Корисні властивості булгуру:
-
Легко засвоюється.
-
Допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину в крові.
-
Нормалізує обмін речовин.
-
Сприятливо діє на нервову систему, завдяки вмісту вітамінів групи B.
6. Кіноа
Кіноа не відноситься до сімейства злакових культур. Ця рослина родом з Південної Америки. Але готують його так само, як і більшість звичних нам каш.
Кіноа вважають одним з найбільш корисних продуктів харчування. Воно багате білком, вітамінами і мінералами.
Корисні властивості кіноа:
-
Високий вміст високоякісного рослинного білка (20% від сухої маси). До складу входять 11 амінокислот.
-
Не містить глютен.
-
Джерело заліза, марганцю і магнію
-
Високий вміст клітковини робить цей продукт корисним для схуднення.
7. Кукурудза
Більш звичний для нас злак, який також родом з Нового Світу — це кукурудза. Вона добре прижилася в нашому регіоні, завоювавши горде звання "цариці полів". Кукурудза корисна як у вигляді варених качанів, так і у вигляді каш.
Корисні властивості кукурудзи:
-
Не містить глютен. Підходить для дитячого гіпоалергенного харчування.
-
Природний джерело селену і вітамінів групи B.
-
Покращує роботу кишечника.
-
Знижує рівень холестерину в крові.
Тільки злаки, вирощені в екологічних умовах, без використання пестицидів та інших хімікатів, принесуть справжню користь вашому здоров'ю. Вибирайте якісні каші для вашої родини в магазині vitamin.in.ua !
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті