Грибна пора. Користь в кошику і не тільки

Осінь традиційно вважається грибний часом. Збирати гриби однозначно корисно. Хоча б тому, що ви виїжджаєте на природу, де чисте повітря, немає міського шуму і суєти. А от на скільки корисно їсти гриби? Про це і поговоримо.
Печериці, лисички і маслюки – давні гості на наших столах. Якщо вони зібрані або вирощені в екологічних місцях і вмілими руками, то це цінний продукт.
Гриби багаті вітамінами групи B:
Також вони містять мідь, селен, калій і клітковину.
Гриби – джерело білка, який можуть дозволити собі навіть вегетаріанці. Досить багатий склад продукту, який на 90% складається з води.
Люди вживають гриби вже не одну тисячу років. Однак останні дослідження відкривають все нові і нові корисні властивості різних представників цього царства. Велика увага прикута до видів, які використовуються в китайській народній медицині. Ці гриби відносять до розрядів суперфудов, так як вони:
-
впливають на імунну систему людини;
-
володіють антиоксидантними властивостями;
-
покращують пам'ять.
На їх основі готують натуральні добавки, які зберігають в собі всю користь грибів.
1. Рейші
Гриби рейші:
-
підтримують роботу серцево-судинної системи;
-
нормалізують рівень холестерину;
-
зміцнюють імунітет;
-
захищають печінку.
З-за цього їх нерідко називають «грибами безсмертя».
Імунна система – це не тільки захист від вірусів у сезон застуд. Неправильні імунні реакції стають причинами алергії. Дослідження грибів рейші показують, що вони допомагають збалансувати імунну систему і зменшити прояви алергії на пилок і тварин.
Рейші допомагають виводити токсини з організму, тим самим захищаючи печінка – головний фільтр в нашому тілі.
2. Кордицепс
Кордицепс – це ще один гриб, який заслужив всесвітнє визнання. Він допомагає бронхах розслабитися, покращуючи таким чином надходження повітря в легені. А повноцінні дихання – це нормальне постачання киснем всього організму. Саме тому гриб кордицепс вживають тибетські ченці, щоб залишатися здоровими у високогірних умовах, де повітря розряджений.
Інші дослідження показують, що цей гриб впливає на роботу м'язів. Він зменшує виробництво молочної кислоти, яка викликає втому після напружених тренувань. Тому кордицепс може стати компонентом спортивного харчування.
3. Їжовик гребінчастий або левова грива
Їжовик гребінчастий (lion's Mane) – це гриб, який ефективно підтримує роботу нервової системи. Він містить особливі речовини, які зміцнюють нейронный зв'язку і активізує фактори росту нейронів.
Цей «розумний гриб» часто застосовують для:
-
лікування когнітивної дисфункції;
-
поліпшення короткочасної пам'яті;
-
підвищення концентрації;
-
купірування симптомів при хворобі Альцгеймера.
4. Чага
Чага – популярний гриб, а сучасні дослідження відкрили в ньому багато корисних властивостей.
Чага має потужну антиоксидантну дію, особливо по відношенню до епітеліальних клітин. Епітеліальні клітини створюють бар'єр в нашому тілі. Шкіра, кишечник, легені – все це складається з епітеліальних клітин.
Чага містить сполуки, які поліпшують захист цих органів. Цей гриб може бути корисний, якщо ваша шкіра, кишковий тракт або легені володіють особливою чутливістю до певних продуктів і факторів навколишнього середовища.
Екологи відзначають, що збір дикорослих чаги порушує баланс в екосистемах. Однак, цей гриб можна успішно культивувати, не завдаючи шкоди природі.
5. Агарикус
Агарикус – це сімейство грибів, які включає в себе звичайний білий гриб, портобелло та інші види. Білий гриб – це делікатес на нашому столі, гриби портобелло також отримали високу оцінку кулінарів.
Але ось найбільшу користь для організму несе саме бразильський агарикус (Agaricus brasiliensis). Дослідження показують, що він активує роботу певних імунних клітин.
Також агарикус благотворно впливає на обмін речовин, тому його часто використовують для схуднення
Запобіжні заходи
Всі ми знаємо, що їстівний гриб можна легко сплутати з отруйним. Тому грибники повинні бути особливо уважні.
Однак і цілком їстівні гриби також можуть таїти в собі небезпеку, якщо вони зібрані в регіонах, де грунт і вода забруднені. Гриби, наче губка, вбирають у себе все, що міститься в субстраті, на якому вони зростають.
Ось чому важливо, вибираючи гриби і добавки на їх основі, звертати увагу на органічні сертифікати. Це найважливіші показники якості грибного продукту. Саме такі сертифіковані добавки ви можете в магазині vitamins.in.ua.
Познайомтеся з грибами, і ви майже напевно знайдете ті, які будете використовувати для підтримки свого здоров'я.
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті