7 корисних солодощів для вашої дитини

Як би ми ні намагалися годувати своїх дітей виключно здоровою їжею, вони все одно хочуть солодощів. Влітку з цим простіше: велика кількість фруктів і ягід може повністю замінити маленьким ласунам десерти. А ось взимку, особливо напередодні новорічних свят, від цукерок відмовитися набагато складніше.
Вихід є – готувати солодощі самостійно. Адже це зовсім нескладно.
Ми підібрали рецепти, які не віднімуть у вас багато часу і не потребуватимуть спеціальних кулінарних навичок. Так, вони теж містять цукор, мед, в них достатньо калорій. Але основні їх компоненти – натуральні сухофрукти, горіхи, насіння, які багаті вітамінами і мікроелементами.
Про користь сухофруктів ми вже писали в нашій статті «6 причин, щоб замінити цукерки сухофруктами». Тепер пропонуємо вам приготувати з цих сухофруктів смачні солодощі.
1. Медові батончики «Мюслі і чорнослив»
Одними з найбільш корисних солодощів можна вважати злакові батончики. Вони містять:
-
цільні злаки;
-
сухофрукти, багаті мікроелементами;
Такі батончики дуже просто приготувати у себе на кухні.
Інгредієнти:
Для основи:
-
150 г вівсяних пластівців;
-
100 г очищених насіння соняшнику;
-
150 г чорносливу без кісточок;
-
100 г кураги;
-
100 г родзинок;
-
50 г кукурудзяних пластівців;
Для карамелі:
Приготування
1. Розігріваємо духовку до 180 градусів і запікаємо в ній горіхи, насіння і вівсяні пластівці близько 10 хвилин. Кілька разів суміш перемішуємо. Виймаємо і остуджуємо.
2. Чорнослив і курагу дрібно рубаємо. Змішуємо з горіхами, насінням і пластівцями, додаємо ізюм.
3. Мед і цукор змішуємо, ставимо на плиту і варимо. Необхідно нагріти карамель до 140 градусів або до стану твердого кульки (крапля карамелі застигає в твердий кулька на тарілці).
4. Суміш з горіхів і сухофруктів заливаємо гарячою карамеллю і ретельно перемішуємо.
5. Форму застеляємо пергаментом, перекладаємо в неї горіхово-карамельну масу. Пласт необхідно добре утрамбувати, можна зробити це плоским дном склянки чи кружки.
6. Залишаємо до повного застигання, а тому нарізаємо на батончики.
Такі солодощі можуть зберігатися 2-3 тижні без холодильника.
2. Батончики з сухофруктів
Для тих, хто страждає від алергії на мед або арахіс, можна також приготувати смачні батончики. У них ще більше сухофруктів! А незвичайну солодкість їм надають фініки. Цей фрукт містить багато калію і заліза, а також клітковину та вітаміни А і Є.
Інгредієнти:
-
150 г фініків без кісточок;
-
120 г кураги;
-
120 г родзинок;
-
120 г чорносливу без кісточок;
-
80 г сушеної журавлини;
-
200 г суміші горіхів;
-
1 лимон;
Приготування
1. Фініки подрібнюємо блендером або м'ясорубкою з дрібною решіткою. Повинна вийти клейка тягуча маса.
2. Горіхи рубаємо блендером.
3. Курагу, чорнослив і родзинки також кладемо в блендер. Туди ж додаємо нарізаний скибочками лимон. Все подрібнюємо.
4. Змішуємо всі інгредієнти і добре вимішуємо.
5. Вийшло «тісто» розкачуємо між двома аркушами паперу для випічки. Товщина шару повинна вийти близько 6 мм. Нарізаємо пласт на батончики.
6. Сушимо батончики одним з доступних способів:
-
в сушарці для овочів;
-
4-5 годин в духовці при 70 градусах;
-
6-7 днів на підносі при кімнатній температурі, кілька разів перевертаючи.
Такі солодощі можуть зберігатися довго.
3. Халва
Халва – улюблена багатьма солодкість, родом з дитинства. Насправді, приготувати її вдома зовсім нескладно, а потрібні інгредієнти практично завжди є під рукою.
Інгредієнти:
-
150 г очищених насіння соняшнику;
-
1 ч. л. меду.
Приготування
1. Насіння злегка обсмажуємо на сухій сковороді. Сильно засмажувати не варто, інакше халва вийде з вираженим смаком нерафінованої соняшникової олії.
2. Пересипаємо насіння в чашу блендера і починаємо подрібнювати. Спочатку перемелюємо до сухої дрібної крихти. Після почне виділятися масло, маса стане вологою і почне прилипати до стінок чаші.
3. На цьому етапі додаємо мед і ще раз перебиваємо.
4. Формуємо з мокрою і липкою крихти кульки-цукерки і ставимо на 15 хвилин у холодильник.
Домашня халва готова!
4. Козинаки з волоських горіхів
Ще одне дуже смачне поєднання меду і горіхів – це козинаки. Варіант з волоськими горіхами належить грузинській кухні. Такі козинаки відрізняються м'якістю і помірною солодкістю.
Волоські горіхи недарма мають таку форму. Вони покращують роботу головного мозку і стимулюють розумову діяльність. Про користь волоських і інших горіхів читайте в нашій статті «Топ 9 горіхів, вживаючи які ви станете в 9 разів здоровіше».
Інгредієнти:
-
500 г очищених волоських горіхів;
-
100 г меду;
-
50 г цукру;
Приготування
1. Рубаємо ножем горіхи. Шматочки не повинні бути занадто дрібними.
2. На великій сковороді або в сотейнику обсмажуємо горіхи на середньому вогні близько 3-4 хвилин. Масло додавати не потрібно.
3. Додаємо мед і цукор. Продовжуємо готувати, помішуючи, поки цукор не розтане. Суміш повинна вийти в'язкою.
4. Велику рівну поверхню застеляємо пергаментом і викладаємо на нього горіхову масу. Даємо охолонути 2-3 хвилини.
5. Руки змочуємо водою і формуємо з маси пласт у формі прямокутника завтовшки 6-7 мм Горіхи потрібно злегка спресувати руками.
6. Остуджуємо масу і нарізаємо на шматочки.
Козинаки краще зберігати загорнуті в пергамент, щоб вони не злипалися.
5. Арахісова помадка з медом
Склад цукерок, які так люблять наші діти, іноді краще не знати – нервова система буде целее. І цукор там далеко не найстрашніше. Але цукерки важко чимось замінити. Ці маленькі солодощі, загорнуті в яскраві фантики – символ дитинства.
Пропонуємо вам простий рецепт домашньої помадки, яка складе гідну альтернативу улюбленої багатьма «Корівки».
Інгредієнти:
-
200 г цукру;
-
60 мл води;
-
250 г арахісового масла;
-
3 ст. л. меду.
Приготування
1. З'єднуємо в сотейнику цукор з водою, ставимо на плиту і на середньому вогні доводимо до кипіння.
2. Варимо, помішуючи, близько п'яти хвилин.
3. Знімаємо з плити, додаємо мед і арахісову пасту, перемішуємо до однорідного стану.
4. Довгасту форму застеляем пергаментом і виливаємо туди масу. Розрівнюємо і відправляємо в холодильник на 6-8 годин, щоб помадка застигла.
5. Готову помадку нарізаємо на маленькі цукерки.
Із зазначеної кількості продуктів вийде близько 30 цукерок.
6. Цукерки «Каштани»
Любителям шоколаду і арахісу доведеться за смаком ці цукерки. Вони особливо популярні в США. Там їх називають Buckeyes «кінський каштан».
Використовуйте тільки якісний арахісове масло, яке не містить шкідливих сторонніх домішок. А про користь натурального темного шоколаду ви можете дізнатися з нашої статті «7 причин, щоб поласувати чорним шоколадом».
Інгредієнти:
Для основи:
-
400 г арахісового масла;
-
250 р цукрової пудри;
-
100 г вершкового масла кімнатної температури.
Для глазурі:
-
200 г шоколаду;
-
50 г вершкового масла.
Приготування
1. У мисці вимішуємо арахісову пасту, масло і цукрову пудру до однорідного стану.
2. З отриманої маси формуємо невеличкі кульки і викладаємо їх на застелений пергаментом піднос. Відправляємо в холодильник на одну годину.
3. Шоколад і масло розтоплюємо на водяній бані.
4. Остиглі кульки наколюємо на палички або шпажки і вмочаємо в шоколад. Але не повністю, а щоб залишився невеликий непокритий глазур'ю кружечок. Даємо надлишків глазурі стекти і відправляємо цукерки на пергаменті в холодильник.
Зберігати такі цукерки необхідно в холодильнику.
7. Карамельні яблучка
І наостанок – оригінальна і красива солодкість. Корисна вже тільки тому, що основна її частина – свіже яблуко! Яке вдало замасковане під яскраву цукерку на паличці.
Вибирайте невеликі хрусткі яблучка з невеликою кислинкою.
Інгредієнти:
-
6 маленьких яблук;
-
300 г цукру;
-
20 г вершкового масла;
-
1 ст. л. яблучного оцту;
-
1 ст. л. води;
-
30 мл вершків (20-30% жирності);
-
товсті дерев'яні шпажки.
Приготування
1. Відриваємо у яблук хвостики, моєму і ретельно витираємо. Замість хвостиків встромляємо палички.
2. Цукру, олія, оцет, воду і вершки кладемо в каструлю і ставимо на середній вогонь. Варимо вершкову карамель близько 10-20 хвилин до світло-коричневого кольору. Карамель готова, якщо її крапля застигає на тарілці.
3. Кожне яблуко мачає в карамель і викладаємо на застелений пергаментом поверхню. Даємо карамелі повністю застигнути.
Красиве і смачне частування готово!
Побалуйте себе і своїх домашніх смачними і корисними солодощами!
- Здорове харчування для підтримки печінки: продукти та дієтаПечінка виконує життєво важливі завдання у людини. Щоб забезпечити їй нормальне функціонування та допомогти залишатися здоровою, необхідно правильно харчуватися та вживати вітаміни для печінки.Повна версія статті
- Харчові джерела заліза: що варто включити в раціонВ організмі залізо міститься в еритроцитах. Найкращий варіант його підвищення – біологічно активні добавки та вітаміни заліза. Джерела мікроелементу бувають рослинного та тваринного походження. Розглянемо кожен, а також залізо вітамін, для чого та як використовується.Повна версія статті