13 виняткових властивостей куркуми
Куркума здавна славиться чарівними властивостями. Близько 2000 років тому індійські і китайські лікарі застосовували куркуму як чудодійний натуральне ліки для вирішення багатьох проблем зі здоров'ям. Але і сьогодні жовта спеція пробуджує величезний інтерес у вчених і медиків. І якщо раніше це була просто приправа, яка надавала страви аромат і колір, то сьогодні спеція використовується і в кулінарії, і в косметиці, і в дієтології, і в фітотерапії.
За останні 10 років було представлено більш ніж 7000 дослідних робіт, присвячених дивовижним цілющим властивостям куркумину – основної діючої речовини. У статті розповідаємо, завдяки яким властивостям куркумін радять додавати в раціон як чарівний засіб для зміцнення здоров'я.
1. Збільшує рівень глутатіону в клітинах і запобігає пошкодження печінки
Глутатіон – молекула, що виводить токсини з організму і зміцнює імунну систему. Згідно з дослідженнями куркумін пригнічує дію ферменту, який послаблює виробництво глутатіону. Експерименти на щурах показали, що збиток, заподіяний печінки окислювальними процесами і токсинами, під дією куркумину значно знижується. Крім того, взаємодіючи з ліпідами, куркумін знижує рівень холестерину в крові, що позитивно позначається на стані печінки.
2. Потужний протизапальний антиоксидант
Лабораторні дослідження німецьких вчених показали, що куркумін інгібує попередні запалення ферменти, надаючи більш ефективну дію, ніж часник і Омега-3. Також завдяки протизапальним властивостям куркума очищає бляшки і жири, накопичені в мозку, і стабілізує надходження кисню, що допомагає запобігти хворобі Альцгеймера.
3. Протигрибковий ефект куркуми
Незважаючи на те, що вплив куркумину на грибок було відомо раніше, механізм був відкритий порівняно недавно. Витяжка з кореня куркуми має властивість гальмувати синтез білків і руйнувати клітинні мембрани грибкових клітин. Тому і є потужним захисником від грибкових захворювань.
4. Бореться з депресією
Харчові добавки з куркуміном сьогодні вважаються відмінними антидепресантами. Для учасників дослідження розділили на 3 групи: першій прописали антидепресанти, другий – натуральну добавку, що містить 1 г куркумину, а третьої – антидепресант і куркумін. Через місяць виявилося, що стан людей з першої і другої групи було на рівні, а третя група показала найкращі результати. Вчені-медики припускають, що така активність куркумину пов'язана з його впливом на мозок.
5. Покращує стан при артриті
Артрит — хвороба, при якій імунітет дає збій і помилково атакує свої клітини. Артрит не лікується, але є можливість полегшити симптоми, і куркума — це перший засіб. Учасникам, які страждають від артриту, щодня давали по півграма куркумину. Спостереження показали, що речовина послаблює больові відчуття і зменшує суглобові набряки.
6. Куркума і куркумін здатні регулювати жирові відкладення
Дослідження in vitro демонструють як куркумін взаємодіє з білої жирової тканиною, руйнує білок лептин, руйнує дієтичний жир, уповільнює утворення жирових бляшок і допомагає позбавитися від зайвої ваги.
7. Сповільнює старіння
Куркума містить велику кількість речовин, що уповільнюють дію вільних радикалів, які впливають на старіння. До того ж, завдяки підвищенню антиоксидантної активності, наш організм отримує можливість самостійно протистояти вільним радикалам.
8. Жовта спеція для спортсменів
Величезне значення приправа має для спортсменів — безліч спортивних добавок здійснюється на її основі. Куркумін посилює дію інсуліну, внаслідок чого уповільнюється процес розщеплення білка, завдяки чому спортсменам вдається зберегти м'язову масу. Крім того, спеція допомагає відновитися після тренування, полегшує м'язові спазми і знімає запалення.
9. Допомагає регулювати рівень цукру в крові
Вживаючи куркуму в комплексі з діабетичними препаратами, спеція значно підвищує їх дію і допомагає в боротьбі із захворюванням.
10. Зменшує хронічні запалення
Хронічне запалення відбувається, коли захисний відповідь організму розтягується у часі, при цьому знаходиться в стані максимальної готовності. Хронічне запалення може негативно позначитися на стані тканин і органів і привести:
- до серцево-судинних захворювань, зокрема атеросклерозу;
- до порушення метаболізму;
- до різних видів онкології.
Куркума містить безліч куркуминоидов — активних хімічних речовин, які мають протизапальну дії. Тому вживання жовтої спеції може зменшити хронічні запалення і знизити ризик смертельних захворювань.
11. Є природним антибіотиком
Куркумін — це потужний натуральний антибіотик, який на відміну від синтетичних не руйнує мікрофлору ШКТ. Його молекули, при попаданні інфекції, створюють бар'єр і протистоять запалення. Куркумін проникає в клітинні мембрани, робить їх більш щільними та міцними і не дає вірусам і бактеріям потрапити в них.
12. Вплив куркуми на шкіру
Куркума надає лікувальну та омолоджуючу дію на шкірні покриви. Маски на основі яскравої спеції очищають і тонізують. Крім того, розтирання куркумою прописуються людям, що страждають на псоріаз і сезонними подразненнями.
13. Куркума для лікування кашлю
Куркума — відмінний засіб при кашлі і болю в горлі. Наприклад, при фарингіті в склянці теплого молока потрібно розвести чайну ложку куркуми, додати мед, і використовувати отриману тягучу суміш для обгортування горла зсередини.
Включаючи куркуму в свій раціон — ви принесете чималу користь своєму здоров'ю. Сучасний ринок пропонує величезна кількість натуральних добавок, що містять куркумін. А для того, щоб вибрати дійсно якісний та ефективний продукт, слід давати перевагу товарам від популярних виробників, чия репутація не викликає недовіри. Куркума безсумнівно є продуктом майбутнього, до якого потрібно поставитися серйозно вже сьогодні.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті