Що таке кислоти омега і з чим їх їдять?
Омега ненасичені жирні кислоти, що дуже важливі для організму – вони підтримують зовнішню красу і допомагають роботі внутрішніх органів. На даний момент виділяють лише три види омега з номерами 3,6 і 9. Причому, якщо про омега-3 відомо найбільше, то омега-6 і 9 менш популярні. А між тим вони не взаємозамінні і разюче відрізняються один від одного.
Багато експерти в області здорового харчування вважають природні ненасичені жири омега-3, омега-6 і омега-9 – набагато більш корисними, ніж насичені. Останні можуть викликати запалення на внутрішній поверхні артерій і сприяти утворенню холестеринових бляшок. А чим же гарні перші – давайте розбиратися!
1. Омега-3
Якщо вам за тридцять, то ви і самі все знаєте. Якщо молодше – то точно чули від батьків і бабусь. Вони напевно зможуть розповісти вам про риб'ячому жирі. Його майже примусово подавали в дитячих садках, початкових класах і робили це з завидною регулярністю. Жир подавався в ложках і, звичайно ж, мав специфічний смак. Багато дорослі люди з жахом і ностальгією згадують ці моменти. Але все було не дарма. Тому що риб'ячий жир – відмінний джерело омега-3 жирних кислот. Крім участі в обмінних процесах, омега-3 також сприяє підтримці організму на різних рівнях. При його щоденному вживанні можливо:
- уникнути запалення суглобів;
- поліпшити зір;
- зробити шкіру більш пружною, а волосся здоровими і блискучими;
- знизити кількість холестерину;
- вивести шкідливі радикали і попередити раннє старіння;
- відрегулювати кількість кальцію в організмі у літніх людей;
- прискорити загоєння ран;
- підкоригувати жировий обмін і успішніше боротися з ожирінням.
Сам організм кислоту не виробляє, основне джерело надходження – це їжа. Якщо омега-3 стає занадто мало, то організм переходить на омега-6, у цьому випадку відчувається деяка млявість і сонливість. Недолік омега-3 також часто лежить в основі атеросклерозу, хвороб серця і судин.
Потрібні продукти
Найбільше її міститься в морській жирної і напівжирної рибі (в ідеалі свіжовиловленої і не тієї, яка була вирощена в розплідниках). Рекордсмени тут скумбрія, лосось, тунець і сардина. Щоб знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань достатньо вживати їх 2-3 рази в тиждень.
Що стосується рослин, то вони також містять потрібну кислоту, яка, до речі, засвоюється набагато краще. Варто вживати лляну олію і кунжут, волоські горіхи і квасоля, брокколі, шпинат і цвітну капусту.
В якості альтернативи можна вибрати риб'ячий жир рідкий, в капсулах або у формі жувальних цукерок. Останній варіант особливо вдалий для поповнення раціону дитини – адже його практично неможливо змусити випити риб'ячий жир.
2. Омега-6
Цей вид полиненасыщенной кислоти також не виробляється організмом, а надходить лише з їжею. Вона допомагає:
- зменшити невралгію;
- боротися із запаленнями;
- знизити тиск і зменшити ризик серцевих захворювань;
- підтримувати оптимальний стан кісток.
Важливі продукти
Піонерами за змістом в цей раз виступають рослинні олії – кукурудзяна, кунжутна, арахісове, а також в маслі з рисових висівок і з вечірньої примули. Є омега-6 в яловичині, курці та яйцях, а крім того, у багатьох «нездорових» продуктах – заправки для салатів, чіпсах, сосисках і піці. Захоплення такими продуктами не тільки шкодить організму, але і порушує баланс між омега-3 і омега-6, який в ідеалі повинен бути 2:1 – 5:1.
При бажанні натуральні продукти можна також замінити БАДами, однак перед покупкою проконсультуйтеся з лікарем, оскільки омега-6 може послаблювати чи посилювати ефект певних лікарських препаратів.
3. Омега-9
Цей тип кислоти ще називають олеїнової. Вона може вироблятися організмом самостійно, хоча краще отримувати її з їжею. Щоб не відчувати дефіциту, потрібно вживати зовсім небагато. Але і ця дещиця дозволить:
- знизити кількість шкідливого холестерину;
- запобігти ризик виникнення діабету;
- поліпшити роботу серцево-судинної системи.
Корисні продукти
Максимально насиченим кислотою виявилося оливкова олія – не дарма стародавні лікарі вважали його практично панацеєю від усіх хвороб. Вміст кислоти в ньому становить 74% від загальної маси. На другому місці знаходиться арахісове масло. Не на багато відстають і тваринні жири – у свинині і яловичині омега-9 до 45%.
Для поповнення рівня омега-9 також прийдуть на виручку Бади. Вони незамінні для вегетаріанців і веганів, не вживають тваринні жири. Допоможуть людям, які уникають зайвих калорій і намагаються їсти поменше жирного масла. А також всім тим, хто не може собі дозволити регулярно харчуватися повноцінно, наприклад, у зв'язку з частими відрядженнями.
Що таке EPA і DHA?
Ці скорочення часто можна зустріти на добавки з омега-3. Давайте розберемося, що вони означають.
EPA (ЭКП) – эйкозапентаеновая кислота, DHA (ДГК) – докозагексаеновая. Обе кислоты необходимы для здоровья организма, т.к. входят в состав клеток. Оптимальное количество EPA и DHA содержится только в жирных сортах рыбы (тунец, лосось, сельдь). При этом важно, чтобы рыба обитала в природных условиях, а не была выращенной искусственно.
Нехватку DHA у детей в раннем возрасте связывают с развитием СДВГ, агрессией и сложностями в учёбе. А вот её употребление помогает снизить риск сердечно-сосудистых заболеваний, облегчить или предупредить гипертонию, а также уменьшает воспаления.
Регулярне надходження кислот в організм позитивно позначається на репродуктивному здоров'ї чоловіків і жінок, покращує настрій, знижує ризик розвитку різних хвороб. Денна норма EPA і DHA становить 300-500 мг, в лікувальних цілях дозування може бути збільшена.
Тепер ви самі переконалися в користі «омеги». Не залишайте організм без незамінних жирних кислот і він віддячить вас здоров'ям та бадьорістю!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті