7 корисних властивостей подорожника

Подорожник – багаторічна дикоростуча рослина, знаменита вираженими ранозагоювальними властивостями. У квітці міститься безліч корисних вітамінів і мікроелементів, дубильних речовин, фітонцидів, корисних кислот.
Цілющі властивості рослини знайшли застосування в різних областях народної і традиційної медицини. Для лікування використовують сік, який легко добути за допомогою зминання листя, і насіння.
1. Доступний антисептик
На просторах СНД подорожник відомий як прекрасний ранозагоювальний засіб з вираженою протизапальною, бактерицидною, антисептичною дією. Якщо розім'яте до соку листя прикласти до відкритої рани, можна зупинити кровотечу. Подорожник відмінно витягує гній і очищає рани від патогенної мікрофлори і ексудату.
Лікарська рослина володіє легким знеболюючим ефектом. Приклавши листок до рани, можна не тільки прискорити загоєння, але й полегшити фізичні страждання.
Найчастіше до допомоги природного засобу вдаються в екстрених випадках, коли амбулаторна допомога недоступна. Рослину також можна використовувати у складі комплексної ранозагоювальної терапії.
2. Лікування захворювань дихальних шляхів
Листя квітки мають відхаркувальну дію. Лікарський засіб допомагає при простудних захворюваннях, бронхітах, пневмонії, плевритах, туберкульозі, бронхіальній астмі. Відвар з листя може застосовуватися у складі комплексної терапії, не вступаючи у взаємодію з іншими медичними препаратами.
Для приготування знадобиться 2 столові ложки свіжої або сухої сировини. Подрібнене листя заливають 1 склянкою окропу і поміщають у водяну баню на 30 хвилин. Потім відвар охолоджують і проціджують. Лікарський засіб приймають 3 рази на день за 15 хвилин до їжі.
Подорожник включений до складу популярних рослинних сиропів від кашлю.
3. Користь для травної системи
Подорожник стимулює секрецію шлункового соку, а пектини в його складі позитивно впливають на слизову оболонку шлунка і дванадцятипалої кишки. Рослину широко застосовують для лікування захворювань ШКТ: гастриту, виразки і ентероколітів зі зниженою або нейтральною кислотністю.
Для лікування ШКТ застосовують листя, сік і насіння рослини. Насіння подорожника містить псиліум – різновид клітковини, яка діє як м'яке проносне і знімає синдром роздратованого кишечника.
4. Застосування в гінекології
Протизапальні властивості рослини задіяні в гінекології. Препарати на основі подорожника знімають запалення м'язової і слизової оболонок матки, зупиняють маткову кровотечу, нормалізують функцію яєчників.
5. Вплив на серцево-судинну систему
Препарати, що містять подорожник, показані для зниження тиску. При цьому гіпотензивні властивості рослини виявляються дуже м'яко. Тиск знижується плавно, без стрибків. Паралельно зменшується навантаження на серцево-судинну систему.
6. Дерматологія та косметологія
Ранозагоювальні властивості подорожника широко застосовують в дерматології та косметології. Екстракт рослини використовують для лікування дерматитів, акне, деяких видів лишаю.
Настойка з листя лікарської рослини допомогає позбутися від мозолів і тріщин. Лікарі рекомендують робити ножні ванночки. Щоб закріпити ефект, на проблемні ділянки наносять кашку зі свіжого листя і залишають на ніч. Мозолі і тріщини зникають після 3-4 процедур.
Екстракт подорожника використовують для збагачення складу кремів та інших засобів догляду за шкірою. В косметології цінуються бактерицидні властивості рослини і її здатність прискорювати регенерацію тканин.
7. Застосування в кулінарії
Багато хто не знає, але подорожник – їстівна рослина. У його листі містяться вітаміни С, К, каротин, кальцій, магній, лимонна кислота, флавоноїди і пектини. У насінні також містяться олеїнова кислота.
Насіння і листя трав'янистої рослини додають в салати та перші страви. Подрібнену сировину використовують в якості інгредієнта для соусів.
Існує безліч рецептів, в яких згадується подорожник. Страви з подорожником покращують травлення і сприяють підвищенню імунітету.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті