10 корисних властивостей фолієвої кислоти

Фолієва кислота , або вітамін В9 – водорозчинний вітамін, який щодня виводиться з організму, тому і поповнювати його необхідно постійно. Незначна кількість цієї речовини виробляється шлунком, решта має надходити разом з їжею.
Перші дослідження елементу були проведені практично століття тому. У 1941 році В9 вперше був отриманий з листя шпинату, а вже через чотири роки синтезовано хімічним способом. Цікаво, що біодоступність синтетичного вітаміну вище, ніж його природного аналога.
Корисні властивості фолієвої кислоти
В9 відіграє важливу роль у функціонуванні всього організму. Він:
- Бере участь у створенні нових клітин.
- Підтримує роботу кісткового мозку.
- Необхідний чоловікам для нормальної вироблення сперматозоїдів.
- Незамінний для жінок на ранніх термінах вагітності.
- Допомагає знизити ризик виникнення і розвитку раку яєчників, грудей і товстого кишечника.
- Підтримує здоров'я клітин.
- На 80% знижує ризик патологій нервової трубки у плода.
- Допомагає впоратися із післяпологовою депресією.
- Бере участь в синтезі кислот і амінокислот.
- Пом'якшує небажані симптоми, які виникають при гормональній перебудові організму під час менопаузи.
Рекомендовані дози фолієвої кислоти
Норму вітаміну може розрахувати лише лікар. Необхідну кількість залежить від віку, способу життя та стану здоров'я. У середньому такі дози (в мкг/добу):
- діти від народження до 10 років – 50-150;
- діти з 11 років і дорослі – 200;
- жінки репродуктивного віку і вагітні жінки – 400-600;
- годуючі матері – 500.
Підвищена потреба в елементі виникає в післяопераційні періоди, під час серйозних спортивних занять і в літньому віці. 1000 мкг/добу – максимально допустима доза.
Чим загрожує брак фолієвої кислоти
Зазвичай брак В9 спостерігається при неправильному харчуванні. Її повноцінному перешкоджають всмоктуванню деякі контрацептиви, барбітурати та препарати від судом. Також до нестачі призводять захворювання кишкового тракту і надмірне споживання алкоголю. При тривалому авітамінозі, як правило, проявляються:
- розлади сну і пам'яті, безпричинна тривожність, збудливість і агресивність, перманентне поганий настрій, яке може посилюватися до депресії;
- різні патології плода та проблеми при вагітності аж до викидня;
- мегалобластная анемия, которая сопровождается расстройствами желудочно-кишечного тракта, выпадением волос, язвочками на слизистой оболочке рта;
- бесплодие, преимущественно у женщин.
Что происходит при избытке витамина
С такой клинической картиной врачи сталкиваются довольно редко, поскольку элемент быстро выводится с мочой без вреда для организма. Однако если человек страдает серьезными патологиями печени или почек, то могут наблюдаться:
- заболевания простаты у мужчин;
- сильное превышение допустимой массы плода у беременных;
- сахарный диабет или лишний вес у детей;
- повышенная тревожность и возбудимость;
- неприємний присмак (наприклад, гіркота).
Продукти, багаті фолієвою кислотою
Найбільш багаті вітаміном В9 шпинат, салатні листя і капуста. Завдяки їм фолієва кислота і отримала свою назву – в перекладі воно означає «лист». Крім того, багато речовини містять пір'я цибулі, капуста броколі і будь-які овочі темно-зеленого відтінку.
Также стоит «прописать» в свой рацион грецкие орехи и арахис, томаты и цитрусовые, бобы, гречку и печень (говяжью и куриную). Однако помните, что при термической обработке витамин разрушается, его количество уменьшается на 70-90% при приготовлении овощей, на 95% при приготовлении мяса и на 50% при приготовлении яиц.
Если вас не устраивают такие «потери» можно принимать витамин В9 в комплексных препаратах или отдельно. Биологически активные добавки выпускают в таблетках и капсулах, а также в жидком виде, поэтому их удобно принимать членам семьи любого возраста.
Не ставте своє здоров'я і здоров'я своїх близьких під удар від нестачі фолієвої кислоти, але перед прийомом обов'язково уточніть оптимальну дозу у лікаря.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті