Корисні рецепти млинців та начинок до них

Тонкі, як ажурне плетіння, і пишні, як подушка, скручені в неймовірні фігури і викладені акуратною стопкою – наближається масляна, коли неможливо встояти перед млинцями. До того ж для них готують нескінченні варіанти солодких, гострих, жирних начинок. Загалом, смакота.
З іншого боку, масляна – не привід забувати про правильне харчування. Як знайти компроміс між бажанням віддатися обжерливості та здоровим глуздом? Розповідаємо!
Корисне тісто для млинців – яке борошно вибрати?
Щоб вважатися корисними, млинці повинні бути приготовані з правильної борошна. Замість білого пшеничного бажано використовувати цільнозернове, каштанове, кукурудзяне, спельтове, вівсяне, гречане, кокосове або рисове борошно. Як варіант, можна вибрати готову суміш для млинців, до складу якої входить цільнозернове або мигдалеве борошно. Така суміш дуже зручна у використанні.
Цільнозернове борошно забезпечує організм складними вуглеводами, які довше перетравлюються, забезпечуючи відчуття ситості. Крім того, воно має низький глікемічний індекс і не викликає швидких змін рівня глюкози в крові. Також воно містить клітковину, яка позитивно впливає на травний тракт.
Що стосується начинки, то бажано вибирати продукти, в яких смак поєднується з корисністю. Благо, варіантів не злічити – м'ясо птиці, морепродукти, свіжі фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння і багато іншого. Ось кілька рецептів млинців та начинок як традиційних, так і незвичних, але дуже апетитних.
Як смажити млинці
Переважна більшість людей знає, як смажити млинці, але, на всяк випадок, коротенько згадаємо основний алгоритм дій.
Перемішати інгредієнти для тіста (до однорідної маси без грудочок), можна міксером або вінчиком. Дати устоятися приблизно 30 хвилин.
Змастити невеликою кількістю масла або органічного кулінарного жиру розігріту сковороду (за наявності сковороди з антипригарним покриттям можна обійтися і без масла).
За допомогою ополоника налити тісто на сковороду, так, щоб воно розтеклося на її дні тонким шаром. Обсмажувати з двох сторін до золотистого кольору.
5 найкорисніших сумішей для тіста
1. Млинці на пахті
- 300 г органичічного цільнозернового борошна;
- 4 ст. ложки замінника яєць;
- 600 мл знежиреного молока;
- 300 мл пахти;
- 1 ст. ложка підсолоджувача і щіпка солі.
2. Млинці з гречаного борошна
- 200 г органичічного гречаного борошна;
- 3 ст. ложки замінника яєць;
- 125 мл знежиреного молока;
- 200 мл води;
- щіпка солі.
3. Млинці з кукурудзяного борошна
- 160 г органічного кукурудзяного борошна;
- 40 г картопляного або кукурудзяного крохмалю;
- 2 ст. ложки замінника яєць;
- 300 мл знежиреного молока;
- 1-2 ч. ложки кокосового цукру.
4. Млинці зі спельтового борошна
- 110 г спельтового борошна (цільнозернового);
- 300 мл знежиреного молока;
- 2 ст. ложки замінника яєць;
- 1 ст. ложка тростинного цукру;
- 1/2 ч. ложки кориці;
- щіпка солі.
5. Веганські млинці
- 150 г органічного цільнозернового борошна;
- 35 г (1/3 стакана) мелених вівсяних пластівців;
- 30 г (2 ст. ложки) меленого льняного насіння;
- 450 мл рослинного молока.
Замість знежиреного молока можна використовувати сухе молоко, що ще більше знизить загальну калорійність страви, а в якості підсолоджувача, наприклад, стевію.
Рецепти начинок
Тепер потрібно приготувати начинку, в якості якої може служити незліченна кількість продуктів – варіанти обмежує лише фантазія.
1. Сирна начинка
- 400 г нежирного сиру;
- 2 ст. ложки пахти;
- 1 ч. ложка ванільного цукру;
- 4 ст. ложки підсолоджувача.
Приготування
Насипати сир в глибоку тарілку, додати пахту, ваніль і цукор. Розім'яти інгредієнти виделкою і ретельно перемішати.
Готову начинку викласти з одного краю млинця і згорнути його в рулет.
З джемом, медом або шоколадною глазур'ю ці млинці будуть просто чудові.
2. Начинка з сиру маскарпоне, полуниці і м'яти
- 250 г сиру маскарпоне; 1 упаковка сиру маскарпоне (250 г)
- 1 ч. ложка ванільного цукру;
- 250 г полуниці;
- 3-5 листочків свіжої м'яти;
- 0,5 склянки нежирних вершків або сколотин.
Приготування
У миску покласти сир маскарпоне, додати ванільний цукор і ретельно перемішати. Нарізати полуницю часточками і подрібнити листя м'яти. На готовий млинець викласти столову ложку сиру і розподілити його на половині млинця, покласти полуницю і посипати порубаною м'ятою. Млинець скласти вчетверо і залити збитими вершками.
3. Начинка з курки і зеленого горошку
Приготування
Куряче філе помити, просушити паперовим рушником і нарізати невеликими кубиками. Покласти в каструлю з товстим дном (або в глибоку сковороду), залити 2 склянками води, посолити і довести до кипіння. Додати горошок і варити на маленькому вогні до готовності. Злити воду, додати до курки з горошком спеції і протушкувати 3-5 хвилин. Викласти гарячу начинку на млинці і згорнути їх рулетом. Подавати з нарізаними кубиками помідорами і листям салату, рясно скропленими лимонним соком.
4. Веганська начинка
- 1/2 пачки (150 г) сиру тофу;
- 2 банана;
- 2 ст. ложки тростинного цукру;
- 1 ч. ложка ванільного цукру.
Приготування
Змішати всі інгредієнти блендером до однорідної маси, нанести на млинці і згорнути їх в рулет. Можна подавати з фініковим мусом або з мусом інших фруктів. Ви також можете посипати їх кокосовою стружкою або полити розтопленим веганським шоколадом.
Сподіваємося, щось з представлених страв прийдеться вам до смаку. Приємного апетиту!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті