Мандаринова тиждень: все про користь цитрусових

Солодкі, яскраві цитрусові: мандарини, лимони, апельсини... Вже одним своїм святковим виглядом вони піднімають настрій. І ось вже перший факт в їх користь!
Але, природно, їх переваги для нашого здоров'я на цьому не закінчуються. Так само як і не закінчуються вони на всім відомому «високому вмісті вітаміну C». Ми розповімо вам про корисні властивості цитрусових, яких ви, можливо, навіть не знали.
1. Високий вміст вітамінів
Цитрусові є відмінним джерелом вітаміну С. Так, вони не рекордсмени за вмістом аскорбінової кислоти, але у них є один великий плюс. Діти і дорослі, як правило, з більшою охотою ласують мандаринами і апельсиновим соком, ніж болгарським перцем.
Апельсини і лимони містять також і інші вітаміни і мінерали:
-
фосфор;
-
мідь.
Крім того, вони багаті рослинними сполуками, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості:
2. Джерело клітковини
Соковиті апельсини і їх «молодші брати» – солодкі мандарини є хорошими джерелами клітковини.
Апельсини особливо багаті розчинною клітковиною, яка допомагає знизити рівень холестерину. У порівнянні з іншими фруктами і овочами цитрусові унікальні тим, що мають більш високе співвідношення розчинних і нерозчинних волокон.
3. Низька калорійність
Якщо ви вважаєте калорії, то цитрусові відмінно впишуться у ваше меню. Вони містять багато води і клітковини, які не дадуть вам видужати.
Калорійність цих соковитих фруктів дійсно невелика:
-
1 маленький клементін: 35 кал.;
-
1 середній апельсин: 62 кал.;
-
1 рожевий грейпфрут: 104 кал.;
-
сік з 1 лимона: 12 кал.
Дослідження, проведені в 2015 році підтверджують, що люди, які регулярно вживають цитрусові, легше позбавляються від зайвих кілограм.
4. Зниження ризику каменів у нирках
Камені – це мінеральні відкладення, що утворюються в нирках і доставляють масу хворобливих відчуттів і не тільки. До причин їх виникнення належить, серед іншого, низький рівень цитрату в сечі.
Багато овочів і фрукти, особливо цитрусові, можуть підвищувати рівень цитрату, а отже, знижують ризик ниркових каменів.
Свіжовичавлені соки цитрусових можуть бути натуральною альтернативою добавок цитрату калію.
5. Поліпшення здоров'я серця
Дослідження японських науковців показало, що люди, які їли більше цитрусових, мали більш низькі показники серцевих захворювань та інсульту. А грейпфрути, крім цього, також допомагають знизити тиск.
Клітковина і флавоноїди, які містяться в апельсинах, сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину в крові. А високий холестерин – одна з найбільш поширених причин захворювань серця і судин.
6. Захист мозку
Флавоноїди цитрусових допомагають запобігти нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера і Паркінсона, які є результатом руйнування нейронів.
Частково ці захворювання викликані запаленням. А флавоноїди володіють протизапальними властивостями.
Дослідження показують, що певні типи флавоноїдів, наприклад, гесперидин і апігенін, захищають клітини мозку і покращують функцію нервової системи.
Сік або цілий апельсин?
Хоча сік апельсина також містить багато вітаміну С та інших поживних речовин, якими багаті цитрусові, він не так корисний для здоров'я, як цілі фрукти.
Це пов'язано з тим, що порція соку дає набагато більше цукру і набагато менше клітковини, ніж порція цілих фруктів. А зайвий цукру – це зайві калорії. Тому вживання великої кількості солодких соків може перешкодити схудненню.
Солодкі апельсини містять багато фруктози, яка повністю переходить в сік. З напоїв вона всмоктується дуже швидко, що може викликати різкий стрибок рівня цукру в крові.
Коли ми їмо цілий фрукт, багаті клітковиною, вона не дозволяє фруктозі швидко всмоктуватися, а тому негативних наслідків немає.
Тому краще віддавати перевагу цілим фруктів, а не соків з них.
Зима – сезон ароматних солодких апельсинів і мандаринів. Зараз вони самі свіжі, стиглі, а тому – корисні. Не пропустіть можливість поласувати цими сонячними фруктами!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті