Правда й міфи про яйця: 7 цікавих фактів, які ви могли не знати

Страви з яєць – це смачно, зручно й дешево. Ми смажимо яєчню, коли поспішаємо, варимо яйця, коли нам хочеться перекусити чим-небудь легким, охоче їмо салати типу «Олів'є» й «Цезар». Мабуть, це один із найбільш затребуваних і популярних продуктів харчування в усьому світі.
Фарбовані яйця поряд із пасками є основним атрибутом святкового столу в день Воскресіння Христового. Саме час розібратися, скільки ж крашанок можна з'їсти без шкоди для здоров'я й чи потрібно взагалі себе обмежувати.
Міф №1: Людям із високим холестерином яйця протипоказані
Ми звикли думати, що холестерин це погано, а насправді холестерин – це всього лише один із будівельних матеріалів для клітин організму. Він необхідний для синтезу вітаміну D і для вироблення чоловічих і жіночих статевих гормонів.
Шкідливим є холестерин ліпопротеїнів із низькою щільністю (ЛПНЩ), який збільшується під час вживання продуктів з трансжирами: фастфуд, смажені в маслі страви, чіпси, маргарин. Його накопичення дійсно може призвести до розвитку захворювань серцево-судинної системи. Холестерин, який міститься в курячих яйцях, не шкодить людині, поки його харчування залишається повноцінним і збалансованим.
Міф №2: Від жовтків товстіють
У жовтках дійсно міститься більше калорій, ніж у білках, але ці калорії утворюють протеїни, вітаміни A, D, E, антиоксиданти й підтримуючий функцію печінки холін. Тобто ні жиру, ні простих вуглеводів, небезпечних для фігури, у жовтках немає. До того ж помічено, що вживання жовтків сприяє швидкому насиченню, а значить у вас не виникне бажання перекусити чим-небудь ще.
Міф №3: Вагітним яйця не можна
Міф грунтується на уявній алергенності продукту. Насправді майбутній матері навіть потрібно їсти яйця, оскільки це відмінне джерело вітамінів, мінералів і амінокислот, необхідних для формування здорового плоду.
Міф №4: Дітям до 1 року яйця протипоказані
Це така ж помилка, як і застереження для вагітних. Звичайно, немовлят яєчнею не годують, але як тільки молода мама починає вводити прикорм дитині можна пропонувати маленькі шматочки звареного круто білка й жовтка. Водночас потрібно стежити за реакцією. Зазвичай алергія з'являється через кілька годин, але може бути й більш пізня реакція.
Міф №5: Сирі яйця корисніші
Термообробка дійсно зменшує кількість корисних вітамінів і мікроелементів, але за фактом засвоюваність сирих яєць у кілька разів гірша. До того ж є хоч і невеликий, але все-таки ризик заразитися сальмонельозом.
Міф №6: Перепелині яйця кращі, ніж курячі
Відсоткове співвідношення корисних речовин у перепелиних яйцях дійсно вище, але ненабагато. Якщо проаналізувати доступність делікатесу, то легко зробити висновок, що різниця між двома видами продуктів не принципова.
Міф №7: Для шкіри корисні маски з яєчного білка
У яєчному білку дуже багато вітаміну Е, який має виражений омолоджуючий ефект. Однак всупереч поширеній думці набагато більше користі приносить вживання продукту в їжу. Саме в такій формі вітамін Е впливає на процеси регенерації на клітинному рівні. Користь маски з білків грунтується на ефекті плацебо й серйозних наукових обгрунтувань не має.
Як бачите, курячі яйця можна їсти хоч кожен день. Звичайно, якщо зловживати і з'їдати 3-5 і більше штук щодня, можуть виникнути проблеми зі здоров'ям. Але і в цьому випадку можна стверджувати, що основна причина проблем – незбалансований, одноманітний раціон, а зовсім не холестерин, який міститься в яєчних білках і жовтках.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті