Продавець Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
2894 відгуків
promo_banner
+380 (44) 333-44-41
+380 (98) 333-44-70
+380 (50) 333-44-70
+380 (93) 170-29-16
вул. Японська, 7, Львів, Україна
Кошик
Vitamins — інтернет-магазин вітамінів та мінералів

Що таке кислоти омега і з чим їх їдять?

Що таке кислоти омега і з чим їх їдять?

Омега ненасичені жирні кислоти, що дуже важливі для організму – вони підтримують зовнішню красу і допомагають роботі внутрішніх органів. На даний момент виділяють лише три види омега з номерами 3,6 і 9. Причому, якщо про омега-3 відомо найбільше, то омега-6 і 9 менш популярні. А між тим вони не взаємозамінні і разюче відрізняються один від одного.

Багато експерти в області здорового харчування вважають природні ненасичені жири омега-3, омега-6 і омега-9 – набагато більш корисними, ніж насичені. Останні можуть викликати запалення на внутрішній поверхні артерій і сприяти утворенню холестеринових бляшок. А чим же гарні перші – давайте розбиратися!

Омега-31. Омега-3

Якщо вам за тридцять, то ви і самі все знаєте. Якщо молодше – то точно чули від батьків і бабусь. Вони напевно зможуть розповісти вам про риб'ячому жирі. Його майже примусово подавали в дитячих садках, початкових класах і робили це з завидною регулярністю. Жир подавався в ложках і, звичайно ж, мав специфічний смак. Багато дорослі люди з жахом і ностальгією згадують ці моменти. Але все було не дарма. Тому що риб'ячий жир – відмінний джерело омега-3 жирних кислот. Крім участі в обмінних процесах, омега-3 також сприяє підтримці організму на різних рівнях. При його щоденному вживанні можливо:

  • уникнути запалення суглобів;
  • поліпшити зір;
  • зробити шкіру більш пружною, а волосся здоровими і блискучими;
  • знизити кількість холестерину;
  • вивести шкідливі радикали і попередити раннє старіння;
  • відрегулювати кількість кальцію в організмі у літніх людей;
  • прискорити загоєння ран;
  • підкоригувати жировий обмін і успішніше боротися з ожирінням.

Сам організм кислоту не виробляє, основне джерело надходження – це їжа. Якщо омега-3 стає занадто мало, то організм переходить на омега-6, у цьому випадку відчувається деяка млявість і сонливість. Недолік омега-3 також часто лежить в основі атеросклерозу, хвороб серця і судин.

Потрібні продукти

Найбільше її міститься в морській жирної і напівжирної рибі (в ідеалі свіжовиловленої і не тієї, яка була вирощена в розплідниках). Рекордсмени тут скумбрія, лосось, тунець і сардина. Щоб знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань достатньо вживати їх 2-3 рази в тиждень.

Що стосується рослин, то вони також містять потрібну кислоту, яка, до речі, засвоюється набагато краще. Варто вживати лляну олію і кунжут, волоські горіхи і квасоля, брокколі, шпинат і цвітну капусту.

В якості альтернативи можна вибрати риб'ячий жир рідкий, в капсулах або у формі жувальних цукерок. Останній варіант особливо вдалий для поповнення раціону дитини – адже його практично неможливо змусити випити риб'ячий жир.

Омега-62. Омега-6

Цей вид полиненасыщенной кислоти також не виробляється організмом, а надходить лише з їжею. Вона допомагає:

  • зменшити невралгію;
  • боротися із запаленнями;
  • знизити тиск і зменшити ризик серцевих захворювань;
  • підтримувати оптимальний стан кісток.

Важливі продукти

Піонерами за змістом в цей раз виступають рослинні олії – кукурудзяна, кунжутна, арахісове, а також в маслі з рисових висівок і з вечірньої примули. Є омега-6 в яловичині, курці та яйцях, а крім того, у багатьох «нездорових» продуктах – заправки для салатів, чіпсах, сосисках і піці. Захоплення такими продуктами не тільки шкодить організму, але і порушує баланс між омега-3 і омега-6, який в ідеалі повинен бути 2:1 – 5:1.

При бажанні натуральні продукти можна також замінити БАДами, однак перед покупкою проконсультуйтеся з лікарем, оскільки омега-6 може послаблювати чи посилювати ефект певних лікарських препаратів.

Омега-93. Омега-9

Цей тип кислоти ще називають олеїнової. Вона може вироблятися організмом самостійно, хоча краще отримувати її з їжею. Щоб не відчувати дефіциту, потрібно вживати зовсім небагато. Але і ця дещиця дозволить:

  • знизити кількість шкідливого холестерину;
  • запобігти ризик виникнення діабету;
  • поліпшити роботу серцево-судинної системи.

Корисні продукти

Максимально насиченим кислотою виявилося оливкова олія – не дарма стародавні лікарі вважали його практично панацеєю від усіх хвороб. Вміст кислоти в ньому становить 74% від загальної маси. На другому місці знаходиться арахісове масло. Не на багато відстають і тваринні жири – у свинині і яловичині омега-9 до 45%.

Для поповнення рівня омега-9 також прийдуть на виручку Бади. Вони незамінні для вегетаріанців і веганів, не вживають тваринні жири. Допоможуть людям, які уникають зайвих калорій і намагаються їсти поменше жирного масла. А також всім тим, хто не може собі дозволити регулярно харчуватися повноцінно, наприклад, у зв'язку з частими відрядженнями.

Що таке EPA і DHA?

Ці скорочення часто можна зустріти на добавки з омега-3. Давайте розберемося, що вони означають.

EPA (ЭКП) – эйкозапентаеновая кислота, DHA (ДГК) – докозагексаеновая. Обе кислоты необходимы для здоровья организма, т.к. входят в состав клеток. Оптимальное количество EPA и DHA содержится только в жирных сортах рыбы (тунец, лосось, сельдь). При этом важно, чтобы рыба обитала в природных условиях, а не была выращенной искусственно.

Нехватку DHA у детей в раннем возрасте связывают с развитием СДВГ, агрессией и сложностями в учёбе. А вот её употребление помогает снизить риск сердечно-сосудистых заболеваний, облегчить или предупредить гипертонию, а также уменьшает воспаления.

Регулярне надходження кислот в організм позитивно позначається на репродуктивному здоров'ї чоловіків і жінок, покращує настрій, знижує ризик розвитку різних хвороб. Денна норма EPA і DHA становить 300-500 мг, в лікувальних цілях дозування може бути збільшена.

Тепер ви самі переконалися в користі «омеги». Не залишайте організм без незамінних жирних кислот і він віддячить вас здоров'ям та бадьорістю!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner