8 яскравих зігріваючих напоїв, які варто спробувати
А які вимоги ви висуваєте до зимових напоїв? Смачні, зігріваючі, ароматні... А ще корисні. Адже в сезон застуди всі засоби гарні, щоб зміцнити імунітет.
Сьогодні ми пропонуємо вам добірку рецептів саме таких напоїв. Готувати їх дуже просто. Смак їх задовольнить будь-якого гурмана. А ароматні спеції, фрукти, ягоди та мед роблять їх неймовірно корисними для здоров'я.
1. Золоте молоко
Будь-яке блюдо, куди додається куркума, стає яскравим та корисним. І не тільки блюдо, але і напій. Ця спеція має безліч корисних властивостей, яким ми присвятили цілу статтю. Вона бореться із запаленнями, покращує роботу нервової системи і зміцнює імунітет. А це все так необхідно нам в осінньо-зимовий сезон застуд і депресій.
Цей зігріваючий і заспокійливий напій добре пити на ніч.
Інгредієнти:
-
1 ст. кокосового або будь-якого іншого молока;
-
1 ч. л. куркуми;
-
1/4 ч. л. сухого імбиру;
-
1 ст. л. кокосового масла;
-
1 ч. л. меду.
Приготування:
Всі інгредієнти змішуємо в каструльці і нагріваємо на слабкому вогні до необхідної температури. Проціджуємо і відразу насолоджуємося смаком.
2. Затишний чай-латте
Традиційний індійський чай масала — це коктейль спецій та феєрверк аромату. Прянощі благотворно впливають на травлення і поліпшують обмін речовин. Детальніше про корисні властивості цих горошинок і порошочков читайте в нашій статті «12 спецій, які зроблять ваше життя смачнішим і здоровіше».
Інгредієнти:
-
1 ст. води;
-
1 ст. мигдального молока;
-
1 паличка кориці;
-
4 бутончики гвоздики;
-
1 ч. л. натертого свіжого кореня імбиру;
-
3 горошини перцю;
-
1/3 ч. л. цілих насіння фенхелю;
-
1/2 ч. л. мускатного горіха;
-
1/4 ч. л. цілих насіння кардамону;
-
2 ч. л. чаю ройбуш;
-
мед або кленовий сироп за смаком.
Приготування:
1. Замочуємо спеції у воді на півгодини.
2. Додаємо ройбуш і молоко, доводимо до кипіння.
3. Кип'ятимо на повільному вогні протягом 5 хвилин.
4. Знімаємо з вогню, злегка охолоджуємо і додаємо мед або кленовий сироп.
3. Гарячий шоколад
Навіть у самий похмурий і вогкий осінній вечір ваш настрій підніме чашка гарячого шоколаду. Натуральні какао-продукти багаті антиоксидантами. А нагрів лише активізує корисні речовини какао.
Але щоб приготувати по-справжньому корисний напій, не поспішайте бігти в найближчий супермаркет за готовими сумішами. Вони містять багато цукру і непотрібних хімічних добавок: ароматизаторів, консервантів, стабілізаторів. Краще приготуйте свою здорову версію цього напою.
Інгредієнти:
-
1,5 ст. л. какао-порошку;
-
2 ст. л. тростинного цукру або іншого корисного підсолоджувача;
-
3 ст. л. води;
-
екстракт ванілі;
-
1 ст. молока (звичайного, рисового або кокосової).
Приготування:
1. Змішуємо какао-порошок, цукор і воду в маленькій каструльці. Нагріваємо на слабкому вогні протягом 2 хвилин, постійно помішуючи.
2. Додаємо молоко і краплю ванільного екстракту.
3. Ретельно помішуємо і доводимо до кипіння.
Ви можете на свій розсуд додати улюблену спецію: корицю або кайєнський перець.
4. Червоний цитрусовий чай
Цей кисло-солодкий напій з яскравим цитрусовим ароматом чудово замінює звичайний чай. Мед та лимон — це традиційні символи боротьби з простудними захворюваннями. Вони багаті вітамінами, мінералами і підтримують наше здоров'я взимку.
Інгредієнти:
-
2 ст. л. чаю каркаде;
-
2 дольки лимона;
-
2 часточки апельсина;
-
2 дольки грейпфрута;
-
500 мл води;
-
мед або цукор за смаком.
Приготування:
1. Цитрусові очищаємо від шкірки і плівок.
2. Каркаде і фрукти викладаємо в каструлю і заливаємо окропом.
3. Ставимо на слабкий вогонь і доводимо до кипіння.
4. Знімаємо з вогню й даємо настоятися 2-3 хвилини. Мед або цукру додаємо перед подачею.
5. Обліпиховий напій
Навіть якщо ви не є шанувальником цієї своєрідної ягоди, цей напій змінить ваше до неї ставлення. Обліпиха багата вітаміном C і бета-каротином. З неї варять варення, роблять соки, зацукровують.
Ми радимо приготувати такий гарячий напій, в якому облепиховая кислинка відтіняється пряними спеціями.
Інгредієнти:
-
100 г обліпихи;
-
1 ч. л. тертого імбиру;
-
1 паличка кориці;
-
1 зірочка бадьяна;
-
500 мл води;
-
мед або цукор за смаком.
Приготування:
1. У каструльці розминаємо виделкою обліпиху, додаємо тертий імбир, цукор і перемішуємо.
2. Заливаємо водою і ставимо на вогонь. Коли напій закипить, знімаємо з вогню і додаємо спеції.
3. Накриваємо кришкою, щоб напій настоявся (близько 7 хвилин).
4. Перед подачею додаємо мед.
6. Безалкогольний глінтвейн
Який же морозний вечір без глінтвейну? А якщо ви не вживаєте алкоголь, то цей напій можна зробити і безалкогольним. Користі в ньому буде більше, а смак залишиться таким же пряним і святковим.
Інгредієнти:
-
1 л вишневого соку;
-
3 ст. л. ягідного сиропу;
-
3 ст. л. меду;
-
4 часточки апельсина;
-
4 часточки лимона;
-
1 паличка кориці;
-
3 бутончики гвоздики;
-
1 зірочка бадьяна.
Приготування:
1. Сік наливаємо в каструлю і ставимо на маленький вогонь.
2. Додаємо спеції і фрукти. Краще брати тільки м'якоть від цитрусових, без плівок і шкірки.
3. Прогріваємо напій, але не доводимо до кипіння.
4. Перед подачею додаємо мед.
7. Імбирний чай
Корінь імбиру вже не є для нас екзотичної спецією. Він міцно зайняв місце серед продуктів, які ми використовуємо для боротьби із застудами, зміцнення імунітету. А ще корінь імбиру благотворно впливає на травлення і допомагає справитися з нудотою навіть при токсикозі.
Сьогодні ми пропонуємо вам рецепт імбирного чаю, який зігріє вас холодним ввечері.
Інгредієнти:
-
1 л води;
-
2-3 см кореня імбиру;
-
спеції (кориця, аніс, гвоздика, фенхель) за смаком;
-
мед і лимон для подачі.
Приготування:
1. Очищаємо корінь імбиру і тонко нарізаємо пластинками.
2. В заварник кладемо імбир, спеції і заливаємо окропом.
3. Даємо чаю настоятися 10 хвилин і подаємо з медом і лимоном.
8. Настій шипшини
Шипшину — один з рекордсменів за вмістом вітаміну C. Також він містить бета-каротин, вітаміни групи B і органічні кислоти.
Настій з шипшини — напій родом з дитинства. Його використовують для зміцнення імунітету і зняття запалень. Крім цього він має сечогінні та жовчогінні властивості.
Інгредієнти:
-
1 ст. л. сушених ягід шипшини;
-
0,5 л води.
Шипшина закладаємо в термос і заливаємо окропом. Залишаємо настоятися на ніч.
Краще всього пити такий настій за півгодини до їжі.
Розфарбуйте осінні та зимові вечори яскравими фарбами зігріваючих і корисних напоїв!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті