5 добавок для гарного зору

Коли мова заходить про продукти для поліпшення зору, перше, про що згадують, – чорниця. Це дійсно дуже корисна ягода, але її вплив сильно перебільшено. Щоби забезпечити повноцінне харчування сітківки, у день потрібно з'їсти майже 2-2, 5 кг чорниці, що в принципі неможливо.
Існують куди більш ефективні способи, які допомагають поліпшити зір і призупинити вікові дегенеративні зміни сітківки. Йдеться про добавки і вітамінні комплекси, форма випуску і дозування яких максимально адаптовані для потреб пацієнтів.
1. Лютеїн і зеаксантин
Для профілактики очних хвороб і підтримання нормальної зорової функції людині необхідні лютеїн і його похідна – зеаксантин. Ці речовини-пігменти належать до групи кисневмісних каротиноїдів. Лютеїн і зеаксантин формують райдужку, судинну оболонку, кришталик і циліарне тіло. Гострота зору залежить від якості й кількості пігментів. Лютеїн і зеаксантин захищають очі від шкідливого впливу ультрафіолетових променів і занадто яскравого штучного світла.
Лютеїн і зеаксантин мають антиоксидантні властивості. Вони перешкоджають утворенню вільних радикалів, що утворюються в результаті окислювальних процесів. Каротиноїди здатні припиняти вікові зміни в структурі сітківки й дають змогу уникнути хірургічного втручання.
Препарати лютеїну й зеаксантину ефективні за таких захворювань:
- вікова дегенерація жовтої плями;
- діабетична ретинопатія;
- катаракта;
- глаукома;
- увеїт;
- відшарування сітківки;
- хвороба сухого ока.
Лютеїн і зеаксантин містяться переважно в овочах і фруктах жовтого й оранжевого кольору: моркви, гарбузі, хурмі, персиках, цитрусових. Каротиноїди також присутні в кукурудзі, шпинаті, чорниці, бобових, капусті, цибулі.
Каротиноїди належать до жиророзчинних пігментів. Для кращого засвоєння продукти, багаті лютеїном і зеаксантином, потрібно вживати одночасно з жирною їжею.
Надходження пігменту можна забезпечити з допомогою дієтичних добавок. Виробників здебільшого пропонують препарати, що містять одночасно лютеїн і зеаксантин, а також комплекси, збагачені антоціанами чорниці, цинком, вітамінами групи B.
2. Цинк
Мікроелемент є одним із найбільш ефективних для профілактики катаракти. Тим, хто перебуває в групі ризику, життєво необхідно забезпечити щоденне надходження цинку в потрібному обсязі.
Цинк – це потужний антиоксидант, здатний вберегти сітківку ока від дегенеративних змін на клітинному рівні. Також він сприяє поліпшенню сутінкового зору.
Мікроелемент міститься в гарбузі й гарбузовому насінні, горіхах, рибі, печінці. Але його засвоюваність досить низька, тому лікарі рекомендують задовольняти добову потребу в цинку за допомогою легкотравних лікарських форм: піколінату, хелату, цитрату.
3. Вітамін B1
Вітамін В1 має протизапальну дію у випадку очних захворювань. Дослідження підтвердили ефективність препаратів, що містять тіамін, у терапії увеїту – запального процесу, що призводить до сліпоти.
В1 покращує провідність у нервових волокнах, завдяки чому поліпшується передача імпульсів між оком і мозком.
Тіамін міститься в овочах, фруктах, горіхах, насінні, бобових і злакових. Нестачу вітаміну можна заповнити, приймаючи вітамінні комплекси.
4. Омега-3
Жирна кислота Омега-3 задіюється в регенерації клітин сітківки. Протизапальні властивості Омега-3 позитивно впливають на перебіг запальних процесів, що супроводжують вікову макулярну дегенерацію.
Вживання продуктів, багатих Омега-3, сприяє відновленню пошкоджень сітківки, пов'язаних із впливом світлових потоків. Жирна кислота підвищує щільність зорового пігменту, що є відмінною профілактикою катаракти й розростання жовтої плями.
Найкраще джерело Омега-3 – жирна морська риба, морепродукти й риб'ячий жир, який зручно приймати у формі капсул.
5. Вітамін С
Вітамін С – найважливіший компонент для нормального функціонування людського організму. Аскорбінова кислота діє як потужний імуностимулятор і впливає на стан кровоносних судин.
Вітамін С допомагає при зниженні тонусу очних м'язів, крововиливах, допомагає зняти напругу після тривалих і інтенсивних зорових навантажень. Завдяки впливу на кровообіг, вітамін С сприяє кращому живленню сітківки.
Найбільша кількість аскорбінової кислоти міститься в шипшині, смородині, суниці, цитрусових, капусті.
Вітамін С – нестійке з'єднання, яке руйнується під дією високої температури або в процесі тривалого зберігання продуктів. У зимовий період рекомендують приймати вітамінні комплекси, що забезпечують добову потребу аскорбінової кислоти.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті