6 ознак нестачі кальцію
Кальцій – один з найпоширеніших елементів в організмі людини. У тілі дорослої його приблизно 1 кг. 99% цієї кількості сконцентровано в кістках і зубах, а залишився один відсоток впливає на:
- згортання крові;
- скорочення м'язів;
- проходження нервових імпульсів.
Від нестачі цього макроелемента в першу чергу страждають вагітні жінки, діти й літні люди. Ознаки гіпокальціємії (нестачі кальцію):
- М'язові болі та судоми.
- Біль при ходьбі в стегнах і руках.
- Поколювання й оніміння в кінцівках і навколо рота.
- Сонливість і постійна втома.
- Крихкість нігтів, сухість шкіри.
- Захворювання зубів і розвиток остеопорозу.
Однак навіть якщо ви виявили у себе всі ознаки з перерахованих вище – не поспішайте бігти в аптеку. Відвідайте спочатку лікаря, який після перевірки аналізів підтвердить у вас недолік кальцію. Адже надлишок цього елемента може привести до серцево-судинних захворювань і утворення каменів у нирках.
Поповнюємо запаси кальцію
Для початку варто переглянути свій раціон і ввести в нього молочні і бобові продукти, інжир, брокколі, шпинат, соєве молоко, горіхи і насіння. А потім вибрати максимально відповідну форму макроелементи для досягнення потрібного результату.
1. Хелат кальцію
Це поєднання іонів макроелементи з амінокислотами.
Одна з найдоступніших форм, легко засвоюється організмом. Не відкладається на стінках судин. Не впливає на рівень кислотності, тому немає побічної дії з боку шлунково-кишкового тракту. Підходить вагітним і годуючим жінкам, а також дітям та людям похилого віку.
2. Кальцію карбонат
Це найпоширеніша з форм. Вона допомагає знизити кислотність шлункового соку. Карбонат корисний дорослим до 46-50 років, так як у літніх людей кислотність частіше вже знижена, що ускладнює всмоктування макроелементи.
3. Гідроксиапатит кальцію
«Постачальником» цієї форми є новозеландський рогату худобу. Саме з його кісткової тканини і отримують гідроксиапатит. Крім нього до складу входять і інші елементи в тих кількостях, які спостерігаються в кістках здорової людини. Саме це робить кальцій найбільш «бажаним» для організму – він прекрасно засвоюється. Ряд вчених стверджує, що така форма допомагає синтезувати кісткову тканину і зменшує її втрати.
4. Динатрий кальцію
Это сочетание кальция и динатриевой соли эдетиновой кислоты. Такая форма незаменима при остром или хроническом отравлении тяжелыми и редкоземельными металлами. Ее не назначают беременным и кормящим женщинам, пациентам с заболеваниями почек и печени.
5. Цитрат кальция
Второе название этой формы – лимоннокислый кальций. Она усваивается лучше, чем кальция карбонат. Ее всасывание не зависит от уровня кислотности, а биодоступность составляет 44%. Кроме того, такая форма ощелачивает мочу и благотворно влияет на состояние воспаленной мочевой системы.
6. Аскорбат кальция
В этом веществе сочетаются «аскорбинка» и гидроксид кальция. Его не только синтезируют в лабораториях – оно существует и в природе, например в клетках животных и растений. Широко используется при производстве пищи в качестве консерванта. Также применяется в виде БАДа, как альтернатива той же аскорбиновой кислоте, так как не оказывает агрессивного воздействия на пищевой тракт. Кроме того, эта форма укрепляет иммунитет, регулирует производство отдельных гормонов и усвоение солей. Помогает формировать соединительную и костную ткани, способствует заживлению кожи.
Вибір підходящої форми кальцію дасть максимальний результат і успішно вирішить питання гіпокальціємії.
Не відмахуйтеся від підказок організму і не змушуйте його брати кальцій з ваших же кісток. Повірте, завдання найчастіше вирішується «малою кров'ю» з допомогою коригування раціону і застосування біологічно активних добавок.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті