5 корисних властивостей морських водоростей

Водорості служать кормом для інших мешканців морів і океанів. Їх колір може відрізнятися від яскраво-зеленого до багряно-червоного і коричневого. З морської води вони вбирають безліч мінералів, в тому числі і йод.
Зазвичай їстівні сорти ростуть уздовж скелястих берегів. Саме тому їх часто використовують в кулінарії жителі західного узбережжя Тихого океану: японці, китайці та корейці. В них загортають відомі всім суші-роли, а також додають в супи, салати і смузі.
Асортимент добавок на основі водоростей також великий. У них сконцентрована вся користь цих морських рослин.
1. Йод і тирозин для підтримки щитовидної залози
Наша щитовидна залоза виділяє гормони, які контролюють ріст, метаболізм, репродуктивну систему і багато інших процесів в організмі. І для її нормальної роботи потрібен йод. Його дефіцит може викликати такі симптоми:
-
різка зміна ваги;
-
втома;
-
зоб.
Водорості володіють унікальною здатністю поглинати йод з морської води. Тому концентрація цього елемента в них може різнитися, в залежності від сорту і того, де вони були вирощені.
Середній вміст йоду в різних морських водоростях:
-
норі: 37 мкг на грам (25% від добової норми);
-
вакаме: 139 мкг на грам (93% від добової норми);
-
комбу: 2523 мкг на грам (1,682% від добової норми).
Одним з найкращих джерел йоду є ламінарія.
Деякі морські водорості (норі і спіруліна) також містять амінокислоту тирозин. Вона використовується разом з йодом для вироблення двох ключових гормонів, які допомагають щитовидній залозі правильно виконувати свою роботу.
2. Джерело вітамінів і мінералів
Кожен тип водоростей володіє унікальним набором поживних речовин.
1 столова ложка висушеної спіруліни містить:
-
20 калорій;
-
4 г білка;
-
0,3 г клітковини;
-
15% добової норми вітаміну B2;
-
11% добової норми вітаміну B1;
-
11% добової норми заліза;
-
21% добової норми міді.
Морські водорості містять також невелику кількість вітамінів А, С, Е і К, а також фолат, цинк та інші мінерали.
Білок, яким багаті деякі морські водорості, такі як спіруліна та хлорелла, містить всі незамінні амінокислоти.
3. Антиоксиданти для захисту організму
В нашому блозі вже є стаття про ці важливі речовини «Все, що потрібно знати про антиоксиданти». Вони знижують ризик розвитку багатьох захворювань, які можуть виникнути під впливом вільних радикалів.
Антиоксиданти, а також каротиноїди та флавоноїди, які містяться в морських рослинах, нейтралізують вільні радикали.
Наприклад, бурі водорості містять каротиноїд фукоксантин. Його антиоксидантні властивості в 13,5 сильніше ніж у вітаміну Є. А клітинні мембрани він захищає краще, ніж вітамін А.
4. Волокна і полісахариди для здоров'я кишечника і схуднення
Мікрофлора кишечнику відіграє величезну роль для нашого здоров'я. Дисбаланс «хороших» і «поганих» бактерій може привести до проблем з імунітетом і травленням.
Водорості є відмінним джерелом клітковини, яка підтримує здоров'я кишечника. У висушеному вигляді вони містять 25-75% волокон. Це більше, ніж у більшості овочів і фруктів.
Також було показано, що певні цукру, що містяться в морських водоростях, які називаються сульфатированными полісахаридами, збільшують зростання «корисних кишкових бактерій.
Клітковина також створює відчуття ситості, тобто допомагає худнути. Вважається, що морські водорості допомагають боротися з ожирінням. Деякі дослідження показують, що речовина фукоксантин, які в них містяться, зменшує жирові відкладення.
5. Зниження ризику серцево-судинних захворювань
Хвороби серця є основною причиною смерті в усьому світі. Фактори, що підвищують ризик їх розвитку:
-
високий рівень холестерину;
-
гіпертонія;
-
відсутність фізичної активності;
Морські водорості допомагають знизити рівень холестерину в крові. Цей факт підтверджують і наукові дослідження.
Запобіжні заходи
Якщо ви вживаєте морські водорості у великій кількості, необхідно дотримуватися деякі перестороги.
1. Водорості можуть містити дуже велика кількість йоду. Цей мінерал дійсно важливий, але його надлишок може викликати інтоксикацію і негативно впливає на щитовидну залозу.
Вживаючи водорості разом з іншими продуктами, як це роблять японці, ви знижуєте його засвоюваність і тому значно перевищити добову норму у вас не вийде.
2. Водорості можуть поглинати з води важкі метали, наприклад, ртуть і свинець. Однак вміст важких металів у них зазвичай нижче допустимих концентрацій, а значить не несе небезпеки. Проте регулярне вживання великої кількості водоростей, вирощених в регіонах з поганою екологією, може призвести до накопичення важких металів в організмі. Так що для терапевтичних цілей краще використовувати добавки від виробників, які дорожать своєю репутацією.
Спробуйте екологічні водорості і добавки на їх основі і відчуйте їх користь для свого здоров'я!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті