5 рецептів пасок навіть для тих, хто не любить випічку

Незалежно від релігійних поглядів усі українці люблять Великдень. Це можливість зібратися всією родиною, запросити друзів і родичів, поспілкуватися за святковим столом і спробувати смачну святкову паску, приготовану з особливим старанням.
Ми хочемо запропонувати кілька простих рецептів паски, доступних для приготування в домашніх умовах. У нашій статті ми розповімо про те, як приготувати звичайну паску, як вразити гостей кулінарним мистецтвом, чи можливо приготувати веганську паску і які ще є оригінальні способи урізноманітнити великоднє меню.
Рецепт №1: Просто і смачно
Цей рецепт можуть узяти на озброєння як початківці домогосподарки, так і досвідчені, у яких немає часу й можливості експериментувати. Зіпсувати таку паску неможливо – алгоритм дій та підбір продуктів повністю виключають невдачу.
Для приготування звичайної паски знадобиться:
- яйця – 5 шт;
- молоко - 0,5 л;
- вершкове масло – 200 г;
- цукор – 2 склянки;
- дріжджі в брикеті – 50 г;
- борошно – 1 кг;
- родзинки, курага – за смаком.
Як готувати:
- У глибоку миску розбити яйця, висипати цукор і гарненько збити міксером, вінчиком або перетерти ложкою.
- Розтопити вершкове масло на водяній бані.
- Підігріти молоко до кімнатної температури.
- Дріжджі подрібнити й залити їх невеликою кількістю теплого молока, розмішати до однорідності і вилити в ємність залишок.
- Змішати всі готові компоненти й залишити на 13-15 годин.
- Домісити в опару борошно й начинку (родзинки, курагу).
- Готове тісто помістити у форми й залишити на пів години в теплі (форми заповнюють не більш, ніж на 1/3).
- Коли тісто підніметься, форми поміщають у попередньо розігріту духовку і випікають до готовності.
- Готові паски прикрашають глазур'ю з білків із цукровою пудрою або ваніліном. Для кращого схоплювання прикрашені паски знову поміщають у духовку на 5-10 хвилин.
Тісто, приготоване за цим рецептом, виходить трохи рідкуватим – так і повинно бути.
Рецепт № 2: Як здивувати гостей і домочадців
Весь тиждень до Великодня й тиждень після магазинні полиці ломляться від пасок, вдома в кожної господині випікаються все ті ж паски. Якщо ви хочете виділитися, здивувати своїх домочадців і прикрасити святковий стіл чимось особливим, наступний рецепт для вас.
На святковий стіл можна подавати здобні плетені віночки з маком.
Що потрібно для тіста:
- борошно – 220 г;
- цукор – 3 столові ложки;
- щіпка солі;
- терті прянощі за смаком (мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона та ін.);
- яйце – 1 шт;
- вершкове масло – 50 г;
- жовток – 1 шт;
- зерна маку – 3 столових ложки.
Для опари:
- молоко – 120 г;
- борошно – 70 г;
- цукор – 1 чайна ложка;
- дріжджі – 15 г.
Усі продукти мають бути кімнатної температури.
Як готувати опару:
- Цукор, дріжджі і крупчатку заливаємо теплим молоком, розмішуємо й залишаємо на 25-30 хвилин.
- Після того, як опара підніметься, додаємо розтоплене вершкове масло, яйця, цукор, сіль і спеції.
- Перемішуємо й невеликими порціями додаємо борошно.
- Замішуємо, накриваємо суміш харчовою плівкою й залишаємо на 1-1,5 години в теплі.
- Коли тісто підросте. його потрібно обім'яти, виготовити з нього довгу «ковбаску» й порізати її на частини (парна кількість).
- З кожного шматочка робимо довгу мотузку, складаємо заготовки попарно, скручуємо в косичку, формуємо кільце, добре закріплюємо краї й залишаємо на 15-20 хвилин.
- Обмазуємо плетенку жовтком і посипаємо маком.
Плетенки випікають за температури 180-190 градусів упродовж 20 хвилин. Готовність визначають за рум'яною скоринкою.
Здобні віночки використовують як підставки для крашанок. Подібна прикраса виглядає дуже цікаво й у дусі християнських традицій.
Рецепт №3: веганська паска
Вегани відмовляються вживати будь-які страви, у складі яких є інгредієнти тваринного походження. Молоко, яйця і тваринний жир для них під забороною. Спеціально для веганів ми пропонуємо оригінальний рецепт паски з бананом і газованою водою. Приємного апетиту!
Інгредієнти:
- банан – 1 шт;
- родзинки – 50 г;
- свіжовичавлений лимонний сік – 5 мл;
- газована вода – 250 мл;
- борошно – 250 г;
- розпушувач тіста – 10 г;
- соняшникова олія – 30 мл;
- тростинний цукор – 100 г;
- цукрова пудра – 100 г;
- сіль за смаком;
- апельсиновий сік – 50 мл.
Як готувати:
- В одній ємності подрібнити банан і додати апельсиновий сік, влити 210 мл води, олію, висипати цукор і додати родзинки.
- У другу ємність просіяти борошно, змішане з розпушувачем і сіллю.
- Додати борошно в миску з банановим тістом.
- Суміш розлити у форми і помістити в розігріту духовку. Випікати за температури 180 градусів упродовж 1 години.
- Для глазурі 40 мл газованої води змішують із цукровою пудрою й лимонним соком і варять на невеликому вогні до загусання (приблизно 5 хвилин). Верхівки ще гарячих пасок змащують глазур'ю.
Середній час приготування веганскої паски з бананом – не більше 1,5 годин.
Рецепт № 4: готуємо без дріжджів
Незважаючи на те, що дріжджі надають випічці особливий здобний смак і аромат, багато домогосподарок воліють готувати без них. Робиться з двох міркувань: по-перше, бездріжджова випічка менш калорійна, а значить не загрожує стрункій фігурі; по-друге, бездріжджове тісто готувати набагато простіше і швидше.
Які продукти потрібні для бездріжджової сирної паски:
- вершкове масло – 200 г;
- борошно – 4 склянки;
- яйця – 5 штук;
- сир – 600 г;
- цукор – 1 склянка;
- ванілін – 10 г;
- сода – 1 чайна ложка;
- лимонний сік – 50 мл;
- сіль – 1 щіпка;
- цукати, родзинки, курага – за смаком.
Інгредієнти для глазурі:
- білок яєчний – 1 шт;
- цукор – 0,5 стакан.
Як готувати:
- У миску розбити яйця, висипати звичайний і ванільний цукор, ретельно розмішати.
- Вершкове масло розтопити, влити в яєчно-цукрову суміш, додати сіль і лимонний сік, перемішати.
- Додати сир, добре перемішати.
- Перемішати крупчатку із содою й поступово додавати в сирне тісто, попутно замішуючи, щоб у тісті не було грудочок.
- Додати цукати, сухофрукти.
- Розкласти масу у форми, поставити в розігріту духовку, готувати 40-50 хвилин за температури 180 градусів. Готовність перевіряти зубочисткою.
- Збити білок і цукор для глазурі.
- Верхівки готових пасочок змастити глазур'ю і прикрасити кондитерською посипкою.
Сирна паска готується упродовж 1,5 години. Господині не потрібно стежити за опарою й тістом: наш рецепт – це смачна й корисна випічка нашвидкуруч!
Рецепт №5: паска Панеттоне
Паска Панеттоне – традиційна італійська випічка, якою пригощаються на Різдво і Великдень. За своїм смаком цей продукт дуже нагадує наші паски, однак тісто для нього роблять більш легким і пористим, до того ж ще й начинку італійської паски попередньо замочують у ромі.
Для Панеттоне потрібні спеціальні інгредієнти: вміст білка в пшеничному борошні має бути не менше 13 г на 100 г. Звичайно, можна використовувати звичайну пшеничну крупчатку з найближчого магазину, але результат буде не зовсім той, що потрібно.
Продукти для приготування Панеттоне:
- молоко – 240 мл;
- борошно – 720 г;
- цукор – 120 г;
- вершкове масло – 120 г;
- сухі дріжджі – 10 г;
- сіль – 1 чайна ложка;
- яйця – 2 шт;
- жовтки – 3 шт;
- цукати – 120 г;
- родзинки – 180 г;
- ром – 200 мл;
- кедрові горіхи або мигдаль – 100 г;
- лимонна цедра – 2 чайних ложки;
- ванілін – 1 чайна ложка.
Як готувати Панеттоне:
- Нагріти молоко до температури 30-35 градусів, додати дріжджі і 1 ложку цукру.
- Розтопити масло з цукром, дати суміші охолонути й додати в опару, масу добре вимісити.
- В окрему миску розбити 2 цілих яйця й додати 3 жовтки.
- Яєчну суміш вилити в опару, додати туди сіль і просіяти половину борошна.
- Натерти лимонну цедру, змішати з родзинками, цукатами, горіхами, додати 1 чайну ложку борошна і висипати в опару.
- Додати в тісто ванілін і добре перемішати.
- Невеликими порціями висипати решту борошна й ретельно вимісити.
- Готову субстанцію кладуть у глибоку ємність, змащену жиром, і залишають у теплі на кілька годин.
- Коли тісто підніметься, його поміщають у підготовлені форми.
- Верхівку паски змащують маслом і залишають на 30 хвилин.
- Потім форму поміщають у духовку і випікати 40-45 хвилин за температури 180 градусів. Готовність паски визначають за допомогою зубочистки.
Перед тим, як почати підготовку італійської паски, сухофрукти замочують у ромі мінімум на 10 годин.
Панеттоне прикрашають глазур'ю, помадкою, посипають родзинками й кедровими або мигдальними горіхами.
Що купити, щоби паска була не тільки смачною, але й корисною
Якщо ви невибагливі, інгредієнти для випічки можна придбати в найближчому магазині. Але для здоров'я кориснішими будуть екологічні гіпоалергенні продукти, які можна купити в спеціалізованих відділах супермаркетів або замовити через інтернет..
Для своєї випічки вибирайте:
- безглютенову суміш для випічки;
- замінник яєць – 100% вегетаріанський продукт, який можна використовувати для приготування веганских пасок;
- харчова сода для випічки від bob's Red Mill;
- сухе знежирене молоко, не містить гормонів;
- першосортні гіпоалергенні сухофрукти, дегідровані з дотриманням усіх пунктів технології;
- пшеничне борошно з високим вмістом клейковини для приготування Панеттоне.
Екологічні продукти зроблять ваші паски смачними й корисними, а свято незабутнім. Замовляйте заздалегідь, щоб усе встигнути!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті