9 міфів про правильне харчування

Дивно, але під словосполученням «здорове харчування» кожен розуміє своє. У шаленому ритмі життя нам просто ніколи розбиратися, де правда, а де – лише рекламний хід якоїсь компанії, нахваливающей свою продукцію. Однак деякі міфи про правильне харчування можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю, тому краще заздалегідь розібратися в найбільш поширених міфів з цієї області.
1. Влітку людина запасається вітамінами на цілий рік
Це твердження в корені невірно – вітаміни потрібні організму цілий рік, оскільки деякі з них виводяться з організму щодня. До цієї групи відносяться водорозчинні вітаміни групи В, а також вітамін С. Вони потрапляють в організм розчиненими, досить швидко розщеплюються і виводяться, тому і заповнювати їх потрібно регулярно.
Ще один вітамін, який особливо необхідний нам в зимовий період – це вітамін D. Він виробляється організмом під впливом сонячних променів, а їх у холодний період року не так вже й багато. ВООЗ рекомендує приймати D3 в дозі 2000IU.
2. Після 18.00 є шкідливо
Це оману хоч і не небезпечно для здоров'я, але часто викликає дискомфорт від голоду. Особливо це стосується «сов», адже вони пізно встає і пізно лягає. Люди, які відправляються спати опівночі або пізніше, цілком можуть собі дозволити повечеряти і в 21.00. Важливо, щоб останній прийом їжі був за 3-4 години до сну. В цьому випадку процес травлення встигає завершитися і організм не відчуває інтоксикації від неперетравленої їжі.
3. Жир шкідливий для організму, чим його менше, тим краще
А цей міф небезпечний. Жири в організмі беруть участь в цілому ряді біохімічних процесів. Від їх нестачі страждає гормональна система, не засвоюються вітаміни, в першу чергу D і А. Жирні кислоти Омега-3, 6 і 9 зміцнюють весь організм, підвищують запас енергії, покращують настрій та самопочуття, а також зменшують ризик захворювань серця, ревматизму та онкології.
4. Перекуси шкідливі
Перекуси не корисні лише в тому випадку, якщо продукти для цього підібрані неправильно. Краще відмовитися від сиру, шоколаду, печива і тортиків. При легкому почутті голоду візьміть кефір або несолодкий йогурт, фрукти або трохи горіхів, корисні зернові батончики.
5. Вуглеводи – справжній ворог здорового харчування
Вуглеводи дійсно шкідливі, але тільки прості, такі як цукор, газовані напої і борошняні вироби. А, наприклад, банани, кукурудза і рис, в яких багато складних вуглеводів, корисні. У першому випадку їжа сприяє формуванню жирових відкладень, підвищується кров'яний тиск і рівень холестерину. У другому – служить джерелом енергії для організму.
6. Кухонна сіль гірше морський
Це серйозне перебільшення. Обидва види солі добувають із моря. Але поварена повністю очищується від домішок, а в морській частково залишаються мікроелементи. Однак кухонну сіль нерідко збагачують йодом, дефіцит якого спостерігається в багатьох областях України. Тому вона стає майже так само корисна, як і морська. А ще, в останній, крім корисних мікроелементів, можуть міститися шкідливі, як, наприклад, солі важких металів. Хоча їх кількість зовсім незначно.
7. Кращий сніданок – вівсяна каша
Це міф, якщо ваша вівсянка – це напівфабрикат з пакета. У ній безліч простих вуглеводів, а їх кількість ще збільшується, якщо ви додаєте в кашу сухофрукти або мед. А ось вівсяна каша, зварена з пластівців, – це дійсно прекрасний сніданок.
8. Ананасовий сік сприяє спалюванню жирів
Як ні сумно, але це теж міф. Насправді, фермент бромелайн, який міститься в ананасі, не розщеплює жири, а білки. Крім того, це один із самих солодких соків, що також не сприяє схудненню. Зате він покращує травлення і містить велику кількість вітаміну С.
9. Свежие овощи и фрукты всегда лучше замороженных
Это, скорее, не миф, а полуправда. Так, например, перец, выращенный на просторах Украины и замороженный на зиму, однозначно лучше заморских собратьев. Они были собраны недозрелыми, обработаны всевозможными препаратами для увеличения срока хранения, проделали долгий путь в Украину и долго лежали на прилавках супермаркетов. Естественно, при этом в них сохранились далеко не все полезные вещества.
Ми розвіяли лише частина міфів про правильне харчування. Однак якщо ви будете підходити до формування свого раціону вдумливо, слухати свій організм і не впадати у «дієтичні крайності», то зможете надалі уникати подібних пасток самозваних гуру харчування. А якісні і перевірені часом вітаміни, Бади і продукти харчування замовляйте в нашому інтернет-магазині!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті