11 причин приймати пробіотики

Пробіотики (пробіотичні бактерії) – це мікробні культури, які регулюють роботу кишечника. Розщеплення продуктів, всмоктування корисних речовин і інші процеси відбуваються правильно тільки при достатній кількості. Крім того, вони допомагають виробляти вітаміни В 12 і До, фолієву кислоту, а також нейтралізують токсини, які утворюються в процесі травлення. Брак корисних бактерій призводить до дисбактеріозу.
Відкрив пробіотики Мечников, за що був удостоєний Нобелівської премії. В даний час вчені налічують близько 600 штамів. У кисломолочних продуктах, як правило, присутні три основних види – біфідо-, ентеро - і лактобактерії.
Лактобактерії живуть у товстій кишці і зміцнюють її стінки. Вони відповідають за нормальне засвоєння поживних речовин, допомагають розщеплювати лактозу і борються з несвіжим диханням.
Біфідобактерії також допомагають засвоювати їжу і воду, перешкоджають здуття живота, метеоризму, сприяють правильній роботі видільної системи.
Ентеробактерії відповідають за синтез вітаміну К і запобігають розвиток патогенної флори.
Де містяться пробіотики
Основним джерелом мікробних культур служать кисломолочні продукти – кефір, ряжанка, йогурт. Є вони і в дріжджовому хлібі, злаках і квасі, але в незначних кількостях. А от товари зі значним вмістом «хімії», наприклад, газовані напої, призводять до зменшення корисної мікрофлори. Також її ворогами є цукор і рафіновані продукти з мінімальним вмістом клітковини.
Причини для прийому
Пробіотики дуже корисні для організму, вони:
- Допомагають розщеплювати холестерин.
- Забезпечують потрібний рівень кислотності в травному тракті.
- Нормалізують прохідність кишечника, показані при колітах, діареї, хвороби Крона.
- Борються з шкідливими вірусами, бактеріями і грибками за рахунок того, що виконують функцію природних антибіотиків.
- Допомагають роботі печінки.
- Сприяють засвоєнню вітамінів і мінералів з їжі. Не важливо, наскільки якісні продукти ви їсте – якщо кишечник не справляється зі своєю роботою, «користь» просто не буде засвоюватися.
- Активізують виробництво вітамінів групи В.
- Регулюють всмоктування кальцію.
- Пом'якшують непереносимість лактози – пробіотики у ферментованих продуктах (наприклад, йогурті) руйнують лактозу до того, як вона потрапляє в товстий кишечник, а бактерії в тому ж йогурті допомагають краще її перетравити.
- Підвищують захисні сили організму, так як імунна система людини безпосередньо залежить від стану здоров'я кишечника. Особливо важливо стежити за раціоном під час перехідних осінньо-весняних періодів.
- Бактерії, які знаходяться в кишечнику, відповідають за вироблення 95% серотоніну – «гормону щастя» тому якщо «сумує» ваш кишечник, сумуєте й ви самі.
Лікарі часто призначають пробіотики разом з антибіотиками. Перші допомагають відновити мікрофлору, так як антибіотики вбивають не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми.
Дуже часто таблетки і капсули з пробіотичними бактеріями стають постійною добавкою до дитячого харчування. Це не дивно, адже більшість систем дитини ще не працює «на повну силу», тому виникають часті дисбактеріози.
З допомогою йогуртів і кефіру цілком можна підтримувати нормальний склад мікрофлори кишківника. Дієтологи стверджують, що достатньо приймати 2-4 склянки щодня. На жаль, якщо ситуація запущена і кишечник вже дав збій, то цього буде мало. А ще, щоб пробіотики працювали максимально ефективно – їх повинно бути не тільки багато, але вони повинні бути живими навіть після «купання» в соляної кислоти шлунка.
Підтримати організм і істотно підвищити концентрацію корисних бактерій допоможуть біологічно активні добавки. Багато з них виконані у вигляді капсул, і саме капсульна оболонка допомагає (хоча б частково) зберегти бактерії живими аж до їх доставки в кишечник.
Тепер ви самі переконалися в користі пробіотиків і знаєте, що не завжди їх потрібну кількість можна отримати з їжі, особливо, якщо проблеми з кишечником вже «у наявності». Не затягуйте з відновленням корисної мікрофлори, а вона в свою чергу захистить вас під час перехідного осіннього періоду і подарує гарний настрій!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті