Ферменти: кому і в яких випадках потрібні (і як їх вибрати)

Здоров'я людини починається з травлення. Будь-які відхилення від норми знижують імунітет, викликають алергічні реакції та симптоматику шлунково-кишкового розладу.
Найчастіше проблеми виникають, якщо у пацієнта спостерігається недолік синтезу травних ферментів або їх низька активність. Патологія обумовлює непереносимість різних продуктів, вживання яких навіть у малих дозах може викликати вкрай неприємні наслідки (особливо, молочних і зернових).
Але рішення проблеми існує. Це харчові добавки і препарати з набором ферментів, що сприяють продуктивному травленню різних поживних речовин.
Які функції виконують ферменти?
Ферменти – своєрідні каталізатори реакцій, функція яких – розщеплення поживних речовин на максимально доступні для засвоєння форми. Наслідком «продуктивної діяльності» ферментів є вироблення енергії, необхідної для забезпечення життєдіяльності всіх систем людського організму.
Ферменти беруть участь у всіх стадіях травлення. Частина з них виділяється слинними залозами в ротовій порожнині, далі по мірі просування їжі активізуються каталізатори, що синтезуються в області шлунка, кишечника, печінки, жовчного міхура та підшлункової залози.
Види ферментів
Травні ферменти поділяються на кілька груп:
- ліпази – речовини, які беруть участь у розщепленні жирів. Ліпази розривають молекулярні зв'язки, перетворюючи складні з'єднання на корисні жирні кислоти і гліцерин;
- карбогідрази – група активних компонентів, що беруть участь у розщепленні вуглеводів. Карбогідрази перетворюють вуглеводи в прийнятну для засвоєння глюкозу;
- нуклеази – це каталізатори, задіяні в розщепленні нуклеїнових кислот, що надходять з їжею;
- протеази – каталізатори хімічних реакцій розщеплення білків. Протеази різного типу синтезуються практично в усіх відділах шлунко-кишечного тракту.
Якість і кількість груп біокаталізаторів залежить від низки факторів: довкілля, наявності в анамнезі пацієнта інфекційних захворювань, віку тощо. Неправильне харчування призводить до порушення природного синтезу важливих компонентів. Іноді мала активність тієї чи іншої групи речовин пов'язана з аутоімунними захворюваннями.
В яких випадках необхідно приймати препарати з ферментами
Показання до застосування біологічно активних добавок:
- хронічні хвороби ШКТ;
- патології залоз, беруть участь у синтезі ферментів;
- гострі кишкові інфекційні захворювання;
- відновлення після операцій на ШКТ;
- алергічні реакції.
Індивідуальна непереносимість певних білків і вуглеводів вимагає додаткового обстеження. Проте в очікуванні результатів прийом БАДів допоможе мінімізувати імунну відповідь від вживання їжі, що містить небажані компоненти в явній або прихованій формі.
Прийом препаратів допомагає позбутися від таких неприємних симптомів:
- метеоризм;
- печія;
- запор;
- диспепсія;
- синдром подразненого кишечника;
- нетравлення.
Систематичний прийом ферментних добавок підвищує засвоюваність вітамінів і мікроелементів.
Які ферменти потрібно приймати і як їх правильно вибрати?
Якщо неприємні симптоми проявляються протягом тривалого періоду, добавку підбирає лікар. Для профілактики підійдуть мультикомплекси, у складі яких міститься весь набір активних речовин, що поліпшують травлення на кожній окремій стадії за рахунок активності у відповідному pH-середовищі.
Курс прийому БАДа становить 14 днів. Якщо по закінченні цього терміну поліпшення не настало, значить, цей конкретний препарат вам не підійшов, і має сенс звернути увагу на засоби з іншим складом.
Ферменти для розщеплення глютену, лактози і казеїну
Найбільш поширені алергени, що викликають симптоми харчової непереносимості, – глютен, лактоза та казеїн.
Глютен – рослинний білок, який міститься в злакових культурах: пшениці, житі, вівсі. Казеїн – складне білкове з'єднання, яке міститься в молочних продуктах.
У розщепленні цих двох білків задіюється дипептидилпептидаз-IV (DPP-IV). Харчова добавка з DPP-IV дозволяє вживати продукти з прихованою клейковиною й низьким рівнем казеїну, не побоюючись неприємних для здоров'я наслідків.
Лактоза – молочний цукор, який може засвоюватися розщепленим на глюкозу і галактозу. Для реакції необхідна лактаза, що синтезується в тонкому кишечнику.
Пацієнтам, які люблять молочні продукти, але скаржаться на непереносимість лактози, можна порекомендувати комплекси, що поєднують в собі лактазу і протеази для розщеплення молочних білків.
Enzymedica та Houston Enzymes – лідери ринку ферментів
Ті, хто піклується про здоров'я, вибирають найкращі добавки від відомих виробників. Американські бренди Enzymedica та Houston Enzymes спеціалізуються на створенні якісних травних ферментів.
Продукція цих фірм підходить для вирішення різних проблем. В асортименті представлені як спеціалізовані ферментні групи і комбінації, так і мультикомплекси широко спектру дії.
При розробці ферментних добавок враховуються рівні pH, які на шляху ШКТ змінюються від кислої до лужної. Фармацевти всесвітньо відомих американських компаній розробляють препарати, активні компоненти яких включаються на певних стадіях процесу травлення і забезпечують максимальну біодоступність і ефективність діючих компонентів
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті