Рослинні масла: смак і користь

Практично будь-яке рослинне масло – це багате джерело корисних жирних кислот. Тваринні жири не можуть похвалитися таким високим вмістом омега-3,6,9. Так і інших корисних речовин в рослинних оліях чимало. При чому склад у кожного виду різний. Тому пробуйте: це не тільки корисно, але й смачно!
Оливкова олія
Основа середземноморської дієти, еліксир молодості – як тільки не називають це ароматне масло. Воно по праву визнано одним з найкорисніших у світі.
Особливими якостями володіє оливкова олія Extra Virgin. Його отримують шляхом холодного віджимання без термічної обробки. Тому вона особливо багата корисними речовинами і має виразний смак та аромат.
1. Антиоксиданти
Під час очищення (рафінування) масло втрачає багато важливих поживних речовин і антиоксидантів. А при холодному віджимі вони зберігаються в більшій мірі.
В оливковій олії міститься більше 30 різних типів фенольних сполук. Ці потужні антиоксиданти допомагають захистити організм від вільних радикалів. Докладніше про це ви можете прочитати в нашій статті «Все, що потрібно знати про антиоксиданти».
2. Корисні жири для здоров'я серця
Жирова композиція оливкової олії Extra Virgin також унікальна. 73% жирів, які в ньому містяться, мононенасичені. Вони корисні для здоров'я серця і судин.
Дослідження підтверджують зв'язок дієти з високим вмістом мононенасичених жирів зі зниженням ризику:
-
хронічних запальних процесів;
-
гіпертонії;
-
інсульту (на 41%);
Цікаво, що населення середземноморського регіону дійсно має низький рівень смертності від хвороб серця. Природно, причина цього – поєднання декількох факторів, але високе споживання оливкової олії Extra Virgin вважається основним.
3. Це смачно і поживно!
Оливкова олія Extra Virgin широко застосовується в кулінарії. Воно відмінно підходить для різних страв всіх кухонь світу. Його використовують як заправку для салатів, основу для соусів і навіть відтіняють смак солодких страв.
Приготування їжі з оливковою олією першого віджиму зробить ваші страви корисніше і поживніший. Наприклад, дослідження показують, що капуста брокколі зберігає більше вітаміну С, якщо її готувати в оливковій олії холодного віджиму. А бета-каротину з моркви та гарбуза засвоюється краще разом з рослинними жирами.
Як використовувати
Оливкова олія холодного віджиму краще використовувати в свіжому вигляді. Так ви зможете отримати від нього максимальну користь. Для смаження краще вибирати рафіновані смасло. Це один з найкращих варіантів серед усіх рослинних масел.
Лляна олія
За біологічної цінності лляне масло цілком може конкурувати з оливковою. Насіння льону багате вітамінами F, А і Е, а також ненасиченими жирними кислотами і іншими корисними елементами.
1. Високий вміст омега-3 жирних кислот
Одна столова ложка лляного масла містить 7 г омега-3 жирних кислот. До його складу входить альфа-ліноленова кислота (ALA). Вона перетворюється в активні форми омега-3, такі як EPA і DHA.
Жирні кислоти необхідні для здоров'я серця і мозку. А лляне масло може стати хорошою заміною традиційному риб'ячому жиру.
2. Для здоров'я серця
Дослідження підтверджують, що льняне масло надзвичайно корисно для серцево-судинної системи. Його здатність знижувати високий тиск вище ніж навіть у сафлорова.
Лляне масло також допомагає поліпшити еластичність артерій.
3. Нормалізація стільця
Лляне масло може бути ефективно при лікуванні як запорів, так і діареї.
Недавнє дослідження показало, що воно діє одночасно як проносний засіб і як антидіарейний.
4. Покращує стан шкіри
Лляна олія благотворно впливаєте на стан шкіри.
Жінки, які в ході дослідження брали його щодня протягом 12 тижнів, відчули, що їх шкіра стала більш гладкою і зволоженою.
Як використовувати
Лляне масло не слід використовувати для смаження, так як воно відрізняється низькою точкою диму і може утворювати шкідливі сполуки при впливі високої температури. Краще додайте його в салати, холодні соуси і коктейлі.
Також лляне масло можна в чистому вигляді наносити на шкіру і волосся або використовувати як базу для ефірних масел.
Кунжутна олія
Протягом століть олія насіння кунжуту використовувалося в багатьох азіатських кухнях. Воно відрізняється вираженим приємним горіховим смаком. Додайте його в звичайний салат і він заграє новими відтінками смаку.
1. Здорова шкіра та волосся
Кунжутна олія позитивно впливає на стан шкіри. Тому його використовують для боротьби з такими проблемами, як:
-
екзема, псоріаз;
-
пігментні плями;
-
сухість шкіри.
Кунжутне масло можна використовувати навіть як зволожуючий крем і маску для волосся.
2. Здоров'я серця
Олія кунжуту містить лігніни. Вони знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Доведено, що лігніни допомагають знизити рівень холестерину. Таким чином поліпшується циркуляція крові і знижується навантаження на серце.
Як використовувати
Олія насіння кунжуту зазвичай використовують для заправки салатів, додають в соуси і багато інші страви. Для смаження воно не зовсім підходить.
Соняшникова олія
Це саме звичне для нас рослинно масло. А наскільки воно корисне?
1. Жирні кислоти та вітаміни
Основним компонентом олії є лінолева кислота. Крім цього, в ньому міститься олеїнова і пальминовая кислота, а також токофероли. Цих важливих антиоксидантів в соняшниковій олії холодного віджиму навіть більше, ніж в оливковій.
2. Здорове серце і красива шкіра
Як і всі рослинні масла, соняшникова не містить холестерин. Його корисні поліненасичені жирні кислоти, навпаки, сприяють зниженню рівня ХОЛЕСТЕРИНУ в крові. Це благотворно позначається на здоров'я серця і судин.
Вітамін E, яким багате це масло дуже важливий для молодості і краси шкіри. Він обов'язковий компонент косметичних засобів і б'юті-добавок.
Соняшникова олія є традиційним для нашого регіону. Однак з-за його корисних властивостей їм все більше починають цікавитися у всьому світі.
Як використовувати
Рафінований варіант добре підходить для смаження, а олія холодного віджиму надає приємний аромат салатів зі свіжих овочів.
Не бійтеся експериментувати! Пробуйте різні рослинні масла на своїй кухні!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті